StoryEditorOCM
Domaći nogometilija lešić

Hrvatski kapelan u Hamburgu: ‘Održat ćemo zajedničku misu s Albancima. Oduševljava me odanost Splita svom Hajduku‘

18. lipnja 2024. - 09:11

Povezanost Hrvata i Hamburga je duga, što pokazuje i spomenik Hrvatskim iseljenicima u Novi svijet podignut još 1989. godine u luci Altona. Iz tog grada je brodovima preko 400 tisuća Hrvata potražilo bolje sutra. I danas mnogo Hrvata živi i radi u gotovo dvomilijunskom gradu. Hrvati u Hamburgu, gradu u kojem će „kockasti” u srijedu igrati drugi susret Eura protiv reprezentacije Albanije, okupljaju se u tamošnjoj Hrvatskoj katoličkoj misiji.

- U Hamburgu sam kapelan tek nekoliko mjeseci. Službu sam preuzeo u ožujku ove godine – kazao je Ilija Lešić, kapelan u Hrvatskoj katoličkoj misiji Hamburg.

Koliko dugo već misija djeluje u Hamburgu?

- Hrvatska katolička misija u Hamburgu djeluje već 55 godina. To nam govori da je već tadašnjih godina postojao dovoljan broj Hrvata na prostoru Hamburga pa je postojala i potreba za svećenikom tj. pastoralnim djelovanjem. U početku je to djelovanje svećenika bilo uvelike i administrativno na način da su pomagali tadašnjim Hrvatima koji su se, iz ovog ili onog razloga, našli u Hamburgu, a nisu poznavali njemački jezik – rekao je Lešić.

image
Ante Čizmić/Cropix

Koliko Hrvata otprilike danas živi u Hamburgu?

- Današnja slika je nešto drugačija nego prije. Neslužbeni podatak je da na području Hamburga živi oko dvanaest tisuća Hrvata porijeklom iz raznih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Osjeti se kako je zajednica Hrvata u Hamburgu jako povezana i angažirana..., uistinu živa zajednica. Ljudi su prijatni i otvoreni za suživot. Postoje i dvije folklorne zajednice „Croatia” i „Napredak”. Jako lijepo surađujemo i s njima, a jednako tako i s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Hamburgu.

Idete li na utakmicu u srijedu? Pratite li inače nogomet? Jeste li navijač nekog kluba?

- Utakmicu ću svakako pratiti kao što i inače pratim hrvatski nogomet. Za sebe mislim da sam jedan od rijetkih koji nije isključivi navijač samo jednog kluba. Živio sam u Splitu četiri godine, ali i u Zagrebu sedam godina. Upoznao sam oba grada i oba kluba, mislim na Dinamo i Hajduk, i uistinu ne bih mogao zauzeti stav ni protiv jednih ni protiv drugih. Ipak moram priznati da me više oduševljava odanost Splita kao grada svome klubu Hajduku. Ne bih nikada mogao zauzeti stav koji bi rezultirao nekom podjelom čak ni u nogometu. Mislim da je Hrvatska kao država zemlja dobrog nogometa, dobrih navijača i dobrih ljudi. To se najbolje vidjelo prilikom potresa koji su proteklih par godina zadesili Lijepu našu kada su svi, pa i navijači raznih „protivničkih” klubova, pohrlili pomoći oštećenima. Zato bih rekao da je ljudskost i empatija osnovna vrlina hrvatskog navijača ispred svih drugih – naglasio je Lešić.

image

Stadion u Hamburgu

AFP

Očekujete li reprezentativce na misi? Jesu li se možda najavili?

- Sv. Misa će biti u utorak u 18.15 sati u crkvi sv. Marije u Hamburgu, a nakon mise slijedi folklorni program. Po programu je predviđeno da to bude zajednička misa hrvatske i albanske misije. Veselim se vidjeti i jedne i druge jer jako lijepo surađujemo s katolicima iz Albanije, a tome se nadam i u budućnosti. Nisam siguran da je informacija da će biti misa došla do naših reprezentativaca, a moram priznati da bi me oduševilo da ih ugledam. Značilo bi to i meni, a vjerujem i ostalim Hrvatima osobito onima koji žive u Hamburgu. Ipak imam razumijevanja i za njih i njihove obveze i pripreme za nadolazeće utakmice.

Hoće li na misi biti spomena reprezentacije ili ste je možda već spominjali?

- Naša je reprezentacija aktualna tema ovih dana. Puno je komentara, nadanja i očekivanja i svakako da je tema mnogih razgovora tako i među Hrvatima u Hamburgu od kojih imaju punu podršku.

Kakva su vaša očekivanja od utakmice u srijedu? Vjerujete li u pobjedu Hrvatske?

- Očekujem da pokažemo ono što znamo i u čemu smo vrhunski: dobru igru, navijanje, atmosferu, pravi sportski duh i ljudskost, kako na terenu tako i na tribinama – kazao je Lešić za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 09:11