StoryEditorOCM
Domaći nogometzekić je bivši

Dan nakon što je izborio Europu trener Osijeka dobio otkaz

Piše Nikola Patković/SN
20. svibnja 2024. - 11:49

Zoran Zekić neće voditi Osijek u sljedećoj sezoni. Dan nakon što je s momčadi pobjedom nad Rijekom osigurao novi, osmi uzastopni, izlazak u Europu, treneru koji je u ovih sedam mjeseci ispunio sve što se od njega tražilo i očekivalo, čak i više od toga, hladno je i bez imalo emocija poručeno da je bivši. Odnosno, da će voditi momčad još u zadnjem kolu protiv Varaždina i da će nakon toga suradnja završiti - pišu Sportske novosti.

Suradnja koja je, prema onome u što su se u listopadu prošle godine kleli predsjednik kluba Ferenc Sakalj i direktor Vlado Čohar, trebala biti dugoročna. No, nakon toga u klub su doveli novog sportskog direktora, Portugalca Josea Bota i očito se sve promijenilo. Iako je Boto u početku govorio kako mu se Zekić sviđa ta da imaju slična nogometna razmišljanja, s vremenom je promijenio svoj javni narativ o treneru.

Unazad mjesec dana dao je već dvije izjave kako će se o Zekiću suditi kada završi sezona, čime je dao naslutiti da "Zeka" neće odraditi ugovor do kraja. Sada se pokazalo da nisu čekali ni službeni kraj sezone Bit će jako zanimljivo čuti i zašto, jer nam u ponedjeljak nitko iz kluba, pa bi sam Zekić o tome nije želio ništa reći. Trener je, pak, je ispunio sve što se očekivalo. Izborio je Europu, doveo momčad u stanje da igra atraktivan i učinkovit nogomet, pobjeđuje na Poljudu, drži u šahu Dinamo... te pri tome razvio i promovirao nekolicinu juniora.

Bez Prekodravca i Matkovića, primjerice, danas je nemoguće zamisliti udarnih 11 Osijeka. Obojica su pod Zekićem vidno napredovali i postali "next big thing". Miereza je vratio na poziciju najboljeg strijelca lige, Nejašmić igra sezonu karijere, izmislio je Jurišića... Jedini kiks, ako se to može smatrati kiksom, je poraz u kupu od Lokomotive, iako je Osijek u tom dvoboju bio bolja momčad. Uglavnom, Zekić je odradio sjajan posao i nije zaslužio ovakav kraj. To bi uprava prije svih trebala znati. Jer, kada su u listopadu tražili novog trenera koji će ispraviti sve njihove greške i lutanja u sportskoj politici nailazili su na zidove kod trenera s pedigreom. Svi su ih odbili. Ne i Zekić. Jer, njemu je Osijek uvijek bio više od kluba.

image
Ronald Goršić/Cropix

Ostavio je sjajan status Albaniji, bio spreman čak i sam platiti odštetu da bi se vratio kući, ali na kraju je to učinio Osijek. I time se pokazali, mislili smo, da sa Zekićem žele ozbiljno. No, prevarili smo se. Da su ga smijenili nakon domaćeg poraza od Varaždina prije dva mjeseca, još bismo to donekle i shvatili. Ali, sada je to potpuno nerazumljivo i neprihvatljivo. Užasna odluka s kojom je uprava kojoj uskoro ističe mandat, ali koji će joj očito s obzirom i na ovu odluku, biti produžen, na sebe sada usmjerila još više nezadovoljstva kod navijačkog puka. Jer, Osijek se pod Zekićem unazad dva mjeseca enormno podigao i postao momčad za koju se traži karta više.

Odluku o Zekićevoj smjeni prema našim je informacijama inicirao Boto, a uprava prihvatila. Uglavnom, prvi potezi Portugalca u Osijeku za sada nemaju prolaznu ocjenu. Doveo je Almašija koji se nije pokazao igračem za Osijek i dogovorio Soldu iz Dinama, koji se još uvijek ne može tretirati pojačanjem, a sada je dao otkaz Zekiću. Navijačima Osijeka samo se valja nadati da Portugalac zna što radi, ali kako god, ostaje gorak okus zbog otkaza treneru koji je napravio rezultat, razvio igrače i kojemu je Osijek više od kluba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 02:36