StoryEditor
Domaći nogometjiri jeslinek

Bivši hajdukovac iz Češke prognozira za ‘Slobodnu‘: Mi i Hrvati ćemo odigrati remi, ali prolazimo, Škoti ispadaju

17. lipnja 2021. - 15:50

Ostat će neodlučeno. Onda ćete vi pobijedit Škote, pa ćemo zajedno s Englezima svi u osminu finala. A Škoti neka ostanu kod kuće – nacrtao je scenarij po svom guštu Jiri Jeslinek (59), Jirži se čita, nekadašnji stoper Hajduka i češki internacionalac.

Ali, to nam je možda malo? - pobunili smo se. - Nije to baš sigurno. Mi bismo da vas pobijedimo i da tako budemo sigurniji?!

- O, pa neće vam to biti lako. Igramo dobro, a sad ćemo se i zatvorit. Nitko ovdje ne misli da ćemo igrati s dva napadača protiv Hrvatske, nego samo s jednim, sa Schickom. Malo ćemo pričekati, stati na loptu i vrebati priliku iz kontranapada. Imamo i mi brze igrače – prenosi nam Jiri praške dojmove, s Vaclavskih namesti i Karlova mosta.

Česi su zadovoljni pobjedom na startu protiv Škotske, ne padaju u euforiju, ali im sad preostaje dovršit posao prolaska kroz skupinu. Znaju da to ne smiju uprskati s Hrvatima.

- Mi sve to pratimo, naravno, ali u nas se to gleda po pivnicima, restoranima – priča Jeslinek. 

- Ja najradije gledam kod kuće, sa sinom Jirijem i unukom Dominikom. Živim nedaleko Praga, u mjestu Horomerice. I sin mi se Jiri zove, to ste upamtili?

Jesmo, igrao je zajedno s Mladen Bartulovićem u Ukrajini, u Krivbasu. Nego, Patrick Schick postaje velika zvijezda, najveća je opasnost za Hrvatsku?

- Naravno, on je klasni igrač. Najbolji je zato jer zabija! Ide ga. Ima širok repertoar svog umijeća. I daje golove u Bundesligi, to nije mala stvar.

Što je osim Schicka najveća snaga Češke?

- Što smo pobjedom dobili samopouzdanje. Imali smo i sreće, Škoti su imali svoje šanse, ali nisu zabili. Drugi pogodak Schicka svakako je najljepši potez prvenstva. Pokazao je raskoš svoga talenta. Prvi u moćnom skoku, drugi tehnički izveden udarac, s centra. Schick je najbolji “u 16”, u kaznenom prostoru, jak na lažnjaku, a ima i sjajan pregled igre. I on će biti naš jedini “utočnik”, jer ne smijemo izgubit. Treba nam bod i biti oprezan.

Utočnik je napadač, založnik vezni, obrance su igrači obrane, na golu je brankar, da osvježimo sjećanja. Jer, Česi su naši učitelji baluna. Hajduk se začeo u Pragu, kod Fleka, prve akcije zvale su se “česka ulička”, to kao dupli pas, rekli bismo. A balun, “nje ni knedla a palačinka”?

- Ha, ha, znam ja sve to. Pamtim.

I koga da pripazimo još od vaših utočnika i založnika?

- Mislim da će iza Schicka biti Masopust i Jankto na krilima, Masopust je brži, Jankto finiji. Darida je malo iza. Oni će se pridodavati. Ja bih vas upozorio na Součeka, on igra u West Hamu, odličan je vezni igrač, založnik. On većinom ide na drugu stativu u prekidu.

image
Jeslinek s unukom i sinom
Privatni album

Čujemo da vam obrana nije najbolja?

- Bit će dobra ako ne izlaze puno vani. Sve bi bilo bolje da smije igrati Ondrej Kudela, on je naš prvi centarhalf, ali kažnjen je s deset utakmica. Zbog događaja na utakmici Slavije protiv Rangersa.

Rasistički povik?

- On se pravdao da je bio isprovociran, ali žalbu nisu uvažili, pa sad moramo bez njega. Veliki hendikep.

Nisu pozvali hajdukovca Stefana Simića?

- Čuo sam za njega, naravno, ali ga ne poznam dovoljno. Znam da je bio tu u generaciji Schicka, Součeka...  

Kako vidite Hrvate?

- Dobra ekipa, tehnička, imate brze igrače. Modrić, što da pričam o njemu, igra kao mladić.

Znači, prolazimo oboje skupinu?

- Naravno, tako treba. Da i moj prijatelj, oružar Miro Čolak bude zadovoljan, pozdravite ga. Četiri boda bit će dosta.

Tko će biti prvak?

- Engleska ili Belgija.

'Raznosim uzorke krvi i dostavljam nalaze'

Odete li do Fleka?

- Pa ne. Imam svoj posao, okupiran sam dosta. Ja sam vozač u firmi Synlab, raznosim uzorke krvi, dostavljam liječničke nalaze. Radim to već 16 godina, a sin isto što i ja, već dvije godine.

Ništa nogomet? Trener?

- A ne, neee. Igram s prijateljima, veterani, okupimo se redovito. Pratim. Znam i da je Hajduk četvrti. Niste me iznenadili.

Niste odavna bili u Splitu?

- Nisam. Žao mi je, ali tako se dogodi, iz godine u godinu. Bili smo na svadbi Bartulovića, sin i ja. Ali, prošlo je od toga puno već. Sad su posebne okolnosti, regule... 

Pamtite Hajduk?

- Kakvo pitanje, naravno, bilo mi je prelijepo. Šteta da je te godine počeo taman rat, vratio sam se prebrzo. Ekipa je bila sjajna. Zabio sam jedan gol. I jedan penal sam promašio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 00:11