StoryEditor
Borilački sportovinajteži meč

Prvi hrvatski sportaš zaražen koronavirusom: Zadnjih desetak dana super se osjećam, čak i treniram iako još imam temperaturu

Piše Frane Vulas
8. travnja 2020. - 22:29
Toni Filipi je prvi hrvatski sportaš koji je zaražen koronavirusomprivatni album

Biti prvi želja je svih sportaša. Međutim, biti prvi sportaš u Hrvatskoj zaražen koronavirusom je "titula" koju baš nitko nije želio. Pripala je boksaču reprezentativcu teškašu Toniju Filipiju (24) nakon što se, kao i neke kolege, zarazio na Olimpijskom kvalifikacijskom turniru u Londonu. No, i ta najteža epizoda njegove karijere se sve više približava svome kraju.

- Još 18. ožujka smo došli iz Londona, a 20. su mi počeli simptomi. Imao sam temperaturu četiri-pet dana koja hvala Bogu nije išla preko 37,7 stupnjeva, glavobolju i kašalj. Međutim, zadnjih desetak dana se super osjećam, čak i treniram. Jedino mi je još uvijek temperatura oko 37, ali kažu da je to normalno – priča nam mladi Saljanin koji tu svoju najtežu borbu bije i u njoj polako, na bodove pobjeđuje u karanteni stana u Zagrebu.

- Trener (nap.a. reprezentacije Tomo Kadić, također zaražen) mi kaže da je od simptoma imao i bolove u mišićima, neki imaju grlobolju, neki gubitak okusa i mirisa. Ja ih nisam imao.

Već si se vratio treninzima?

- Zadnjih pet-šest dana treniram u stanu, a što ću drugo. Malo s utezima, "shadow" boks, sklekovi, trbušnjaci, triceps, ležnjaci... Izmišljam sve što mogu. Nije to neki tempo ni neka snaga, ali mogu normalno trenirati. Osjećam se zdravo skroz. Od testiranja moramo provesti 28 dana u samoizolaciji, preostalo mi je još 10-15. Naručit ću se na testiranje pa ćemo vidjeti. Matas iz Splita (nap.a. trener ženske reprezentacije) je već negativan, Tomo čeka rezultate.

Kako provodiš dane?

- Ležim, gledam tv, jedem, pijem čaj, treniram sat vremena i stalno sam na mobitelu. U curinom sam stanu u Zagrebu. Taman pijem kavu na balkonu, s pogledom na maksimirsku šumu. Da sam na barem na Otoku (nap.a. Dugom)... Gledam filmove, pa čak i ove naše serije ha, ha.

Eh, da se zatrčati Maksimirom?

- Za 15 dana ću nadam se moći.

Kako se opskrbljuješ hranom, kuhaš?

- Hvala Bogu sve se može naručiti preko interneta. Dostave mi ispred vrata. Nikoga ne vidim, ni djevojku. Sam kuham, nisam eksperimentirao. Pašte, piletinu, jaja, hrenovke... Ništa specijalno, znam osnove.

Ništa od isprobavanja novih recepata?

- Nisam htio riskirati ha, ha! Pijem dosta čaja, cijeđene sokove, đumbira. Nakljukam se svime, jer ne znamo što je lijek ovome.

Što savjetuješ ljudima?

- Treba izdržati još nekih mjesec dana, onda ćemo moći sve, svi ćemo biti vani, uživati, ići na posao, trenirati. Budu li izlazili sada, sve će potrajati duže. Prijatelj košarkaš iz mjesta Mestre blizu Venecije svakog dana mi šalje podatke o broju zaraženih i umrlih tamo. Strašno!

Ti i kolege ste se zarazili na turniru koji se trebao održati od 14. do 24. ožujka. Na koncu je počeo, prva dva dana čak su pušteni i gledatelji, ali je poslije trećeg dana prekinut. Koliko je ljudi iz hrvatske delegacije zaraženo?

- Šest od nas 15-16. Neki nisu testirani, nisu imali simptome. Pomirio sam se s tim. Da nisam sportaš bilo bi mi svejedno jer smo ionako svi morali biti u samoizolaciji, samo će mi ovako biti malo duža.

A drugih boksaša, trenera?

- Zna se da su se zarazila tri Turčina, dva boksača i trener, a i jedan ruski trener. Za ostale ne znam.

Bilo je logično da su taj turnir na vrijeme odgodili?

- Kada smo krenuli i mi smo mislili da još to nije tako ozbiljno. Tada je i u Londonu sve još normalno funkcioniralo. No, već je bila zaustavljena engleska nogometna liga i svi ostali sportovi.

Zamjeraš li nekome nešto?

- Jedino možda organizatorima. Kada su se već drugi sportski događaji odgađali, trebali su prije predvidjeti što se može dogoditi. Našem Savezu i HOO-u ne zamjeram ništa. To nam je bila jedna od dvije prilike za plasman na OI. Mi ih nizašto ne bismo propustili. Zasad piše da će se turnir nastaviti tamo gdje je završio.

Ti si poražen u prvom kolu od Ukrajinca Horskova?

- Sada ćemo vidjeti što će biti dalje s tim turnirom i kvalifikacijama s obzirom da su i Igre odgođene za godinu dana. Ovo su trebale biti europske kvalifikacije, a još su se u Parizu u svibnju trebale održati svjetske.

Što ćeš prvo napraviti kada izađeš na slobodu?

- Otići popiti u miru normalno kavu, prošetati, trčati.

Ali ne rade kafići?

- Ako treba sam ću je skuhat. Kavica u ruku i prošetat ću do Maksimira!

U izolaciji su i Tonijevi roditelji

- Mama Marija i tata Marko su također u karanteni jer su bili s nama u Londonu, ali hvala Bogu oni nemaju simptome. Bili su u samoizolaciji 15 dana, ali im je epidemiolog rekao da ostanu malo duže jer su na Otoku. Odu malo oko kuće, nemaju s nikim kontakt.

Braća Šime i Bepo se brinu o njima.

- Jedan je u Zadru, drugi je s roditeljima u istoj kući, ali ne u istom stanu. Oni im sve nose.

#TONI FILIPI

Izdvojeno

31. svibanj 2020 15:56