StoryEditorOCM

Ana Viktorija Puljiz ostala na korak do borbe za broncu na Europskom prvenstvu, izgubila je na ‘zlatni bod‘ meč

Piše Hina
25. travnja 2024. - 18:40

Hrvatska reprezentativka Ana Viktorija Puljiz ostala je na korak do borbe za brončano odličje na Europskom prvenstvu u džudu kojem je od četvrtka do nedjelje domaćin Zagreb.

Osvajačica odličja s Grand Slam natjecanja u kategoriji do 52 kg na prilično je nesretan način izgubila repesažnu borbu protiv reprezentativke Azerbajdžana Ajdane Valijeve, koja je pobjednicu vodila u meč za brončanu medalju. Hrvatska džudašica, članica JK Solin, bila je aktivnija od suparnice, ali nije uspjela izvesti bacanje koje bi joj donijelo prednost ili pobjedu.

Borba je nakon četiri minute otišla u produžetak, tzv. "golden score", u kojem prvi bod znači i kraj borbe. Obje su džudašice bile opterećene s dvije opomene, a Puljiz je i dalje bila aktivnija, dok je Valijeva čekala priliku iz kontranapada. Nakon dodatne minute borbe Valijeva je izvela bacanje, a Puljiz ju je u nastavku akcije u parteru zahvatom prisilila na predaju te je proglašena pobjednicom.

No, pregledom snimke je prosuđeno da je bacanjem Valijeve borba završena pa je pobjednicom proglašena azerbajdžanska džudašica.

"Stvarno sam htjela pokazati što mogu, pogotovo pred domaćom publikom. Jako sam tužna što nisam uspjela doći do medalje, do borbe za medalju. U završnici, u golden score-u izgubila sam nakon pregleda TV snimke jer je suparnica ranije krenula u napad. Meni je samo žao što je nisam uspjela natjerati na treću kaznu, iako sam imala tu priliku", izjavila je Puljiz nakon što je nastup u Zagrebu završila na sedmom mjestu.

Do repesaža je došla tako što je u osmini finala svladala Mađaricu Rozu Gyertyas, a u četvrtfinalu je morala na olimpijsku pobjednicu i svjetski "broj 1", Kosovarku Distriju Krasniqi, protiv koje nije imala ozbiljnije izglede.

"Žao mi je što nisam imala priliku malo se dulje boriti. Ipak, ovi bodovi s EP-a će mi na olimpijskoj rang-listi puno značiti jer nemam ništa od prošle godine", zaključila je 22-godišnja Ana Viktorija Puljiz.

Uz nju, jedinu pobjedu od hrvatskih predstavnika prvog dana natjecanja u Areni Zagreb ostvarila je Tihea Topolovec, članica zagrebačkog AJK Mladost. U kategoriji do 57 kg u drugom kolu je savladala predstavnicu Kosova Flaku Loxhu, ali je u sljedećem meču poražena od aktualne europske doprvakinje, Srpkinje Marice Perišić.

"Osobno sam sigurno očekivala više od svog nastupa na ovom Europskom prvenstvu, ali sam nažalost razočarala sebe i navijače. Jest Perišić bolje rangirana od mene, ali znam ju jako dobro, trenirale smo zajedno, dobro se poznajemo. Možda je njezina taktika jednostavno bila bolja. Moram u svakom slučaju poraditi bolje i više na taktici, za iduće turnire", rekla je 25-godišnja Zagrepčanka.

Hrvatski reprezentativci Dani Klačar i Nikola Zorotović poraženi su u prvim nastupima. Obojica su nastupili u kategoriji do 66 kg i obojici je to bio debi na Europskom prvenstvu u seniorskoj konkurenciji.

Aktualni državni prvak 20-godišnji Dani Klačar poražen je "ipponom" od austrijskog vršnjaka Marcusa Auera, nakon nešto više od dvije minute borbe. Tek nekoliko sekundi duže uspio je izdržati 21-godišnji hrvatski doprvak Nikola Zorotović u borbi protiv 24-godišnjeg Mađara Bencea Pongracza. Jedna opomena za hrvatskog reprezentativca i dva "wazarija" Mađara, donijeli su pobjedu iskusnijem borcu.

"Obojica su stvarno vrlo mladi i ovo im je prvo veliko natjecanje. Ne mogu im puno zamjeriti. Dani je izgubio od Austrijanca od kojeg čak bio i bolji u kaznama, ali je bio neoprezan u parteru. Nikoli Zorotoviću je falilo malo sigurnosti protiv Mađara. Generalno, mislim da su obojica možda malo pokleknuli pritisku. To je ono što smo upozoravali, vidljivo je bilo malo grča, nisu bili potpuno slobodni, opušteni, nedostajalo je malo agresivnosti. Nije završilo dobro danas, ali se nadamo boljim vijestima u petak kada nastupaju naši stariji, iskusniji, bolji natjecatelji", izjavio je izbornik hrvatske muške reprezentacije Dean Ilić.

U petak će od hrvatskih džudaša na tatami Robert Klačar u kategoriji do 73 kg te Dominik Družeta i Dominik Rožić u kategoriji do 81 kg.

Ipak, najveće izglede za osvajanje odličja imaju hrvatske reprezentativke u kategoriji do 70 kg, Barbara Matić i Lara Cvjetko, koje su se prije dvije godine borile u finalu Svjetskog prvenstva. Ždrijeb ih u Zagrebu vodi do međusobnog obračuna u polufinalu, ali je do tamo dug put. Barbari će za to trebati dvije, a Lari čak tri pobjede.

Barbara Matić u svojoj kolekciji ima tri bronce s kontinentalnih prvenstava, a na posljednjem EP-u je bila jedina hrvatska osvajačica odličja.

"Ovaj put špekuliramo s tri do četiri medalje. Za mene je to osvajanje mog prvog naslova europskog prvaka. To bi bilo dvostruko ljepše pred domaćim navijačima", poručila je 29-godišnja Splićanka.

Osim njih, u petak će nastupiti i Katarina Krišto te Iva Oberan, obje u kategoriji do 63 kg.

Jutarnji program u Areni Zagreb započinje u 10 sati, a borbe za odličja su na rasporedu od 17 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:42