StoryEditor
Splitpomorsko dobro

Vlada raspisuje natječaj za koncesiju za Žnjan na 40 godina, vrijednost je vrtoglavih 1,8 milijardi kuna. Bila je ideja da je realizira Spalatum DMC

Piše Ivana Perković
14. siječnja 2021. - 17:52
Idejno rješenje za Žnjan

Vlada Republike Hrvatske je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog obavijesti o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja u uvali Žnjan kojim se raspisuje javno prikupljanje ponuda za dodjelu koncesije u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja ukupne površine od 218.322 metara kvadratnih.

Koncesija na Žnjan se daje na rok od 40 godina, pri čemu početni iznos stalnog dijela koncesijske naknade iznosi pet kuna po metru kvadratnom, a početni iznos promjenjivog dijela koncesijske naknade tri posto od prihoda. Nakon desete godine stalni dio koncesijske naknade povećavat će se svakih pet godina za pedeset lipa po metru kvadratnom zauzete površine, dok će promjenjivi dio naknade iznositi pet posto prihoda.

Procijenjena vrijednost koncesije iznosi više od 1,8 milijardi kuna, dok je visina potrebnih ulaganja za realizaciju projekta procijenjena na iznos od 200 milijuna kuna.

- Realizacijom ovoga projekta osigurat će se dodatno zapošljavanje stalnih i sezonskih radnika, povećat će se kvaliteta turističke ponude i usluge, a koristi će imati i lokalno stanovništvo - poručili su iz Vlade.

Grad Split je raspisivanje natječaja za dodjelu koncesije očekivao još početkom 2020. godine, a dovršetak uređenja Žnjana tada se najavljivao krajem godine.

Kako je tada najavljeno iz Banovine, Grad će koncesiju realizirati preko tvrtke Spalatum DMC, a prema Studiji gospodarske opravdanosti koju je izradio Pomorski fakultet uređenje žnjanskog platoa koštat će oko 200 milijuna kuna što bi se Gradu trebalo isplatiti kroz 27 godina. Nakon dobivanja koncesije Žnjan bi trebao biti uređen prema projektnom rješenju kojeg potpisuju arhitekti Ivan Jurić, Mirjana Radoš, Marin Kaliterna i Luka Mužinić iz Arhitektonskog biroa Ante Kuzmanić.

image
Predviđene su i velike plažne zone, kao i prostori za vodene sportove
Arhitektonski Biro Kuzmanić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 23:28