StoryEditorOCM
SplitFESB RACING TEAM

Veliki podvig splitske ekipe: njihov bolid oduševio suce iz najjačih svjetskih autokuća. Konkurencija je bila ogromna

Piše A. P.
25. srpnja 2023. - 17:11

Izvrsne vijesti stižu nam s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu. Tim s FESB-a ostvario je izvanredan uspjeh na međunarodnom natjecanju Formula Student ATA, koje se održalo u Italiji od 12. do 16. srpnja 2023.

Riječ je o natjecanju studenata inženjerstva koji dizajniraju, izrađuju i testiraju vlastita trkaća vozila. Sastoji se od različitih disciplina koje ocjenjuju performanse, sigurnost, pouzdanost, inovativnost i troškovnu učinkovitost vozila, a podijeljene su u statički i dinamički dio.

- Prije samih disciplina potrebno je bilo uspješno proći detaljan tehnički pregled, testira se i pregledava izrada bolida, kvaliteta zavara i odabira materijala, tehnička dokumentacija i ispravnost kupljenih komponenti, testira se hoće li bolid ostati u doticaju s podlogom pri velikim iznosima bočnih sila, razina buke i sposobnost sustava kočenja... Za to su bila predviđena dva puna dana.

Nakon što smo inspekciju uspješno prošli, red je došao na statičke discipline. Suci koji su pregledavali FESB-ov bolid dolaze iz uglednih automobilskih tvrtki kao što su Maserati, Fiat, Dallara, Ducati, Alfa Romeo, te ih nije bilo lako impresionirati, ali je tim svejedno zaradio visoko 5. mjesto u kategoriji Engineering Design - objašnjavaju s FESB-a.

Nakon prolaska statičkih disciplina, red je došao na dinamičke: ubrzanje, skidpad, autocross i utrka izdržljivosti, za koju je većini timova jedini cilj da je uspješno završe. Tim FESB-a je unatoč nepredviđeno visokim temperaturama na stazi uspješno završio i utrku izdržljivosti te je i u njoj ostvario 5. mjesto.

- Na natjecanju je ukupno sudjelovalo 65 timova iz cijeloga svijeta, a FESB Racing je zadržao ukupno 5. mjesto u poretku od 22 tima u kategoriji s pogonom na unutrašnje izgaranje.

FESB Racing se natjecao bolidom FRT03, koji je pogonjen motorom zapremnine 600 cm3, proizvodi 91KS, a sam bolid teži samo 243 kilograma. Tim je posebno dobro prošao u statičkim disciplinama u kojima se ocjenjivao inženjerski pristup razvoju proizvoda, inovativnost, tehnološka rješenja, cijenu i sveukupni dizajn, koji je pohvalio i sam Giampaolo Dallara, inženjer i osnivač Dallara automobila.

Ovo je rezultat višegodišnjeg projekta na kojem je tijekom godina sudjelovalo više od stotinu studenata, uz pomoć i podršku cijenjenih profesora čija su znanja i mentorstvo značajno pridonijeli ovom izvanrednom rezultatu. Ključni faktori koji su omogućili ostvarivanje ovog cilja bili su timski duh, neumorni entuzijazam te bogatstvo znanja i vještina koje su unesene u svaku fazu projekta - pohvalili su se s FESB-a. 

FESB Racing osnovan je 2010. godine

Udruga studenata FESB Racing datira još od 2010. godine, a svoju dugovječnost duguje motivaciji, radoznalosti i kulturi prenošenja znanja među studentima. Njihov uspjeh ne bi bio moguć bez predanosti samih studenata, vjernih sponzora i podrške Sveučilišta, fakulteta i mentora, među kojima se posebno ističe prerano preminuli dekan Srdjan Podrug. Njegovi dragocjeni savjeti i nesebična podrška pridonijeli su vođenju udruge i doveli je do ovoga što je danas.

Izuzetno su ponosni na činjenicu da su sami konstruirali svoj bolid, s kojim su ove godine na stazi "Riccardo Paletti" zauzeli zavidno 5. mjesto. Ovo je već njihov treći bolid, a valja spomenuti da su, uz Formula Student natjecanje, jedini hrvatski tim koji kreira vlastite motocikle i uspješno se natječe u MotoStudent natjecanju.

Tim je i aktivan na društvenim mrežama, a ako ste student i želite im se pridružiti, regrutacije novih članova kreću početkom akademske godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 22:16