StoryEditorOCM
SplitŠTA VI TAMO KOPATE?

U Split dolaze arheolozi iz cijele Hrvatske: imate priliku saznati sve o misterioznom arheološkom lokalitetu

Piše SPLIT SD
21. svibnja 2024. - 12:31

U četvrtak, 23. svibnja s početkom u 19 sati u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci održat će se novo predavanje u sklopu projekta „Šta vi tamo kopate?“. Ovaj put tema će biti Nakovana - misteriozni arheološki lokalitet na Pelješcu.

image

Plakat projekta

Arheološki Muzej u Splitu

U Split stižu arheolozi iz cijele Hrvatske koji su voditelji odabranih arheoloških istraživanja, pa posjetitelji, kojih je na prvih šest predavanja bilo preko 750, iz prve ruke saznaju o najnovijim arheološkim istraživanjima

Očekivano, početna predavanja na temu arheološke zvijezde Salone te vječno zanimljive Dioklecijanove palače privukla su rijeke ljudi, no ono što su ova predavanja ponudila nadilazi samo arheološke nalaze. Saznali smo da je arheologija itekako živa i dinamična te da svaka nova spoznaja donosi komadić puzzle koja može potpuno promijeniti tijek priče. A za priče, posebno one iz prošlosti puno je zainteresiranih.

image
Arheološki Muzej U Splitu

- „Znamo koliko ljude intrigira prošlost. Sigurni smo u to po količini pitanja koje nam postavljaju kad nas susretnu na terenu. Odatle i naziv ovog projekta, a koji se odnosi na najčešće pitanje koje se postavlja arheolozima „Šta vi tamo kopate?“. Predavanja su zato i osmišljena imajući na umu široku javnost, a ne samo struku i svi su dobrodošli. Posebno nam je drago vidjeti interes i za neke lokacije koje su ljudima bile manje poznate. Razvija se svijest o važnosti svih arheoloških lokacija koje svojim nalazima stvaraju još snažniju priču o Dalmaciji. Nadolazeće predavanje o Nakovani na Pelješcu još je jedan zanimljivi lokalitet i sigurno će biti jako posjećeno. “–  izjavila nam je dr. sc. Jelena Jovanović iz Arheološkog muzeja u Splitu, ujedno i idejna začetnica projekta.

image

Sjedilo se čak i na tlu kako bi se pratilo prijašnje predavanje

Arheološki Muzej u Splitu

Predavanje o ovom zanimljivom arheološkom lokalitetu na Pelješcu na kojem su pronađeni tragovi bitke koju je vodio sam Oktavijan, prvi rimski car, ići će i preko 3000 godina u prošlost, a održat će ga prof. dr. sc. Hrvoja Potrebice s Odsjeka za arheologiju, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u autorstvu s dr. sc. Markom Dizdarom, ravnateljem Instituta za arheologiju. Moderatorica predavanja će biti dr. sc. Jacqueline Balen, predsjednica Hrvatskog arheološkog društva i voditeljica Pretpovijesnog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu.

  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 00:05