StoryEditor
Splitdruga strana priče

Splitski socijalni radnici: Javnost nas sad napada, a ne znaju u kakvim uvjetima radimo! Na svakog od nas ide i po 400 problematičnih obitelji, ni na bolovanje ne možemo otići

11. travnja 2021. - 11:45
Nakon slučaja preminule djevojčice iz Nove Gradiške, žrtve obiteljskog nasilja, socijalni radnici su meta napada javnostiRonald Goršić/Ilustracija/cropix

Nakon tragičnog događaja, smrti djevojčice iz Nove Gradiške,​ djelatnici Centra za socijalnu skrb Split uputili su zahtjeve nadležnom ministarstvu, u kojem upozoravaju na stanje u sustavu i nužnost uvođenja promjena. Nije ovo prvi dopis Ministarstvu jer bilo ih je poprilično proteklih godina, no bez odgovora nadležnih, kao i bez ikakvih pomaka.

- Ne bježimo od odgovornosti, radimo svoj posao s ljubavlju i odgovorno, ali tražimo kvalitetnije uvjete rada. Još 2019. smo organizirali mirni prosvjed pod nazivom "Mijenjajmo sustav zajedno“, pred Ministarstvom, s više od 400 stručnih djelatnika, da bismo ukazali na sve nedostatke sustava te upozorili na otežane uvjete rada, a ne za povećanje plaća. Od tada pa do danas nije došlo ni do kakvih promjena, nitko iz resornog ministarstva nije odgovorio na postavljene zahtjeve - kazali su nam.

Dočekali su nas u splitskom centru, tužni zbog djevojčice, uplašeni zbog prozivanja javnosti na njihov račun, ogorčeni na ministarstvo koje je bez odgode primilo razne inicijative nestručnih osoba, dok se njihov glas ne čuje i ne uvažava. I tako već dugi niz godina.

Smanjite nam ovlasti

- Radimo ovaj posao jer ga volimo i želimo pomoći drugima. Interes djeteta ili bilo kojeg drugog korisnika je ispred ičeg drugog. Postojeći uvjeti otežavaju nam obavljanje stručnog rada te pravodobno i adekvatno poduzimanje radnji za osiguravanje prava i usluga. Dok je europski standard 30 obitelji po socijalnom radniku, mi ih imamo 300 do 400! Imamo jednog psihologa na tri ili četiri socijalna radnika, znači na tisuću korisnika samo za grad Split, a kako radimo timski, to znači da svatko od nas jedva uspije dobiti termin za obradu obitelji sa psihologom, i to jednom tjedno. Isti slučaj je i s defektologom i socijalnim pedagogom. Znači, imamo dva socijalna pedagoga za čitav grad!

U konačnici, bavimo se ljudima od njihova rođenja do smrti, kod nas dolaze sve kategorije, od onih na margini društva do elite, od zatvorenika, probacije, do duševno oboljelih, osoba s invaliditetom... Iako surađujemo s drugim resorima, previše toga nam se stavlja na dužnost, a mi se vodimo alatima koji su nam dani na raspolaganje zakonski. Apeliramo na ministarstvo da nas konačno čuje, da žurno zaposli potreban broj stručnjaka u sustavu socijalne skrbi, a procjena je da ih treba oko 700, da uskladi broj stručnih radnika u odnosu na korisnike sa standardima Europske unije, te konačno, da se socijalnim radnicima smanji broj ovlasti. Primjerice, centri za socijalnu skrb imaju više od 150 javnih ovlasti - upozoravaju splitski socijalni radnici koji rade pod golemim opterećenjem.

image
Mario Todorić/Cropix

Dva vozila na 106 zaposlenih

Zbog situacije s pandemijom koja će, bez sumnje, povući razne posljedice prvenstveno na mentalno zdravlje ljudi, na nezaposlenost, na porast nasilja u obitelji i niz drugih problema, očekuju povećan broj korisnika.

- Već se taj porast potreba za socijalnim uslugama osjeća. Samo smo na Odjelu obiteljsko-pravne zaštite od početka prošle godine zaprimili 17.070 predmeta, i to se odnosi samo na grad Split. Na odjelu za odrasle, u odnosu na lanjsku godinu, je 950 novih korisnika, uz već postojeće. U timu za djecu s teškoćama u razvoju, koji broji tek troje djelatnika, imaju oko 300 obitelji samo za Split. A gdje je okolica Splita, pa tek otoci koji su posve izolirani i gdje nema ni rane intervencije, ni psihosocijalne podrške za djecu s poteškoćama?!

Vremenski ne uspijevamo pokriti sve zahtjeve korisnika, a trebamo biti stalno uključeni u obitelji. Evo, primjerice, nas je 106 zaposlenih u splitskom centru, a na raspolaganju imamo dva službena vozila. Dežurni socijalni radnik koji radi 24 sata nema to auto - opisuju uvjete rada socijalni radnici uz napomenu da nitko ne koristi bolovanja iako rade prilično stresan posao, nema online savjetovanja i rada, nemaju kada štrajkati jer korisnici čekaju, nemaju se kome požaliti u stresnim situacijama osim sami sebi...

Modrice nisu jedini signal

Problema u sustavu je i previše. Za svaku obitelj koja dođe pod skrb centara za socijalnu skrb treba čitav tim stručnjaka. U Splitu, primjerice, nema voditelja nadzora obitelji, malo je vanjskih suradnika koji ulaze u obitelj, a naknade za njih su mizerne. S druge strane, socijalni timovi daju prijedloge sudovima, no predmeti zapinju u dugotrajnim procesima. Za ilustraciju, donijeli su nam golemu hrpu spisa za samo jednu "problematičnu" obitelj oko koje se postupci vode već deset godina.

- I međuresorna suradnja je jako važna. Osobno sam šest godina radila na obiteljskom odjelu i nijednom nisam dobila prijavu od pedijatra ili liječnika za bilo kakvu sumnju ili informaciju o djetetu. Od škole i vrtića njih tek nekoliko, a modrice nisu jedini signal da u obitelji ima problema! - upozoravaju iz splitskog centra.

Dotakli su se i potrebe za širenjem mreže socijalnih usluga na lokalnim razinama sukladno potrebama korisnika.

- Govori se o deinstitucionalizaciji, a nemamo dnevne centre, dnevne bolnice, smještaj za krizne situacije... Domovi za djecu, kao i oni za starije i nemoćne su puni. Nemamo psihijatrijski odjel za mlade... Nemamo odgovarajući smještaj za puno kategorija ljudi, samo puno birokratiziranja.

Nismo mi nedodirljivi, nikako. Svima se očitujemo i polažemo izvještaje i račune. I neka uvedu povjerenstva za naš rad, ali neka ona budu stručna, iz sustava. I nek nas se počne slušati i uvažavati, a mi i naši korisnici - mi smo na istoj strani - poručuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 13:17