StoryEditor
SplitCASE STUDY

Splitske studentice Bruna i Ana pobjednice su vodećeg regionalnog natjecanja: Pliva je imala problem, a mi smo ga riješile!

Piše Ljubica Vuko
11. veljače 2020. - 18:33
Ana Govorušić i Bruna Čalija na trećoj su godini Poslovne ekonomijePaun Paunović/HANZA MEDIA

Bruna Čalija i Ana Govorušić studentice su Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, na trećoj su godini preddiplomskog sveučilišnog studija Poslovne ekonomije, smjer financijski menadžment.

Ekonomiju su odabrale, kažu nam, jer ih je najviše zanimala, a da je njihov izbor studija itekako opravdan svjedoči i nagrada koju su osvojile na regionalnom natjecanju Case Study Competition.

Bruna i Ana pobjednice su tog vodećeg regionalnog natjecanja u rješavanju stvarnih slučajeva s kojima se odabrano poduzeće susrelo ili predviđa da će se susresti, a koje organizira udruga e-Student.

Bogate nagrade

– Odlazak na to natjecanje bila je prilika da nešto novo naučimo te da se iskušamo na nekom specifičnom problemu primjenjujući u praksi sve što smo naučile na fakultetu. Uz znanja koja stječemo na fakultetu, važno je steći iskustvo izvan formalnog obrazovanja, a Case Study Competition pokazao se kao odlična prilika za to. Trud i rizik su se isplatili – kažu Bruna i Ana, zadovoljne osvojenim prvim mjestom.

Za natjecanje su saznale preko Facebooka i internetske stranice fakulteta, još na prvoj godini studija, a na drugoj su se prijavile.

Na tom natjecanju studenti mogu birati između više poduzeća iz različitih gospodarskih grana i opredijeliti se za neki poslovni slučaj iz područja društveno odgovornog poslovanja, marketinga, financija ili trendova budućnosti.

Studenti mogu pokazati svoja znanja, ideje i mogućnosti pred najboljim hrvatskim poduzećima kao potencijalnim budućim poslodavcima, a dodatni motiv su i bogate nagrade.

Natjecanje omogućuje i poduzećima dobivanje novih kreativnih ideja, povećanje baze zaposlenika te dobru promociju među studentima u regiji.

U konkurenciji velikog broja studenata i poznatih domaćih kompanija, njih dvije odlučile su se za Plivin poslovni slučaj “Future of Finance: e-Inovoicing or Robotics”.

– Istraživale smo svaki problem kako bi se opredijelile za jedan jer se više poduzeća prijavi sa svojim problemima, a većinom je bio zastupljen marketing, ovaj Plivin za koji smo se odlučile spada u trend budućnosti i nama se učinio najinteresantnijim.
Problem se sastojao u tome da poduzeće planira investirati u jednu ili obje tehnologije za ubrzavanje procesa oko izdavanja i primanja računa. Znale smo odakle trebamo krenuti, znači istražiti obje tehnologije i pokušati pronaći neko optimalno rješenje za to poduzeće. Podijelile smo međusobno zadatke i sastavile rješenje koje smo poslale. Sljedeći korak je bio da poduzeće odabere od svih zaprimljenih rješenja ono najbolje – prisjećaju se naše sugovornice.

Nakon toga, u finalu natjecanja svaki tim predstavlja svoje rješenje pred žirijem, koji čine stručnjaci iz odabranog poduzeća, i pred ostalim timovima koji su prošli u finale.

I to im je, kažu, bilo najzanimljivije jer su vidjele kako su drugi pristupili tom problemu i što im stručnjaci imaju reći.

S obzirom na sastav žirija prezentacija je bila na engleskom jeziku, u trajanju od 15 minuta, a potom su odgovarale na pitanja. Bilo je zanimljivo razgovarati o problemu sa stručnjacima čije je to uže područje, a savjeti koje su dobile zasigurno će im, ističu pobjednice, poslužiti i u budućim situacijama.

Osim novčane nagrade, dobile su i mjesec dana stručne prakse u Plivi. Dobit će mentora i sad svi trebaju uskladiti termine za odrađivanje prakse kako bi još više proširile svoja znanja.

Govoreći o svom pozitivnom iskustvu, kažu kako svi koji sudjeluju na ovakvom natjecanju nemaju što izgubiti, a puno toga mogu dobiti.

Vani, pa povratak kući

– Natjecanje je izvrsna prilika za rješavanje pravih poslovnih problema, to je izvrsna vježba za kreativno promišljanje kako bi se baš vaše rješenje istaknulo među svima. Uz to, odlična je prilika za stvaranje kontakata, rada u odabranom poduzeću preko stručne prakse, gdje se dodatno može prezentirati sebe potencijalnim poslodavcima – ističu Bruna i Ana.

Razgovarale smo na Ekonomskom fakultetu, a odmah nakon razgovora djevojke su požurile na posao. Jer, osim što vrijedno studiraju, obje rade i studentske poslove.

Preko Student-servisa rade u turističkim agencijama, usklađuju i studij i posao, stječu znanja za cijeli život.

Pitamo ih na kraju razmišljaju li o odlasku u inozemstvo nakon studija, poput mnogih mladih koji su otišli.

– Dobro je iskustvo rada vani, čisto u smislu rada na sebi, a ne iseljavanja – kažu Bruna i Ana.

#BRUNA ČALIJA#ANA GOVORUŠIĆ#PLIVA

Izdvojeno

03. srpanj 2020 21:16