StoryEditorOCM
Splits čim se služe...

Splitska policija upozorava na veliki problem: ‘Oni prijete objavom navodne ponižavajuće video snimke...‘

Piše SPLIT SD
16. svibnja 2024. - 12:12

Pokušaji računalnih prijevara postaju sve veći problem za sigurnost građana i njihovih podataka. Tijekom protekla 24 sata na području PU splitsko-dalmatinske zabilježene su dvije računalne prijetnje u kojima na mail adrese građana stižu dvije vrste mailova u kojima se pokušava prevariti građane. Kako bi podigli svijest i oprez na takve prevare PU splitsko-dalmatinska objavila je priopćenje  u kojem objašnjava o kakvim se prevarama radi i kako ih prepoznati. 

 Prvi oblik su lažne ucjenjivačke poruke kojima napadač pokušava iznuditi novčanu pomoć od žrtve. Metodu kojom napadač pokušava ostvariti financijsku dobit temelji na objavljivanju navodnih osjetljivih podatka žrtve koja je primila ucjenjivačku poruku ako žrtva ne izvrši uplatu u Bitcoin vrijednosti.

Gotovo uvijek u tekstu poruke ucjenjivač spominje posjedovanje žrtvine kompromitirane lozinke nekog internetskog servisa. Također, navodi da posjeduje snimke s web kamere žrtvinog računala kojoj je pristupio dok je žrtva navodno pregledavala web stranice pornografskog sadržaja. Pri tome prijeti objavom navodne “ponižavajuće” video snimke.

Takve poruke ne sadrže zlonamjerni sadržaj u vidu virusa i drugih zloćudnih programa. Korisnike savjetujemo da poruke ovoga tipa zanemare te uklone (obrišu) iz svojeg sandučića elektroničke pošte.

Drugi oblik su mail poruke koje izgledaju identično mail porukama stream servisa, a koje primatelja obavještavaju da su usluge stream servisa privremeno onemogućene te je potrebno otvoriti poveznicu radi ažuriranja podatka plaćanja, navedena poveznica vodi na stranicu koja je izgledom gotovo identična stranici spomenutog servisa, a sadržava  polja za unos bankovnih podataka radi „ažuriranja plaćanja“.

Upozoravamo građane da ako zaprime mailove koje sadržavaju poveznicu na druge internet strance, a u kojima se pod krinkom „ažuriranja plaćanja“ traži da upišu svoje podatke s kartice, budu oprezni, da ne upisuju podataka s kreditne kartice, stranicu zatvore i izbrišu zaprimljenu poruku.

Posjetite stranice Web heroj- Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba ako se želite dodatno informirati i saznati kako se zaštititi

Također, CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 21:24