StoryEditor
SplitYuto, Yezi, Isaiah

Split je dobio nove plesače, oduševljeni su gradom pod Marjanom. Došli su iz Koreje, Japana, SAD-a, Francuske: ‘Ovo je jako lijepo mjesto za život‘

25. siječnja 2021. - 21:58

Popriličan je već broj stranaca koji su odabrali Split za mjesto u kojem žive, a među njima je mala kolonija plesača sa svih strana svijeta.

U baletnom ansamblu splitskog HNK može se čuti engleski i ruski češće nego hrvatski jezik, a i dok su na svakodnevnim vježbama i rade, međusobna poslovna komunikacija im je na engleskom jeziku. Neki su tu već dovoljno da su naučili par domaćih fraza poput "kako si?", "polako" ili "doviđenja", drugi se zadrže kraće i odlaze u neki drugi kraj svijeta nakon što im istekne ugovor. Ansambl se redovno popunjava novima, u pravilu vrlo mladim balerinama i baletanima.

Nekima je to prvi posao, neki su došli s drugog kontinenta da bi sakupili plesačkog iskustva i radili ovdje, pa su tako i u proteklih nekoliko mjeseci u Split stigle nova plesačka imena. Nismo ih još uspjeli vidjeti na pozornici zbog svih epidemioloških ograničenja koja su desetkovala repertoar kazališta, no oni se nadaju da će izaći na scenu vrlo brzo.

Zašto su odabrali baš Split i napustili neke velike i atraktivne svjetske destinacije, pitanje je na koji su nam odgovorili Yuto Mutai (22) iz Japana, Isaiah Manes (21) iz SAD, Yezi Yung (24) iz Koreje, Alexandra Smelyansky (18) Amerikanka ukrajinskih korjena i Demelza Lasage (20) iz Francuske. Novi je i Christian Mistrean (22) iz Rumunjske ali ga, na žalost, nismo zatekli u baletnom studiju.

Prvi je Yuto Mutai:

- Prije nego sam došao ovdje radio sam u Poljskoj, nisam bio tamo zadovoljan pa sam odlučio preseliti u neku drugu plesnu kompaniju. Prošlo je deset mjeseci od kada sam stigao u Split. Ovdje je stvarno super, vrijeme je tako lijepo, a more i plaže prekrasni. Za razliku od Poljske gdje je bilo minus 20 i više – tako da mi je drago što radim tu, zadovoljan sam. Nisam ništa znao o Splitu, vidio sam da je oglašena audicija za plesače na web siteu i odlučio sam pokušati – kaže mladi Japanac koji je ovdje otkrio i da je alergičan na borove, pa je morao mijenjati stan i naći neki gdje ih nema u blizini.

Isaiah Manes je Amerikanac sa diplomom najpoznatije plesne akademije u svijetu, a ovo mu je prvi posao:

- Ranije sam studirao na Vaganov akademiji u St. Petersburgu u Rusiji, diplomirao sam 2019. godine. Jedno sam vrijeme proveo kod kuće, u SAD, pripremao se i tražio posao. U Rusiji sam preko prijatelja upoznao djevoju koja je iz Zagreba, ona mi je rekla za audiciju u Splitu. Rekao sam "zašto ne?", prošao audiciju i dobio smještaj.

Jako uživam raditi i živjeti ovdje. Provodim puno vremena radeći dok čekamo da krenu predstave, mnogo vježbam, trčim. Ovo je jako lijepo mjesto za život, za razliku od Rusije ili mjesta iz kojeg dolazim u Americi, gdje je tijekom zime minus 20, minus 30. Čim sam stigao započeli su problemi sa epidemijom korone, ali efekti zaraze ovdje su možda i manji nego kod mene doma. Manje sam zabrinut nego da sam možda u Americi, ovog trena je o.k., osjećam se ovdje siguran.

I Yezi Yung je ovdje našla prvo zaposlenje i zbog njega doselila sa azijskog kontinenta:

- Ja sam iz Koreje. Pripremala sam se za ulazak u neku plesnu kompaniju i našla audiciju na webu u splitskom kazalištu, došla, i primili su me. Neke stvari ovdje su slične, neke drugačije, mislim da je ovdje mirnije i da je zrak puno čistiji nego u Koreji. Lijepo je gledati lijepe krajolike, sviđa mi se Split, - priča vrlo stidljivo, za razliku od Alexandre Smelyansky koja u razgovor ulazi puno otvorenije iako je najmlađa među pridošlicama, za dva mjeseca napunit će 19 godina:

- Ja sam Sasha i doselila sam se iz Kalifornije u listopadu. Volim Split, divan je, super. Željela sam se preseliti jer sam prije toga provela period od 18 mjeseci na istom mjestu. Divno je, upoznajem ljude, potpuno drugu kulturu, gledam divne krajolike. Ljudi me stalno pitaju, kao, zašto si otišla iz Kalifornije, ali bila sam jako sretna kad sam dobila ugovor. Moj san je bio da plešem u nekoj kompaniji, ovo je moj prvi posao. Preseljenje je bio veliki korak za mene, ali mislim da je sve prošlo dobro. Upoznala sam sjajne ljude i počela sam raditi.

A Demelza Lasage je došla u Split nakon što je kratko vrijeme plesala u Barceloni:

- Francuzica sam, ali mi je majka iz Engleske pa sam tamo studirala tri godine. Prijavila sam se za audiciju u prosincu 2019., ali nisam mogla doći na nju jer sam se morala odlučiti za drugi posao. Dobila sam ugovor, ali desila se korona, sve je otkazano i nisam imala ništa od toga. Ali, iz Splita su me ponovno kontaktirali. Došla sam prošlog ljeta i dobila posao. Bila sam zbilja jako sretna. Mi plesači stalno tražimo poslove, a ja sam dobila ovu priliku. Kao i priliku da posjetim Split ljeti. Bilo je jako vruće, a stari dio grada je jako lijep. Nikada nisam živjela tako blizu mora. Gledam zalaske i izlaske sunca svaki dan. Na svom biciklu promatram lijepe prizore, to je zbilja divno. I Barcelona ima more, ali ovdje stanujem u "Vili Dalmaciji" i more mi je baš ispred prozora. Čak iz kreveta vidim more, tako sam mu blizu – oduševljena je mlada balerina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. kolovoz 2021 20:22