StoryEditor
Split‘nije ni vrijeme ni mjesto‘

Puljku nije sjelo što su mu noćas prosvjednici došli pod prozor, ali Petar Škorić podsjeća da je istu stvar njemu napravio dogradonačelnik Ivošević: ‘Bojan je uveo tu metodu‘

Piše Milena Budimir
24. studenog 2021. - 19:54

U demokraciji baš svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje. Mnogi su se za to pravo borili i izborili ga. Dom je svetinja. Mnogi su se za to borili i izborili se.

I onda se dogodi nešto kao sinoć, kada je skupina ljudi došla pred dom našeg gradonačelnika Ivice Puljka, pa su "fino i pristojno" zatražili razgovor s njim. Falili su cili balun! Pogriješili su i mjesto i vrijeme.

- Mirni i organizirani prosvjedi su dio demokracije, ali trebaju biti na primjerenim mjestima. Okupljanja pred domovima javnih osoba, poput ovog pred stanom Ivice Puljka, koja uznemiruju i/ili ugrožavaju sigurnost članova obitelji, ne doprinose niti dijalogu niti boljem i tolerantnijem društvu te su u potpunosti neprihvatljivi - ustvrdio je županijski SDP-ov vijećnik dr. Joško Markić

Noćne "posjete" prosvjednika pred zgradom gradonačelnika komentirao je i tajnik SDP-a Split Davor Matijević.

image
Davor Matijević
Tom Dubravec/Cropix

- Osuđujem takav pristup, jer jedno je kritika ili nekakva osuda političara ili javne ličnosti, ali odlazak u obiteljski dom, to nije primjereno - rekao je.

- Nije korektno, isti stav sam imao i kad je zamjenik Bojan Ivošević dok je bio aktivist u ponoć došao na vrata Petru Škoriću. Koliko god je to bilo smiješno tada, smatram da ne zbog Petra Škorića ili Ivice Puljka kao takvih, nego zbog njihovih obitelji nije primjereno i ne bi nitko trebao ići na kućna vrata. To je izražavanje stava, a to na takav način nije ni potrebno ni primjereno, podsjetio je Matijević na incident pred domom tadašnjeg čelnika splitskog HDZ-a.

image
Bojan ispred Škorićeva parlafona
Sd

Da je nepovredivost doma ustavna kategorija, slaže se i Petar Škorić:

- Postavlja se pitanje karakteriziranja zvonjenja na parlafon, pogotovo kad se radi o javnoj osobi i dužnosniku koja je izložena javnosti. Međutim, nitko nema pravo uznemiravati članove nečije obitelji. To je po meni granica, veli nam i dodaje:

- Ovdje treba podsjetiti na činjenicu da je upravo sadašnji zamjenik gradonačelnika Puljka, Bojan Ivošević uveo i prakticirao identičnu aktivističku "metodu", predvodeći skupinu koja je u pola noći zvonila mojoj obitelji i meni na parlafon.

Oko toga nisam stvarao nikakvu famu, niti sam taj događaj komentirao, pogotovo kad se uzme u obzir činjenica da sam tada obnašao javnu dužnost. Nismo tada od nikoga čuli osudu tog čina, pa je očito da ne vrijede prema svima isti kriteriji.

Unatoč tome smatram da za sve postoji adekvatno vrijeme i mjesto te da nitko nema pravo uznemiravati nečiju obitelj. Građane uvijek treba saslušati te im omogućiti da u demokratskom društvu ostvare svoje pravo na okupljanje i miran prosvjed, kazuje nam Škorić.

image
Petar Škorić
Duje Klarić/Cropix

Na društvenim se mrežama javila i HDZ-ova vijećnica Ivana Zelić Relata kazavši kako je "običaj" odlaženja na kućni prag u noćnim satima u naš grad uveo dogradonačelnik Ivošević:

- Kaže gradonačelnik da nije primjereno ni mjesto ni vrijeme. Slažem se. A je li bilo primjereno mjesto i vrijeme prije dvije godine kada je njegov zamjenik Ivošević isto ovo radio obitelji Škorić? Tada je to bilo simpatično, a obitelj Puljak je za to i nagradila aktivista Ivoševića i postavila ga za zamjenika, oštra je bila Relata.

image
Ivana Relata
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2021 22:47