StoryEditor
SplitO SMJENI UPRAVNOG VIJEĆA

Puljak: Nećemo pristati da privatni interes pojedinaca umreženih s bivšom vlasti, bude i dalje ispred javnog! Ugovor za parking ne može se sad zaustaviti

Piše PSD
9. lipnja 2021. - 12:48

Gradonačelnik Ivica Puljak sazvao je konferenciju za mediju na temu smjene Upravnog vijeća u Javnoj ustanovi Športski objekti.

Podsjetimo, kako smo pisali, Puljak smjenjuje članove Upravnog vijeća Javne ustanove "Športski objekti" koje imenuje Grad Split nakon što je Javna ustanova dala parking u Osječkoj ulici u koncesiju idućih pet godina istoj privatnoj tvrtki "T-point".

- Prvi radni dan u Banovini zatekla me informacija kako je Javna ustanova "Športski objekti" dala parking na Gripama u koncesiju na još pet godina privatnoj tvrtki koja je povezana s HGS-om i HDZ-om, a sve u proceduri koja je završena 31. svibnja, jedan dan nakon izbora.

Ovaj potez će građane Splita koštati najmanje sedam milijuna kuna i mi nećemo pristati na to da privatni interes pojedinaca, koji su umreženi s bivšom vlasti, bude i dalje ispred javnog interesa.

Zato sam jučer hitno smijenio Upravno vijeće Javne ustanove "Športski objekti" kako bismo poslali snažnu poruku da nećemo tolerirati ovakve postupke bivše vlasti, koja još uvijek kontrolira gradska poduzeća i javne ustanove jer proces potpune tranzijicije vlasti još nije gotov.

Sedam milijuna kuna je trebalo namijeniti javnom interesu i uložiti u sport i garaže, na primjer. Ono što je sada već bivše Upranvo vijeće učinilo je etički i suštinski nekorektno. Novo upravno vijeće koje smo imenovali čine profesor i doktor znanost Dražen ČularMario Negotić te privremeno Igor Skoko, Nenad Uvodić i Anita Birimiša.

Njihov osnovni zadatak je sanirati štetu odnosno onemogućiti daljnje donošenje sličnih odluka na štetu građana.

Zbog hitnosti postupka u Upravno vijeće su imenovana i tri vijećnika stranke "Centar" koja će na tim funkcijama biti privremeno dok se sa partnerima, s kojim ćemo činiti većinu u Gradskom vijeću, ne dogovorimo na koji način ćemo birati Upravna vijeća, a sve zajedno će biti najtransparentije što je ikada Split doživio - obećao je gradonačelnik Puljak.

image
Milena Budimir

Izrazio je uvjerenje kako se ovakve stvari neće više ponavljati i da upravna vijeća, nadzorni odbori i direktori gradski tvrtki i javnih ustanova, ovakve stvari neće više raditi sve dok se ne završi tranzicija vlasti.

- Vjerujem da će i poštivati načelo javnog interesa ispred privatnog i stranačkog - zaključio je novi poteštat.

Na novinarsko pitanje po kojim je kriterijima izabrao nove članove Upravnog vijeća, Puljak je kazao kako su zbog hitnosti izabrali dvojicu kolega koji su neupitno stručni po pitanju sporta te trojicu vijećnika koji su tu privremeno dok se s partnerima ne dogovore o načinu biranja članova.

Na pitanje kako je izabran Čular koji je s Puljkom surađivao i u kampanji, gradonačelnik je kazao kako je on jedan od najvećih stručnjaka iz područja kineziologije u Hrvatskoj.

- On je s nama radio jedan dio našeg programa, i nacionalnog i lokalnog, a kao što rekoh  on je zaista neupitan stručnjak. Ovdje je najveći zadatka spriječiti da se sedam milijuna kuna javnog novca umjesto u sport ili garaže slije u privatan džep, odgovorio je gradonačelnik Puljak.

Dodao je kako će ovo Upravno vijeće biti imenovano trajno kada s partnerima dogovore na koji način će birati Upravna vijeća. Novinare je zanimalo i je li gradonačelnik Puljak s ovom smjenom uspio zaustaviti ugovor koji je potpisan.

- Ugovor je nažalost potpisan i ne može se sada zaustaviti. Pokušat ćemo pronaći bilo koji pravni način da se to zaista ne dogodi. Taj ugovor će se produžiti mislim od prosinca ove godine. Prema odluci Gradskog vijeća taj parking je trebao biti ustupljen "Split parkingu" na upravljanje.

Ovim je direktno prekršena odluka Gradskog vijeća. Mi smo ovo napravili zato što postoje još dva parkinga na kojima se moglo slično to dogoditi. Kako bi spriječili da se to dogodi, hitno smo reagirali.

Mi ćemo napraviti sve pravne korake da se to zaista ne dogodi i da tih sedam milijuna kuna ne ode u privatne ruke nego da se koriste za javni interes, istaknuo je Puljak.

Na pitanje pribojava li se sličnih događanja u drugim gradskim tvrtkama i ustanovama, Puljak je pozvao sva Upravna vijeća, Nadzorne odbore i direktore tvrtki da ne nikada ne rade stvari protivne javnom interesu, a naročito u ovom tranzicijskom periodu.

Njegov potez kritizirao je jutros i splitski Most, a Puljak je kazao kako su oni bili upoznati da će se ovo dogoditi.

- Vjerujem da su oni isto tako za zaštitu javnog interesa i da ovih sedam milijuna kuna ne završi u privatnom džepu nego u javnom. Ostala imenovanja ćemo dogovarati s partnerima da bude transparentno, kazao je Puljak.

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević prisnažio je gradonačelnikovu poruku.

- Nova koncesija dodijeljena je bez elaborata ekonomske isplativosti. Parking koji je gotovo tri puta manji od navedenog, samo s druge strane dvorane na Gripama, uprihođuje godišnje oko 550 tisuća kuna. Upravno vijeće je na sad povećanu cijenu koncesije stavilo 108 tisuća kuna godišnje.

Drugim riječima, na gotovo tri puta većem parkiralištu će u pet godina uprihoditi koliko na manjem parkiralištu uprihodi gradska tvrtka koja se time bavi u samo jednoj godini. Poruka javnosti je kako je, netko jednim potpisom, mi se nadamo samo pokušao, uzeti Gradu sedam milijuna kuna koji su trebali završiti u ulaganju u sportsku infrastrukturu na Gripama i u izgradnju javnih gradskih garaža. Mi to nećemo tolerirati, zato je ova mjera došla ekspresno, ovo je spašavanje javnog interesa i nadamo se kako će ovih sedam milijuna kuna ostati ovome Gradu – zaključio je zamjenik Ivošević.

item - id = 1104540
related id = 0 -> 1120361
related id = 1 -> 1137894
related id = 2 -> 1137883
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2021 08:37