StoryEditor
Splitmsc splendida

U Split uplovio prvi kruzer nakon dugo vremena, i to najveći dosad! Na njemu je oko 800 putnika, kreću u obilazak grada, sve se odvija uz posebne mjere

Piše Merien Ilić
18. lipnja 2021. - 08:34
U splitsku gradsku luku uplovio je kruzer MSC Spendida dug 333 metra s 800 putnikaVladimir Dugandžić/Cropix

U petak ujutro, već oko 6.30 sati na vanjski vez splitske Gradske luke privezala se MSC-ova Splendida, 333 metra dugačak kruzer kao prvi takav nakon poprilično dugo vremena. Također, to je najveći kruzer koji je do sada uplovio u splitsku luku, izvijestila je Lučka uprava Split.

S njim je iz Krfa u Split doputovalo i oko 800 putnika koji će provesti dan na izletima po Splitu i okolici, no pod strogim epidemiološkim mjerama.

- Putnici koji su htjeli na ovo putovanje trebali su proći stroge kontrole, testirani su u ukrcajnoj luci u Trstu, a tijekom krstarenja imaju još jedno testiranje na brodu. Svi koji žele izaći vani mogu to napraviti jedino u sklopu MSC-ovih organiziranih izleta, nikako samostalno.

Danas će putnici obići Split, Omiš i Krku kroz jutarnje sate uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Nema odvajanja od grupe, a prije izlaska prvo će se testirati vodiči, a potom i putnici. Kompanija vodi računa o svemu.

Zanimanje za ovakva putovanja je veliko jer je svima na vrh glave pandemije, ali sezona je dosta kasno počela, pa se tek očekuje povećanje interesa za kružna putovanja - kazao nam je Antun Alfirević, agent i voditelj poslovnice MSC.

Inače, kruzer MSC Splendida je ogroman brod, širine 38 i duljine 333 metra, može primiti preko tri tisuće putnika, a ima preko tisuću članova posade. Na kruzeru je 1637 kabina, uključujući 43 za goste s invaliditetom ili turiste smanjene pokretljivosti. Ima čak 18 paluba, uključujući 14 za goste. U svojoj ponudi nudi sve blagodati jednog super opremljenog kruzera.

Kako su izvijestili iz kompanije MSC Krstarenja, Splendida je njihov peti brod koji je započeo s redovnom plovidbom ovog ljeta. MSC Grandiosa i MSC Seaside plove zapadnim Mediteranom, MSC Orchestra je nedavno krenula s krstarenjima istočnim Mediteranom, a perjanica flote MSC Virtuosa krstari Ujedinjenim Kraljevstvom s rezervacijama otvorenim samo za britanske goste.

- Splendida će ostati u Splitu do 17 sati, a prema najavama naredna četiri petka očekujemo 4 Splendide u našoj luci, a već iduće subote i MSC Magnificu koja plovi istočnim Mediteranom polazeći iz Italije. Tako da ćemo idući tjedan imati dva kruzera zaredom. Prije nekoliko dana uplovio je manji kruzer Belle de l’adriatique s 147 putnika. Nadamo se da će situacija ići na bolje - optimističan je Vicko Vrgoč, rukovoditelj Lučkog operativnog centra.

Za ovu godinu najavljen je dolazak 155 kruzera u Split, ali sve je to vrlo neizvjesno i ovisi o pandemiji. Podsjećamo, rekordna godina bila je 2016. godine kada je u Split došlo 286 kruzera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 11:11