StoryEditor
SplitSILOM DOMAĆICA

Petak minus srijeda jednako je dva dana! Ako je Nevistica bolesna, garant smo se zarazili i mi! A čekanje na testiranje oteglo se previše...

5. prosinca 2020. - 22:28
AFP

Prošlih smo dana imali situaciju. Situacija je bila takva da nam je Nevistica javila da od petka ima fibru i da se baš ne osjeća najbolje i da joj je doktorica zakazala testiranje na koronu. Kako njih dvojica, Jedinac i Prijestolonasljednik? Dobro! Aj dobro...

Al', đavla je dobro. Nema dobro, ali nisam ja tip koji podliježe panici premda mi nije svejedno. Brojim na prste... Bili su kod nas u srijedu na ručku. Istina, već mjesecima nisam poljubila ni nju ni svoje jedino dijete, ali maloga... Tko će njega ne izljubiti? Ne ljubiti princa Prijestolonasljednika bilo bi mi teže nego dobiti i kugu i koleru... Zakoniti je na maloga također slab, tojest – jedino na njega i jest slab. Sve druge nježne interakcije je srezao na nulu, ali Princu odoliti ne može. Kontam, ukupno nas je bilo pet, a to je znatno ispod dopuštenog broja sudionika privatnih okupljanja po evanđelju Vilija Beroša. Nismo bučali ni pravili korona-party, nitko nas nije prijavio za grupiranje, a hvala na pitanju, sa susjedima zasad dobro stojim. Nit oni špijaju mene, niti ja njih!

Fibra postojana

Ona je zafibrala u petak. Petak minus srijeda jednako je dva. Ako je Nevistica bolesna, garant smo se zarazili i mi! Znajući da Zakoniti ipak nije stoik kakvim se pravi, oprezno mu priopćavam vijest. On momentalno uzme toplomjer iz kantunala i stavi ga pod ruku, s licem mučenika sa stare freske.

-Trijestšest sa dva – kazao je nakon što je toplomjer otpištao fajront. Čudni su ovi pametni toplomjeri. Moja mater se uopće ne snalazi s njima jer to pijukanje ne može čuti. Ona ga, recimo, drži pod rukom pet minuta, kao i starinske živine toplomjere, pa koliko ispadne, ispadne. Donedavno nije uspijevala ni pročitati šta piše u onom kvadratiću, ali sad kad ima nove očale, sad joj je fibra konstantna. Ona i Zet imaju istu radnu temperaturu.

- Pa dobro je – rekla sam Zakonitome, stavljajući odmah lonac čaja da se kuva. – Nemaš fibru!

- Je, nemam sad – odgovorio je i počeo kašljati. – Nemam sad i nemam još.

Uzme mobitel i zove Sina. Detaljno ga ispituje, a ja točno znam kakve odgovore dobiva. Jednosložne! Moj Jedinac, naime, suprotno javnoj slici koju je lukavo stvorio, uopće nije verbalan tip. To otkako je ušlo u pubertet pa do dana današnjega na svako pitanje odgovara s minimumom riječi. Kako si? Dobro. Šta radiš? Ništa! Šta ste danas kuvali? Meso! Koje meso? Mesnato... Treba li vam šta donijeti? Ne treba... Sve tako. Srećom je, ko ćorava kokoš, naletio na umiljatu Nevisticu, inače bi u njihovom kućanstvu vladala samo tišina i hip-hop ritmovi. I cvrkutanje princa Prijestolonasljednika.

- Kaže da su njih dva dobro – izvijesti me Zakoniti. – Ona leži. Da nema apetita...

- A oko didovo? – pitam ja.

- On je dobro – nasmijao se ponosni dida. – Jezik ne uvlači. Ispričao mi je sve mamine simptome. Nisam ga ništa razumio, ali je zvučalo optimistično.

Onda je Zakoniti nastavio kašljucati po kući, piti čaj i mjeriti fibru. Onda je, naravno – naravno, jer on uvijek ima naknadnu potrebu biti pametan! – prigovorio šta smo uopće u srijedu pravili ručak za sve.

-Treba se držati podalje, ne ići u goste i ne primati goste – kazao je i objavio da mu je fibra, baš kao punici, i dalje trijestšest sa dva. – Ali tko bi se to tebi usudio reći? Ispao bih bezosjećajni otac, muž i dida...

- I svekar!

- I svekar – složio se. – Ali isto se treba držati podalje...

- Od djece rođene?! – pogledala sam ga pogledom za zamrzavanje govedine i junetine. – Od djece rođene?

Ništa nije rekao. I bolje mu je!

Onda je sin nazvao mene. Da ništa baki ne govorim! Da znaš nju, ona će odmah dignuti avijaciju! Neš' se moći braniti od njezinih poziva... No sikiriki, sine, nisam luda pa da Kraljicu Majku uznemirujem. Šutnja je zlato!

Moram priznati, tri dana čekanja na testiranje i na rezultat testiranja otegli su se previše, pogotovo što sam morala i rođenoj materi lagati, a nije da mi ta disciplina ide baš najbolje, usprkos tridesetogodišnjem novinarskom stažu. Kad vidim kako neki novinari glatko lažu, pravo mi dođe neugodno... Kako su djeca, pita ona. Dobro, kažem ja. Kako je mali? Dobro... I sve tako. Nisam ni beknula o fibri i sumnji na koronu. Isti scenarij trajao je sve do prošle subote, nakon što je Nevistica već dobila nalaz – negativna! Aj, fala ti bože, Zakoniti je prestao kašljati, fibra mu je ostala postojana te smo u subotu otišli na audijenciju kod Majke.

- A šta ti meni muljaš? – odmah me je upitala čim sam se izmakla od njezinog pokušaja grljenja i ljubljenja. – Nešto ti meni kriješ.

- Ja?! – zinula sam neuvjerljivo, ko da mi je 13 godina.

- Ti, ti – pogledala me je poligrafskim pogledom. – Da nije šta djeci?

Štaš', onda sam joj rekla. I da je Nevistica imala fibru koja je već treći dan nestala, da nema koronu i da je negativna. I da su njih dvojica dobro, što i svima želimo... Ona je klimala glavom i čepušala gigantsku glavicu kaula iz vlastitog vrtlića.

- Isto ću ja njih nazvati večeras – presudila je na kraju. – Nemoš' ti meni lagati, majčine oči sve vide.

Slušni doktor

Njezino nadnaravno majčinsko oko je, naravski, svemoguće, pogotovo s novim očalima. Jedino je uši slabo služe, ali je naredila Zetu da, čim grane proljeće i prođe 'ovaj nesretluk od korone', ima da je vodi kod 'slušnog doktora' jer da joj se ponekad, ne baš često, ali tu i tamo, desi da neke stvari čuje nakrivo. Zakoniti i ja smo se pogledali, a on je dao časnu pionirsku glede i u svezi doktora. 'Niko nema 'vakog zeta', rekla je punica ponosno.

No međutim, zove ona uvečer kad smo već stigli natrag u Split i nakon što smo joj uredno telefonom podnijeli prijavak: sretno smo stigli, sve je u redu, aj sad leći!

- Čula sam se sa djecom – referira ona meni, a glas joj strog kao kad me prvi put uhvatila kako pušim, čisto da protrneš. – Tako da znaš.

- E?

- E pa – odgovara ona – Nije to lijepo od tebe... Ti meni ne govoriš da je Nevistica bila na testiranju za koronu.

- Kako ti ne govorim?! – zinem ja. – Pa rekla sam ti da je negativna! Kako će biti negativna ako se nije testirala, majko?

Ona se malo zaustavila, točno sam čula kako joj mozak zuji s druge strane slušalice.

- Bogami, ja mislila da ste se nešto zakačile! I da zato kažeš da ti je nevista negativna....

Onda smo obje crkle od smijeha. Štaš', sreća pa samo ponekad čuje nakrivo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. veljača 2021 18:04