StoryEditorOCM
SplitČAVAO U LIJES GRADU

Ovo boli. Splitske toplice zatvaraju zauvijek, ‘umrle‘ su u 121. godini: ‘Pacijenata koji stanuju u centru više nema...‘

Piše SPLIT SD
23. svibnja 2024. - 07:36

Ovog ljeta pacijentima nema terapija u splitskim Toplicama jer ne rade klime. Pisali smo to prošle godine u ovo doba, no sada stiže još gora vijest. Da u centru Splita odumire sve što nema direktne veze s turizmom svjedoči i ova vijest: nakon 121 godinu postojanja Splitske toplice, secesijska zgrada smještena u samom središtu grada kraj ljekovitih sumpornih izvora, 1. rujna zatvaraju svoja vrata zbog čega će pacijenti na terapije odlaziti na Firule ili Križine, piše Dalmacijadanas.

Šef Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom KBC- a Split dr. Dinko Pivalica, pod kojim djeluju i toplice, kaže da u ambulantama Zavoda dnevno znaju obraditi oko 600 pacijenat, te da na godišnjoj razini čak 20 tisuća pacijenata zatraži pomoć fizijatra ili fizioterapeuta.

image
Paun Paunović/Cropix

Nije ni šefu Zavoda lako što toplice u Marmontovoj zatvaraju svoja vrata pogotovo kada se zna da je tamo počeo dolaziti još kao đak, a čak se sjeća da su se do sada nekoliko puta renovirale, kao i da su imale ulaz s Marmontove ulice. Objašnjava da i kada bi se zgrada rekonstruirala, jer rušiti se ne smije s obzirom da je zaštićena, za to bi se trebalo uložiti desetke milijuna eura, a ostao bi osnovni problem prilaza zgradi pred koju teško pokretni pacijenti prijevoznim sredstvom najbliže mogu doći do sv. Frane ili taksijem do vrha Marmontove.

- Jasno nam je da su građani emotivno vezani za zgradu toplica, ali pacijenata koji stanuju u centru i kojima je bilo puno jednostavnije dolaziti tu na terapiju zapravo više i nema. Zgrada je zaštićena i njeni se vanjski zidovi ne smiju mijenjati. Investirati u nju za napraviti jednu modernu rehabilitaciju nije samo skupo već i nemoguće jer današnje takve zgrade traže dobar pristup, prostore koji su primjenjivi za nove moderne tehnologije, a u toplicama nemamo čak ni mogućnost za oprati ruke, kazao je Pivalica za Dalmacijadanas.

image

Dr. Dinko Pivalica 

Vojko Bašić/Cropix

S obzirom na neizdržive ljetne uvjete u toplicama, u kojima su klime propadale zbog sumpora, posljednje dvije godine terapija se u srpnju i kolovozu održavala na Križinama. 

Iako će brojni, poučeni pravilom u kojem se posljednjih godina u središtu grada gotovo sve prilagođava turistima, pomisliti kako je zasigurno netko "bacio oko" na zgradu toplica kako bi otvorio hotel tomu nije tako. Toplice imaju zaštićenu zdravstvenu djelatnost što znači da tamo ipak nećemo gledati gradnju još jednog hotela. No što će biti u zgradi Splitskih toplica još se ne zna.

image

Zgrada splitskih toplica u Marmontovoj ulici.
 

Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Split, 120423.
Zgrada splitskih toplica u Marmontovoj ulici.
Foto: Paun Paunovic/CROPIX

Paun Paunović/Cropix
image

Ulaz u splitske Toplice


 

SD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 07:37