StoryEditor
SplitĐIR UZ MORE

Na Baćama jedni betoniraju, a drugi uživaju, Ovčice su pune djece, igra se i šah, a na Firama se skupila stara ekipa. Dosta im je druženja na Zoomu

18. veljače 2021. - 15:23
Dan k'o stvoren za šetnju, ali neki su morali i raditiDuje Klarić/Cropix

Nema grada na svijetu u kojem stanovnici više vole sunce od Splita i Splićana. Jedna zraka - i svi su van(ka). Mediteranski je duh i nas izveo na ulice, pa smo odlučili obići (opjevane) plaže, očekivali smo običnu šetnju, a dobili smo susrete koji su nas i nasmijali i raspoložili.

Doznali smo i kako je u tijeku tekuće održavanje plaže Bačvice, pa smo popričali s Danijelom Vukman, direktoricom koncesionara "Bačvice plaža".

- Ovo je priprema za sezonu, priprema za dizanje plave zastave - veli nam Vukman i objašnjava:

- Rekonstruiramo skale prema moru, koje je upravo more ove zime podlokalo, sređujemo plato, obnavljamo postojeće klupe i planiramo postaviti nove čim plato bude dovršen - kazuje nam.

image
Danijela Vukman 
Duje Klarić/Cropix

U sklopu radova uredit će se i zelenilo, za jedno mjesec dana izvršiti i dohrana plaže, na dijelu kojeg Splićani nazivaju "Željezničarem" plato je već nanovo betoniran, a prije svakoga ljeta na stupovima koji se nalaze u moru - ronioci skidaju naslage i čiste podmorje, a potom tek stavljaju psihološku liniju, u narodu znanu kao "krunica".

- Plan nam je u budućnosti srediti dodatno i ovu nizbrdicu koja vodi do objekta na plaži - veli nam Vukman, koja je uspjela pomiriti strasti pobuđene ove zime oko lažine i Eko društva Picigin. Sada su zajedničkim snagama prionuli uređenju. "Bačvice plaža" su koncesionarima do kraja ove godine, nakon 20 godina upravljanja nadaju se kako će dobiti šansu nastaviti posao i iduće desetljeće.

Šetajući dalje dolazimo do uvale Ovčice, djeca se igraju s oblucima, psići trčkaraju, mame s "kavom za vani" budno motre svoje malene - idila. Pod nadstrešnicom, u uglu, pomalo neobična slika - umjesto umirovljenika na koje smo navikli - grupa mladih momaka igra na šah.

image
Studenti Filip, MarkoPijero i Ivan igraju šah na Firulama
 
Duje Klarić/Cropix

Pitamo zašto nisu poput generacije im - na zidiću, nego, gle čuda, igraju vjekovnu igru?!

- Internet je popularizirao šah, a tek filmovi i serije - upućuje nas Filip, student splitskog FESB-a, njegov kolega Marko dodaje:

- Ovo je svakako jedna od najpopularnijih igri na svijetu, igra se stoljećima.

Pridružili im se prijatelji, Ivan, student Filozofskog fakulteta i Pjero koji je "očistio" semestar na FER-u i iz zamagljene metropole došao doma, na sunce. Pred njima je šahovska ploča koju su izradili ručno, u drvetu, zatvorenici u Lepoglavi. Puno priča je pod nadstrešnicom.

Svega par koraka dalje, na punti prema uvali Firule, smjestila se ekipa koja je nerazdvojna više od pola stoljeća, od gimnazijskih dana su zajedno i ne planiraju tu tradiciju prekinuti niti zbog korone.

image
Ekipa s Firila
Duje Klarić/Cropix

- Našli smo misto di ne smetamo drugima i drugi ne smetaju nama - vele nam.

U vremenu najteže izolacije, prošloga proljeća, družili su se virtualno, osnovali su svoju grupu na "Zoom"-u i svako večer bili zajedno.

image
Vesela družina s Firula: Trišnja, Ivana, Zorica, Ivana Zoran, Jadranko i Tanja
Duje Klarić/Cropix

- Bija mi je rođendan, a mi zatvoreni. Pozvoni neko na vrata, a ono prijatelj donosi najveći i najlipši buket svića. Neću in to nikad zaboravit - veli jedna od prijateljica.

- Nećemo ni mi tebi zaboravit! Uzela si cviće i zalupila nan vrata u nos - dobacuje prijatelj, "dostavljač" cvijeća.

Pa se smijemo, jer smijeh liječi. Nježne su im godine omogućile da prime cjepivo, pa su neki zaštićeni "do pola", a neki samo što nisu potpuno. Kada dobiju svoje kartončiće i potvrde o cijepljenju nastavljaju sa điradama. Okupe se i otputuju. Jednom su se na Blidinju izgubili, ne bi da je New York.

- Puno planova imamo, ova nas je korona samo malo usporila, ali nije zaustavila - vele nam, a redom su to jedna Trišnja, dvi Ivane, dva Zorana, Zorica, Jadranko, Jazo ga zovu, Mladen, Ojdana, Tanja i poseban pozdrav Zavi koji se odselio u Sutivan, pa im je sada član ekipe iz inozemstva.

Teško nam je bilo odvojiti se od njihova (rekli bi "zaraznog", ali nekako nije primjereno) smijeha, pa krenusmo, korak po korak - prema uvali Firule. I tu je sve puno, kupaju se ljudi, ptice na suncu suše svoja pera, djeca trče za loptama.

I sva ta idila pod kosinom na čijem početku stoji znak upozorenja kako je odron moguć i kako opasnost prijeti. I tu bi dobro došla (odlučna) ruka, da udari o stol i kaže - dosta! Pa koji bagerić i par mašklina i cijelu tu priču završimo u trenu. Barem privremeno. Šala, šala.

image
E da...
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 12:10