StoryEditor
Splitruši barijere

Marija Škaričić dobitnica je godišnje nagrade Slobodne Dalmacije ‘Jure Kaštelan‘ za umjetnost

Piše Marko Njegić
17. lipnja 2021. - 22:37

Godina 2020. bila je godina nekoliko odličnih glavnih ženskih uloga u hrvatskom filmu kao nikad prije – Lana Barić ("Tereza37"), Daria Lorenci Flatz ("Mater") i Marija Škaričić ("Mare").

Sve tri glumice zaslužile su Zlatnu arenu za dojmljive uloge u relativno sličnim filmovima, ali nagradu Pulskog filmskog festivala mogla je dobiti samo jedna, i dobila ju je Lorenci Flatz.

Ipak, ocjenjivački sud Pule osjetio je potrebu da posebno pohvali Mariju Škaričić koja je na festivalu bila s "Marom", ali i s manjinskom koprodukcijom "Grudi" i "Terezom37" (sporedna uloga). Škaričić je, tako, dobila "special mention" za "iznimna umjetnička ostvarenja" u tim trima filmovima. Ne događa se baš često da neka hrvatska glumica (ili glumac) u istoj godini i na jednom festivalu ima tri tako zapažene uloge, od čega su dvije glavne. To se i svjetskim glumcima rijetko dogodi, primjerice Heathu Ledgeru na Veneciji 2005. ("Planina Brokeback", "Casanova", "Braća Grimm"), a kamoli domaćima.

Ipak, Marija nas je već navikla da ruši lokalne barijere i podiže letvicu. Ona je jedina glumica koja je osvojila tri Srca Sarajeva i jedina koja se (nažalost nakratko) uspjela filmski afirmirati u inozemstvu s filmovima koji, ipak, još uvijek putuju svijetom pa je za ulogu u "Mari" dobila i nagradu za glumu, tzv. Legacy Acting Award, na Filmskom festivalu jugoistočne Europe SEEfest. Za nju se pišu uloge i likovi koji nose približno isto ime (Mare).

Njezin talent bio je evidentan već u "Toj divnoj splitskoj noći" i "Što je muškarac bez brkova", gdje je ostvarila dijametralno suprotne uloge urbane ovisnice primorane prodati svoje tijelo za drogu i mlade žene iz ruralnog kamenjara Dalmatinske zagore. U "Gospođici" je ravnopravno dijelila kadar s jednom Mirjanom Karanović, a u "Majci asfalta" ostvarila ulogu koja, ponovimo, otapa snijeg. Od "Te divne splitske noći" do "Mare" pokazala je da, tehnicistički potkovana, može glumiti gotovo sve, izraziti se i bez puno riječi, otkriti ono unutarnje.

Glumila je (i još glumi) rabeći filmsku, ne kazališnu glumu, ostvarivši možda i ulogu karijere kao Mare, svojevrsna suvremena dalmatinska Madame Bovary u "Mostovima okruga Konavle". Prošla godina bila je definitivno Mari(ji)na. 

Zato je i godišnja nagrada Slobodne "Jure Kaštelan" za umjetnost otišla baš u njezine ruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 05:34