StoryEditorOCM
SplitTEKUĆE ZLATO

Manje ćete začinjavat. Pitali smo na splitskom Pazaru zašto su toliko digli cijene maslinova ulja, ovo su opravdanja

Piše SPLIT SD
26. svibnja 2024. - 07:33

U Splitu i Dalmaciji nema kužinavanja bez maslinova ulja. Gotovo sva jela se kuhaju na tom ulju i cijela mediteranska kuhinja se bazira na njemu.

No cijene su, blago rečeno, nepristupačne i sve više rastu. Ove godine su cijene maslinova ulja u gotovo svim zemljama EU-a značajno porasle u odnosu na prošlu godinu. Portugal i država koja je najveći proizvođač maslinova ulja na svijetu, Španjolska, bilježe porast cijena od 69, odnosno 67 posto. 

image

Masline/Ilustracija

Božidar Vukičević/Cropix

Vratimo se mi u naše krajeve. U Hrvatskoj se u zadnjih desetak godina, ovisno o vremenskim uvjetima, prosječno proizvede između 25 i 35 tisuća tona samog ploda masline, a od toga se dobije između 38 i 42 tisuće hektolitara maslinova ulja.

Dakle, nesumnjivo smo maslinarska zemlja, ali u EU razmjerima proizvodimo vrlo malo maslina, pa tako i ulja, a potražnja je velika, što, logično, utječe na cijene. Kod nas su cijene ulja porasle za 44 posto i to građani osjete.

Konkretno, na splitskom Pazaru ne možete naći bocu ulja od litre ispod 10 eura. To je najniža cijena, a prodaje se i po cijeni od 12, 14, 15, pa  sve do čak 16 eura! Takvim porastom građani nikako ne mogu biti zadovoljni, ali ne samo građani, već i mali proizvođači koje smo obišli.

image

Domaće maslinovo ulje - litra ide i do 16 eura 

Nikola Vilić/Cropix

Kod prvog prodavača kod kojeg je ulje 10 eura smo se kratko zaustavili jer nam je kazao da ne zna koliko je cijena porasla jer kaže da mu žena vodi sve knjige.

- Šta god bi ti reka bi ti laga - veli.

Ipak, kaže da je po njemu glavni i najveći razlog poskupljenja prelazak s kune na euro.

- Promjena valute je svemu podigla cijene u nebo i to ti je.

Urod nije bio dobar

Prodavačica na idućem štandu koju smo posjetili nam je rekla da njoj urod nije bio baš dobar, ali čak da nije problem to, već da je za sve odgovoran prijelaz na euro.

Kaže da se lani litra ulja kod nje prodavala za 7 eura, sada je cijena 12.

- Urod jest bio slabiji, očekivali smo bolje, ali nije to najviše utjecalo na ovakve cijene. Otkad je euro zamijenio kunu, svemu rastu cijene i nikako da taj rast stane. Pogledaj cijene voća, evo trešnje... skoro kao kilo junetine. Razumin ja ljude, ali neka razume i oni nas, moramo i mi zaradit. Kad nama ne bi sve bilo ovako skupo, ne bi ovoliko koštalo ni ulje - rezonira prodavačica. 

Krenuli smo dalje i dobili sličan odgovor od jednog prodavača kod kojega se litra može kupiti za 12 eura.

- Nije problem slabiji urod, urod nije bio najbolji, ali nije to razlog ovakvim cijenama, to ti je do eura. Dok je bila kuna, litra je bila od 50 do 60 kuna. Sada ne možeš naći ispod 10 eura. Sveopće poskupljenje je razlog. Skuplje nam je puniti, skuplje su i boce, ma sve ti je to povezano - objašnjava. 

Europa je kriva

Za kraj smo se zaustavili na štandu prodavačice gdje se ulje može kupiti po 10, 12, 15 i 16 eura, ovisno kako koje. Za nju je urod bio dobar. Ona nam je isto rekla da je za sve kriv prijelaz s kune na euro, ali napomenula je da sve Europa diktira.

- Pogoduje se velikim lancima koji imaju čitave pogone, na štetu nas malih proizvođača koji nemamo sredstava za etiketiranje i izbijanje na tržište. Osim toga, sada su i naša, provjereno kvalitetna ulja pod oznakom EU, isto kao i uvozna ulja koja su razrijeđena, pomiješana, puna pojačivača i čega sve ne...

Sad kad je došao euro, ti za nekadašnjih 100 kuna ne možeš kupiti skoro pa ništa. Jeftinije je kupit u nekom trgovačkom lancu, ali pitanje je što tamo dobiješ. I to je za sve tako, voće, povrće, a ulje pogotovo - kazala nam je prodavačica.

Zanimljivo, u jednome su se baš svi složili, a to je da nam euro nikako nije trebao i svi tome pripisuju nepristupačne cijene toliko važne namirnice.

Također bi zanimljivo bilo čuti što na ove komentare prodavača kaže novi stari premijer koji se upravo prijelazom na novu valutu tako često hvali. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 18:50