StoryEditor
SplitGLUHI TELEFONI

Liječnica iz splitskog Doma punog zaraženih otkriva: Danima sam zvala epidemiologe, ali mi se nitko nije javio

Piše PSD
8. travnja 2020. - 17:39
Tanja Gattin

Nakon što je testiranje 49 štićenika Doma za starije i nemoćne u Splitu pokazalo da je njih 10 pozitivno na koronavirus, u karanteni je završila i obiteljska liječnica dr. Belita Šurjak iz Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije koja brine o zdravlju većine pacijenata iz tog doma - ona je njihova obiteljska liječnica.

No, Jutarnji list od nje nije mogao dobiti informaciju je li znala da pacijenti već nekoliko dana imaju povišenu tjelesnu temperaturu i koga je eventualno upozorila na mogućnost zaraze koronavirusom.

- Nisam raspoložena za razgovor. Mogu vam samo reći da sam proteklih dana pokušavala dobiti epidemiologe oko situacije u domu, ali ih nisam mogla dobiti. Da to stoji, potvrđuju i ispisi s mog mobitela. Nisam raspoložena za razgovor. Teško mi je..., ponovila nam je dr. Šurjak i završila razgovor.

Ona je, piše Jutarnji, kao i medicinska sestra koja radi s njom, testirana na koronavirus, ali rezultati dosad nisu poznati. Naime, dr. Šurjak je od srijede u karanteni jer, kako saznajemo, ima majku koja pripada u rizičnu skupinu pa se zato nije odlučila za samoizolaciju kod kuće.

Od ravnatelja Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije dr. Marka Rađe saznajemo da je uobičajena organizacija liječničke skrbi u domovima da liječnici obiteljske medicine obično dva puta tjedno obilaze svoje pacijente. No, je li takav režim ostao i u vrijeme epidemije od koronavirusa za Dom umirovljenika u Vukovarskoj novinari nisu mogli saznati od dr. Šurjak.

Kako doznajemo od liječnice splitskog Doma zdravlja, čiji su podaci poznati redakciji, dr. Belita Šurjak je bila iznimno angažirana oko skrbi za štićenika Doma umirovljenika u Splitu. Svaki dan ih je obilazila i takvu skrb od strane liječnika je malo koji dom imao. Međutim, pitanje je je li Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije trebao osigurati zamjenu nakon što je dr. Šurjak od srijede otišla u karantenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2021 04:53