StoryEditor
Splitsporna sjednica GV-a

Krstulović Opara o Stanišićevoj tužbi: Ustavni sud je jasno regulirao ovu problematiku i stao na stranu trećine vijećnika. Sve je jasno, Kerum ne želi izmjene GUP-a

12. travnja 2021. - 20:31

Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita podnio je tužbu Upravnom sudu u Splitu protiv gradonačelnika Andre Krstulovića Opare u kojoj traži privremenu mjeru da se van snage stavi Odluka Gradonačelnika o sazivanju 44. sjednice Gradskog vijeća Grada Splita koja je sutra na rasporedu.

Komentar smo zatražili i od gradonačelnika Andre Krstulovića Opare koji nam je kazao kako je tužbu vidio samo u medijima te kako se ovaj potez mogao očekivati.

- Dopustimo da se pravnim putem dostavi u Ured Grada. Što se tiče tužbe siguran sam da će sud kojem je i podnesena biti nepristran i da će voditi računa o odluci Ustavnog suda koji je 2007. godine jasno regulirao ovu problematiku i odbio sva rješenje Upravnog suda koja nisu zaštitila pravo trećine vijećnika u jednom Gradskom vijeću, kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Dodao je 'da je predsjedniku Gradskog vijeća bilo do sjednice da ju je mogao sazvati odavno'. 

- Mi smo sve predložene točke poslali predsjedniku GV-a još krajem veljače i početkom ožujka. Grupa vijećnika, shvativši da on želi da vijeće ne raspravlja o izmjenama GUP-a i Prostornog plana te da zato ne namjerava sazvati sjednicu, je 16. ožujka od njega zatražilo sazivanje sjednice. Kao što je u mom mandatu više puta trećina vijećnika, uglavnom oporbe, tražila sazivanje sjednice po raznim temama, a koje su sve bile sazivane, tako je i ovog puta trećina vijećnika to zatražila, ali se predsjednik GV-a oglušio, odnosno sazvao je svoju sjednicu ne poštujući prijedlog Dnevnog reda trećine vijećnika - objasnio je gradonačelnik.

Istaknuo je kako su vijećnici nakon toga iskoristili svoje poslovničko pravo i zatražili od njega kao gradonačelnika da 'zaštiti njihovo vijećničko i ustavno pravo koje je ranije spomenutom odlukom Ustavnog suda iz 2007. godine jasno razriješilo i stalo na stranu trećine vijećnika'. 

- Želja je velike većine vijećnika završiti mandat civilizirano i mirno bez pravljenja cirkusa. Sve je jasno, Kerum ne želi izmjene GUP-a, za kraj je kazao gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

item - id = 1090786
related id = 0 -> 1090754
related id = 1 -> 1090733
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2021 15:17