StoryEditor
SplitNA DNU KOLONE

Krstulović Opara dobio daleko najmanje glasova od svih gradonačelnika u Saboru, a da mu nije ‘krivac‘ Vili svjedoči veliki uspjeh Mate Frankovića

8. srpnja 2020. - 15:31
Čak i kada bi se zanemario popis ostalih 12 lokalnih lidera koji će na Markov trg, u oči bode činjenica da je Božidar Kalmeta s dna HDZ-ove liste u 9. jedinici dobio 17 puta više glasova od Krstulovića OpareAnte Čizmić/HANZA MEDIA

U Sabor je ušlo 13 aktualnih gradonačelnika iz cijele države, izvijestio je internetski portal gradonačelnik.hr.
Prema podacima o broju glasova koje je dobio pojedini lokalni čelnik, jasno se vidi da je kod biračkog tijela najlošije prošao splitski poteštat Andro Krstulović Opara (HDZ). Od 13 gradskih lidera koji su nakon nedjeljnoga glasovanja postali saborski zastupnici, Krstulović Opara je dobio povjerenje najmanje birača - njih samo 907.

To je katastrofalno u usporedbi s gradonačelnicima daleko manjih sredina, primjerice s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom, dojučerašnjim HDZ-ovcem koji je "preletio" u Škorin Domovinski pokret, a dobio je 12 tisuća glasova. Zatim s Krešimirom Beljakom, samoborskim čelnikom i šefom HSS-a, čije je ime na listiću zaokružilo 6500 građana, Dariom Hrebakom, bjelovarskim gradonačelnikom i predsjednikom HSLS-a, koji je dobio 6200 glasova, ili Sinišom Jenkačem (HDZ), gradonačelnikom Novog Marofa, s 5200 glasova...

Premda je je dobio daleko najmanje povjerenja svojih građana, Krstulović Opara sjest će u klupu na Markovu trgu zahvaljujući visokom četvrtom mjestu na listi u 10. izbornoj jedinici na koje ga je postavio establišment HDZ-a. Neki komentatori tvrdili su da je ministar zdravstva Vili Beroš kao nositelj HDZ-ove liste u toj jedinici zasjenio konkurenciju i da je to uzrok lošem rezultatu prvog čovjeka Splita.

image
Gradonačelnik se u zadnjem predizbornom tjednu 'razletio' po gradilištima, ali to mu nije povećalo popularnost među Splićanima 
ANTE ČIZMIĆ/HANZA MEDIA

Sigurno je situacija oko koronavirusa utjecala na opredjeljenje birača, ali pogledamo li podatke na internetskoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP), vidimo da su u sredinama gdje su se kandidirali njihovi lokalni čelnici, oni dobivali daleko više podrške nego što je u našem gradu dobio Krstulović Opara.

U Dubrovniku je gradonačelnik Mato Franković (HDZ) nadmašio stranačkog kolegu Beroša. Ista stvar je bila na Korčuli, tamo je Branko Bačić, bivši ministar graditeljstva i dugogodišnji tajnik HDZ-a, koji je triput bio načelnik općine Blato, dobio više glasova od Beroša. Također, u Imotskom je sadašnji gradonačelnik Ivan Budalić (HDZ) skupio više glasova od prvorangiranog ministra.
Dapače, Budalić je po broju glasova bio treći na stranačkoj listi u 10. izbornoj jedinici, dok je Krstulović Opara završio na 10. mjestu po povjerenju birača. No, prvom čovjeku Imotskog to nije pomoglo da uđe u Sabor jer nije ostvario dovoljno preferencijskih glasova budući da je bio nisko na osmom mjestu na listi, dok splitskom mu kolegi na četvrtom mjestu nikakav loš rejting kod birača nije mogao pokvariti dolazak do fotelje u Zagrebu.

Valja reći da su građani nagrađivali povjerenjem i bivše lokalne čelnike. Tako je Božidar Kalmeta (HDZ), bivši zadarski gradonačelnik i ministar, uspio ući u Sabor, iako ga je stranački lider Andrej Plenković stavio na zadnje 14. mjesto liste u 9. izbornoj jedinici. Kalmeta je osvojio 16 tisuća glasova, odnosno 17 puta više glasova od splitskoga gradonačelnika.
Treba reći da je ovo i znatno lošiji rezultat za splitskoga gradonačelnika nego na parlamentarnim izborima prije četiri godine.

Tada je Krstulović Opara imao 1590 glasova pod Marjanom, a sada ih je dobio 587. Naravno, ovaj put je bila nešto slabija izlaznost birača, ali neki su dobili čak više glasova nego 2016. godine. Tako je na razini 10. izborne jedinice Krstulović Opara izgubio 1100 glasova, ali je Petar Škorić, šef gradskog HDZ-a, sada skočio za 200-tinjak glasova u odnosu na prošle parlamentarne izbore. Također, i Branko Bačić je dobio nekoliko stotina glasova više.

Odličan skok Frankovića

Najveći skok od 800 glasova je ostvario dubrovački gradonačelnik Franković. Prošli put bio je u Dubrovniku malo iza generala Damira Krstičevića, koji je 2016. vodio HDZ-ovu listu u 10. jedinici, a sada je prestigao Vilija Beroša. Kod Krstulovića Opare je potpuno suprotno, prije četiri godine je na parlamentarnim izborima dobio više glasova od Škorića, a sad ima dvostruko manje, što znači da je izgubio podršku HDZ-ovih birača.

image
Mato Franković
Božo Radić/HANZA MEDIA

Razlog je vjerojatno taj što je riječ o još jednom poteštatu koji je mnogo obećavao, a malo izvršio. Žnjan stoji kao neugledna pustara s ružnim kontejnerima za koje nitko ne razumije zašto su bili tako skupi i nejasno je kad će i kako ta priča završiti, Marjan je tako dobro saniran da su podignute kaznene prijave.

Za mnoge stvari Krstulović Opara je dopustio da mu Željko Kerum, lider koalicijskog HGS-a, bude gazda u kući, što ga je dovelo u ponižavajuću situaciju. Za razliku od Zadra, Šibenika i Dubrovnika, u Splitu se EU-ovi projekti slabo ili nikako provode pa grad troši previše svog novca. S druge strane, kad se asfaltira 50-ak metara prometnice, to se najavljuje na sva zvona kao presudna stvar.

Od poticanja poduzetništva i otvaranja radnih mjesta također nema ništa, a priča o Dračevcu kao tehnološkom centru ispada još jedna politička bajka. U međuvremenu i dalje cvate urbanistički nered s privatnim građevinama koje iz dana u dan "izrastaju" po već urbaniziranim susjedstvima i otežavaju život građanima.

image
Tko je bliže predsjedniku, lakše u Sabor ulazi... 
VOJKO BAŠIĆ/HANZA MEDIA

Za 10 mjeseci je redovni termin novih lokalnih izbora. Oparino visoko mjesto na stranačkoj listi upućeni su spremni tumačiti kao "zlatni padobran" kojim se on vraća u Sabor, odakle je zapravo i došao u splitsku politiku. Tko bi ga u tom slučaju mogao naslijediti kao HDZ-ov gradonačelnički kandidat, ostaje pitanje.

Zanimljivo je primijetiti da je Ante Mihanović, ravnatelj županijskih ljekarni, u 10. izbornoj jedinici skupio više glasova od Krstulovića Opare i Škorića zajedno, no pitanje je hoće li mu to biti dovoljno da ga stranka kandidira za utrku, jer, kako doznajemo, nije jedino ime koje se "vrti" u lokalnim i nacionalnim HDZ-ovim krugovima.

image
Ante Mihanović, ravnatelj županijskih ljekarni, u 10. izbornoj jedinici skupio više glasova od Krstulovića Opare i Škorića zajedno
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Kerum je loše prošao na parlamentarnim izborima, ali njegova specijalnost već duže od desetljeća su lokalni izbori. Nije naodmet spomenuti da je lista Možemo pod Marjanom dobila više glasova od HGS-a, a nositeljica te liste Tamara Visković dobila je nekoliko stotina glasova manje od Željka Keruma.

SDP je sada potpuno nepredvidiv, kao i to može li Škorin Domovinski pokret išta ozbiljno napraviti u Splitu. U svakom slučaju, utrka za iduće lokalne izbore bit će vrlo neizvjesna i zanimljiva.

Negdje dva glasa, negdje - nijedan


Bivša HDZ-ova zastupnica i bivša vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev nije uspjela ući u Sabor, ali je, unatoč aferama s bespravnom gradnjom, u malim Vodicama dobila veće preferencijsko povjerenje birača (915), nego Krstulović Opara (587) u Splitu.

Dapače, prema službenim DIP-ovim podacima, na nekoliko biračkih mjesta u našem gradu poteštat nije dobio niti jedan glas, a na nekim je lokacijama njegovo ime zaokružilo tek jedan ili dvoje građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. srpanj 2021 21:41