StoryEditor
SplitMALO JE REĆI - KONTROVERZAN

Kotarac se obogatio gradnjom stanova na Žnjanu, a zadnji veliki faul dogodio mu se s hotelom Amphora: prije je tamo počeo pireve organizirati nego je dobio dozvolu

21. srpnja 2021. - 07:25

Zvonko Kotarac postao je najpoznatiji građevinski poduzetnik u Splitu stječući prvotni kapital s gradnjom stanova na Žnjanu, u zoni koja je uglavnom namijenjena turizmu. Ali, u to vrijeme još turizma u Splitu nije bilo, a ni građevinske inspekcije i ostali organi nisu pokazivali interes za takvu vrst poduzetništva. Kasnije je proširio poslovno carstvo i na ostale dijelove grada, no uvijek je ostao vjeran Žnjanu i Duilovu kao resursima koje je mogao obilato iskorištavati za građevinske poduhvate.

No, zadnji veliki faul koji mu se dogodio bio je s Hotelom Amphora koji je bio je najavljivan kao najveći hotel u Splitu koji će imati 207 soba. U travnju 2019. građevinska inspekcija utvrdila je da su bespravno izgrađeni podrumska etaža namijenjena za parkiranje vozila, kao i široki iskop u koji je smještena prostorija bazenske instalacije.

Od Grada je zatražio izmjenu i dopunu građevinske dozvole kako bi se ozakonili ilegalni zahvati. Traženo je da se ozakoni premještanje postrojenja strojarnice na zapadnu stranu suterenske etaže, preoblikovanje glavnog ulaza i nadstrešnice, izvedba plitkih vodenih površina na krovnoj plohi, te povećanje visine krovnih kućica (stubišta i dizala). Tražilo se i odobrenje za izmjenu struktura soba na trećem, četvrtom, sedmom i osmom katu. To je bila bitna izmjena projekta kojom se smanjuje planirani broj soba. Umjesto 207, koliko je najavljeno, u siječnju 2020. dozvola je izdana za hotel od 180 soba s tri zvjezdice.

No, prije negoli je Amphora bila usklađena s građevinskom dozvolom, u bespravnom zdanju organizirali su se pirevi, o čemu smo pisali.

image
Josko Šupić/Cropix

Na stranicama Hotela Amphora se može pročitati da Hotel ima 206 soba i da ima četiri zvjezdice. Ali, prema dostupnoj dokumentaciji koju smo imali u vrijeme otvaranja hotela, Kotarac je lipnju 2019. od Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša zatražio izmjenu i dopunu građevinske dozvole za hotel od tri zvjezdice. U Rješenju o izdanoj dozvoli od 08. siječnja 2020. se navodi da je smanjen ukupan broj smještajnih jedinica na 180 i broj parking mjesta na 90 (80 PM u garaži i 3 vanjska). Kako je GUP-om za hotele od tri zvjezdice propisano 0.5 PM po smještajnoj jedinici, a za hotele od četiri zvjezdice 0,7 PM, ostalo je nejasno kako je hotel za kojeg se na stranicama „Amphore” tvrdi da ima 206 soba dobio četiri zvjezdice. Na stranicama Hotela se ne spominje koliko ima parkirnih mjesta.

Prema podacima dostupnim na Informacijskom sustavu prostornog uređenja (Ispu.hr) kojeg vodi Ministarstvo prostornog uređenja, zadnja izmjena i dopuna građevne dozvole za Hotel Amphora je od 08. siječnja 2020.. Ta je bila za 180 soba kako nam je potvrdila koncem svibnju 2020. ondašnja pročelnica Upravnog odjela Ana Sapunar, no tada je Kotarac već objavio web stranicu Hotela na kojoj je stajalo da „Amphora” ima četiri zvjezdice i 206 soba pa nije jasno kada je broj soba toliko narastao. U listopadu 2019. arhitekt Emil Šverko tvrdio da će hotel umjesto 207 imati 179 soba, ali na stranicama njegova atelijera piše da hotel ima 200 soba, a da je projekt završen 2020.

image
Jakov Prkić/Cropix

Iz Turističke zajednice su nam pred par godina potvrdili da je Hotel kategoriziran za četiri zvjezdice rješenjem Ministarstva turizma, odakle su nam bili dali prilično nejasno tumačenje kako su oni postupili po zahtjevu investitora i da nisu provjeravali broj parkirnih mjesta. Međutim, odredbama GUP-a je propisano da se u garaži ili na parkiralištu treba osigurati potreban broj PM u odnosu na broj smještajnih jedinica za određenu kategoriju (zvjezdicu) hotela.

Sve u svemu, u priči ima nejasnih detalja koji će, nadamo se, isplivati na površinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 15:05