StoryEditorOCM
Splitodnija vrag prišu

Koncesionar Žnjanskog platoa se oporavlja od šoka, i najjeftiniji od 6 ponuđača traži 58 milijuna €: ‘To je kompleksno‘

Piše Sandi Vidulić
29. studenog 2023. - 08:46

Prošla su gotovo dva mjeseca otkad su otvorene ponude za izvođača radova na raskošnom uređenju žnjanskog platoa prema projektu biroa Ante Kuzmanića, a još nije izabrana najpovoljnija ponuda.

Ponude za javnu nabavu otvorene su 3. listopada, u 11 sati, odazvala su se tri ponuditelja, no do danas tvrtka koncesionar "Žnjan" d.o.o. nije odabrala tko će biti izvođač radova. Podsjetimo, raspisana je javna nabava za radove uređenja platoa s procjenom od 35 milijuna eura, bez PDV-a. No javnost je šokirala činjenica da je od tri ponude najjeftinija premašila taj iznos za 10 milijuna eura. Naime, "Lavčević" d.o.o. i "Lavčević inženjering" d.o.o. ponudili su cijenu od 45 milijuna eura bez PDV-a, ili 56,8 milijuna eura s PDV-om.

Druge dvije ponude bile su značajno skuplje. "Kamgrad" d.o.o. dao je ponudu od 58,3 mil. eura bez PDV-a, ili čak 72,9 mil. eura s PDV-om.

Treća je ponuda "Texo Moliora" d.o.o. i tvrtke "Impresa Construzioni Mentucci Aldo" S.R.L. od 65 mil. eura bez PDV-a, ili 81,3 mil. eura s PDV-om.

Gdje je zapelo?

Upitali smo tvrtku "Žnjan" d.o.o. što je zapelo s odabirom izvođača pa dva mjeseca nisu odabrali najboljeg ponuditelja. Zanimalo nas je zašto na Elektronskom oglasniku javne nabave (eojn.hr) nije objavljen zapisnik o pregledu ponuda s ocjenama pristiglih ponuda?

– Trgovačko društvo "Žnjan" d.o.o. u svojstvu naručitelja provelo je otvoreni postupak nabave za izvođenje radova na uređenju žnjanskog platoa sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi. Od trenutka otvaranja pristiglih ponuda, dozvoljeni rok za evaluaciju istih je 120 dana. Riječ je o iznimno kompleksnom i važnom projektu velike vrijednosti te smo kao naručitelj i provoditelj projekta dužni detaljno evaluirati svaku ponudu, a koja uključuje opsežnu dokumentaciju – tvrde iz gradske tvrtke koja je od Vlade RH dobila koncesiju za žnjanski plato.

– Nadalje, obzirom na složenost predmeta nabave, u nekoliko je navrata od ponuditelja u ovom postupku zatraženo pojašnjenje ponuda. Za svaki upućeni zahtjev za pojašnjenjem ponuda, naručitelj ("Žnjan" d.o.o.) odredio je zakonski rok ne kraći od pet dana, u kojem ponuditelj treba dostaviti odgovor. Ponuditelji su u međuvremenu dostavili odgovore na sve upućene upite u zakonskom roku. Naručitelj je trenutno u fazi završne evaluacije, prikupljanja originalnih dokumenata, pripreme Zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda te Odluke. Kada budu pripremljeni i potpisani od ovlaštenih osoba, isti će biti prikazani kroz EOJN te na mrežnoj stranici naručitelja "Žnjan" d.o.o. – stoji u odgovoru koji smo dobili.

image
Paun Paunović/Cropix

Gradonačelnik Ivica Puljak je na predzadnjoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj 19. listopada, u prezentaciji o stanju strateških projekata koju redovito pokazuje gradskim vijećnicima, napisao "ponude se pregledavaju do prvog tjedna studenoga". No iz ovog odgovora je očito da se tri ponude i dalje pregledavaju i da nije donesena konačna odluka. Štoviše, nije ni sva dokumentacija prikupljena, jer se spominje "prikupljanje originalnih dokumenata".

Početni šok

Kad su početkom listopada ponude bile otvorene, nakon početnog šoka, izgledalo je da će se odabrati ona najniža. Spominjalo se u nekoliko navrata po medijima da će uređenje koštati 45 milijuna eura. Vladajući su govorili da je to bolje od ponavljanja natječaja na kojem bi se mogle dobiti još veće ponude.

No, sudeći po odgovoru koncesionara, izgleda kako cijena ponude nije jedini argument u ovoj priči. Dapače, izgleda da tvrtka "Žnjan" d.o.o. mora dobro odvagnuti koga će odabrati, a da ne napravi neku pogrešku.

Direktor tvrtke "Žnjan" d.o.o. Antonio Ljubas je na samom početku očito znao da neće biti lako. Kad se prvi put pojavio na Gradskom vijeću, odgovarajući na vijećničko pitanje koliko će trajati radovi na Žnjanu, dao je neodređen odgovor. Kazao je, naime, da to ovisi hoće li biti žalbi i podsjetio koliko su one produljile izgradnju Pelješkog mosta.

Kako bi uzeli najpovoljniju ponudu u novčanom smislu, u "Žnjanu" d.o.o. moraju paziti da taj ponuđač zadovoljava sve ostale kriterije, odnosno da se poslije ne bi drugi ponuditelji žalili i eventualno srušili natječaj.

image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 01:22