StoryEditor
Split‘kraljica cvijeća‘

Ivna Bućan dobitnica je nagrade ‘Emanuel Vidović‘ za životno djelo u području umjetnosti

Piše Edo Šegvić
17. lipnja 2021. - 22:00

Kao što umjetnici djelima čine svijet plemenitijim i ljepšim, tako i profesorica Ivna Bućan, dobitnica nagrade "Emanuel Vidović" za životno djelo u području umjetnosti, svojim nepresušnim aktivnostima ovaj naš dio Mediterana čini prirodnijim i ugodnijim za život. Ivna Bućan, znana i kao "kraljica cvijeća", umjetnica je prirode. Njezino razumijevanje i poštovanje prirode više je od hortikulturnog uređenja terena.

Profesorica Bućan nesebično i zarazno godinama poklanja ljubav prirodi. Gospođa Ivna razgovara s biljkama, veseli se i pati s njima. Kad se tome pridodaju enciklopedijsko i iskustveno znanje, te neizmjerna energija i ljubav, onda nije čudno da iza nje ostaju vrtovi.

Ivna Bućan idejni je tvorac Školskog vrta u Lukšiću, svetišta Stomorije, spomenika ubijenom stablu u Starome, ali i prirodni lider, koji zna okupiti i motivirati ljude. Ona je tu dirigent, ali i gromobran.

Sve vanjske prostore koje je prilagodila prirodi, ali bez nasilja, dodatno je oplemenila pažljivim odabirom radova umjetnika, koji se nisu sukobili s ambijentom, već su ga oplemenili.

Eminentni kipari s veseljem su stvarali i poklanjali svetištu Stomorija - Noinu arku i središnji križ (sve izrađeno od odbačenih željezničkih pragova), brončani križ svetoga Petra, veliku metalnu Evinu jabuku, kamene masive s porukama Papi i njegovoj maslini. Na ulazu u vrt, na prirodnoj stijeni, nastao je otisak lista biblijske loze i smokve. Danima su slagani kameni masivi u razigrane forme gledališta, podija, stolova i klupa, prilagođeni ambijentu. Znala je motivirati likovne umjetnike i arhitekte na izazove zahtjevnog uređenja, jer se nije radilo o "novom praznom" prostoru, već o svetištu Stomorija, koje je već imalo svoju memoriju. Građenjem i skulpturama nije se smjelo poremetiti sklad zelenila i kamena, istjerati ptice.

A sagrađene su na stotine metara kamenih zidova i staza, preslagivani suhozidi, građene gomile i mostići. Trebalo je napraviti novi ambijent "koji je tu oduvijek". Realizirana je i jedinstvena kolona velikana od 5 kamenih masiva, koji su, grubo otesani, u sirovoj ljepoti postali dostojni titulara (koji su prenosili ideju Biblije - sveti Jeronim, Juraj Dalmatinac, Marko Marulić, Bartol Kašić i Ivan Meštrović). Trebalo je imati i osobnu hrabrost i čvrstu viziju, pa staviti komad bovana u svetište i reći - ovo je sveti Jere! Pamti se i kako je u Botaničkom vrtu organizirala izložbu "Biciklisti" Vaska Lipovca.

Ivna Bućan živi za prirodu, koja joj mirisima, bojama i plodovima uzvraća ljubav. Treba zahvaliti profesorici Ivni na životnoj poduci kako se treba boriti za svoja uvjerenja. Svakako trebamo spomenuti i njezine brojne objavljene knjige i eseje, koji će ostati trajan priručnik mlađim generacijama - kako čuvati i poštovati prirodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 23:03