StoryEditor
Splitkarta kanta

Gospodo i drugovi iz splitskog SDP-a, brčite se uprazno! Skejin kabaretno-hitlerovski brk uvjerljiviji je nego vaši borbeni plakati

Piše Eda Vujević
14. travnja 2021. - 12:00

Velika je hrabrost bila potrebna gospodi i drugovima iz splitskog SDP-a da u subotu sazovu konferenciju za novinare na platou ispred Prime u Ulici Ruđera Boškovića. Tamo, kao što, nažalost, znamo, ponosno već sedam godina stoji spomenik HOS-u kod kojeg svake godine, u čast ustaške NDH, a usput i u čast poginulim pripadnicima ratne postrojbe HOS-a, ekipa oko Marka Skeje proslavlja dan osnutka Pavelićeve kvislinške tvorevine. Konferencija za novinare trebala je, navodno, biti održana uru vremena prije negoli Skejina postrojbica dođe na lice mjesta. No drugovi iz SDP-a su se u zadnji čas predomislili. Navodno su dobili "sigurnosnu dojavu da bi moglo doći do problema", što god to značilo, ali zacijelo su "dojavu" hrabri SDP-ovci shvatili ozbiljno.

Odmah su se borbeno prerasporedili te poduzeli rezervnu akciju – brzom brzinom su izradili veliki plakat te ga u maniri prave gradske gerile objesili na balkon svojih stranačkih prostorija te poručili premijeru da ne postoji ispravan kontekst za ustaški pozdrav. Smrt fašizmu, sloboda narodu, druže Plenkoviću!

Tako su drugovi iz Splita nakon sedam godina otkako je njihov i naš gradonačelnik Ivo Baldasar taj spomenik svečano otvorio, uz prisutnost visokog gosta Dobroslava Parage i ekipe u prigodno crnim tonovima, uz izjavu kako to čini u čast "dana pobjede nad antifašizmom", demantirali dobrodušne Splićane koji su Baldasarove riječi bili protumačili kao lapsus. Skejin spomenik je, naime, amenovao SDP-ov gradonačelnik pa odustajanje od hrabre presice treba gledati i u tome kontekstu, odnosno kao politiku kontinuiteta stranke koja se povremeno legitimira i kao antifašistička no koja, upravo zahvaljujući i stvarnom i proklamiranom kontinuitetu, upravo antifašizam prakticira kao lapsus. Ponekad im se, eto, "omakne"!

Na dan kad Marko Skejo i njegovi bez obzira na tobožnje sigurnosno upozorenje paradiraju po Splitu u kojem im se socijaldemokrati, ko zadnji mlakonje, sklanjaju s puta, drugovima se, ko za inat, nije omaknulo ništa pa ni, ne daj bože, ignoriranje te fantomske sigurnosne prijetnje. Da je ikakve možebitno problematične situacije bilo, tko je SDP-ovcima to mogao dojaviti? Jedino MUP! No u tom slučaju ne bi valjda policija mirno statirala dok Skejo i ekipa uzvikuju ustaški pozdrav?! Da nisu možda hrabri baštinici SDP-ovske politike kontinuiteta bili planirali nešto problematično? Nešto u duhu Palmine Piplović, ne daj bože? Što bi to moglo biti? Nešto u duhu stvarnog, a ne tobožnjeg antifašizma? No to bi onda bio diskontinuitet i veliko je pitanje što bi na takvo nešto rekli oni uvaženi socijaldemokrati koji su Ivu Baldasara uvalili Splićanima kao gradonačelnika, a mi ga kao glamci potvrdili.

Daleko od toga da sugeriram drugovima da se tuku sa Skejom i njegovima, nisu ni prije, ali... Ali ako nisu u stanju smisliti ništa što makar asocira na minimum građanske hrabrosti, neka se onda pokriju po glavi i ne brče se uprazno! Skejin kabaretno-hitlerovski brk, uvjerljiviji je, nažalost, nego njihovi borbeni plakati obješeni na balkon sigurne utvrde stranačkoga sjedišta.

item - id = 1091175
related id = 0 -> 1123840
related id = 1 -> 1123503
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 17:07