StoryEditor
SplitŽELJKA KARIN

Glavna splitska epidemiologinja o cijepljenju bez najave: u Spaladiumu počinje već sljedeći tjedan, a cjepivo možete izabrati sami

5. lipnja 2021. - 21:42

Plan koji je zacrtala Vlada RH u borbi protiv COVID-a jest do 30. lipnja ove godine u Hrvatskoj procijepiti 50 posto ljudi, ali odaziv na cijepljenje je u posljednje vrijeme malo oslabio pa se poseže za novim metodama privlačenja nezainteresiranih ili poluzainteresiranih koji se još nisu cijepili.

– Splitsko-dalmatinska županija dosegnula je razinu od 34 posto procijepljenosti s petkom i mi ćemo učiniti sve da dosegnemo zadani postotak procijepljenosti od pedeset posto do kraja lipnja. Od ponedjeljka se u splitskoj Spaladium Areni mogu cijepiti svi koji to žele u razdoblju od 12 do 14 sati, bez prethodne najave. Dovoljno je doći i sa sobom ponijeti zdravstvenu iskaznicu – kaže nam dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

U našoj županiji, doznajemo, postoje dvije hladnjače koje mogu uskladištiti na stotine tisuća komada cjepiva.

– Točno, jedna je na -70 stupnjeva i ona može skladištiti i više stotina tisuća komada cjepiva, a druga je na -20 stupnjeva i može uskladištiti na desetke tisuća cjepiva. Kako su se već cijepili oni koji su se mislili cijepiti, kako epidemija jenjava i približava s ljeto, tako je malo opao interes za cijepljenje, a to nije dobro jer virusi mutiraju i dok se ne dosegne visoka razina procijepljenosti, postoji velika opasnost od zaraze, a cjepiva ima. Zato treba iskoristiti ovu priliku koja se od ponedjeljka pruža, a građani će se po osobnom izboru moći cijepiti onim cjepivom koje sami odaberu, od AstraZenece, Pfizera do Moderne – rekla je ravnateljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 07:19