StoryEditor
SplitANTIČKA BAŠTINA

Evo zašto je Split ruglo po pitanju odlaganja otpada: nesuđeni ulaz u Dioklecijanov akvedukt na Brodarici, preko puta Jokera, godinama leži pod hrpom smeća

Piše Sandi Vidulić
17. lipnja 2021. - 10:41

S jedne strane uličice Velimira Terzića imamo skupo plaćene podzemne spremnike za odvojeno prikupljanje otpada koji bi trebali zadovoljiti standarde EU-a. A samo par metara dalje stoji neoborivi dokaz zašto Split slovi za nacionalno ruglo po pitanju odvajanja otpada. Riječ je o nesuđenom ulazu u Dioklecijanov akvedukt koji već godinama leži pod hrpom smeća.

Krenulo je s velikim ambicijama kad su projektirane zgrade POS-a – "Dal-koning" je čak izradio konzervatorski elaborat prije rušenja nekadašnje zgrade "Diokoma". U elaboratu je pisalo kako originalne dijelove akvedukta treba zbog radova na POS-ovim zgradama i podzemnim garažama izmjestiti, zatim ponovno vratiti i rekonstruirati trasu akvedukta na tom dijelu Brodarice.

Bilo je to lijepo zamišljeno

Bilo je predviđeno da se zbog prezentacije antičkog vodovoda izradi projekt koji će obuhvatiti ulazni prostor za posjetitelje, s izložbenim panoima edukativnog karaktera o Dioklecijanovom vodovodu. Projekt je trebao razraditi način ulaska u kanal vodovoda i mogućnosti prolaska kanalom, kao i rasvjetu unutrašnjosti kanala.

image
Nadamo se da će akcija 'Očistimo grad' doprijeti i do ulaza u Dioklecijanov akvedukt 
Sandi Vidulić

U Splitu je nedavno otvoren Muzej vode u Ulici Domovinskog rata, ali nesuđeni ulaz u Dioklecijanov akvedukt na Brodarici nikad nije izgledao gore.

O ovom bizarnom slučaju, kako nitko neće Dioklecijanov akvedukt na Brodarici koji zato trune pod smećem, pisali smo još u lipnju 2009. kad je gradonačelnik postao Željko Kerum. Tada su iz "Dal-koninga" tvrdili kako su oni napravili prostoriju za prezentaciju akvedukta koja je trebala služiti za edukaciju turista, građana i djece i da su slali dopise nadležnima da preuzmu brigu o tom vrijednom prostoru, ali da nitko nije reagirao.

No, nismo tada uspjeli doznati tko je nadležan očistiti ulaz u akvedukt. Ondašnji direktor "Čistoće" tvrdio je da to nije njihov posao jer da parcela nije gradska, već od "Dal-koninga". No, iz te građevinske firme su tvrdili kako oni više nemaju veze s tom parcelom, već da je ulaz u vlasništvu stanara POS-ovih zgrada.

Evo prilike za čišćenje

Također, kazali su kako su stanari sami podigli ogradu da spriječe nedozvoljeni pristup u garaže. Ali šef komunalnih redara je smatrao da bi svejedno ulaz trebala očistiti "Čistoća". Kako nitko nije preuzeo upravljanje nad tim prostorom, količina smeća je rasla, kao i bezobzirnost građana prema toj vrijednoj baštini.

Dvanaest godina kasnije, gradonačelnik Ivica Puljak najavio je veliko čišćenje grada u akciji "Očistimo grad", u kojoj sudjeluju "Čistoća", komunalni redari, a pozivaju se i građani da se uključe u akciju.

– Uvest ćemo komunalni red, usklađen s konzervatorskim smjernicama, te motivirati građane da zajedničkim snagama i u partnerskom odnosu povjerenja i uvažavanja od Splita napravimo čist i uredan grad, na koji ćemo svi biti ponosni – najavio je Puljak u svom izbornom programu.

Evo, dakle, zgodnog primjera, konzervatori su reki svoje o vrijednosti lokacije, pa da vidimo hoće li netko očistiti smeće i hoće li nadležni osigurati da se akvedukt može prezentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. srpanj 2021 03:24