StoryEditor
Splitkakva kombinacija

Domovinski pokret poziva Most da zajedno podrže HDZ, Bulj im odgovorio: Da smo htjeli s HDZ-om, mogli smo i bez DP-a, neće mi oni diktirati. Mi želimo promjene

Piše Sandra Barčot
9. lipnja 2021. - 20:45

Je li Domovinski pokret, "najfriškija" stranka na političkom nebu, upravo izvršila političko samoubojstvo u Splitsko-dalmatinskoj županiji? Pitanje je to koje se nameće nakon odluke njihova županijskog vodstva da u "sklapanju" većine u Županijskoj skupštini, gdje su njihova tri vijećnička mjesta presudna, oni diktiraju uvjete – velikima.

Naime, pozvali su "domovinci" vladajući HDZ, koji ima starog-novog župana Blaženka Bobana, ujedno i nositelja liste koalicije HDZ-HSP s osvojenih 18 mandata, te Most nezavisnih lista sa sedam vijećničkih mjesta, da s njima – Domovinskim pokretom – koji ima tri mandata, sklope većinu i vladaju prostorno najvećom županijom.

Da se programski usuglase, ne u službenoj koaliciji, nego kao stranke desnog horizonta da zajedno vladaju regionalnim parlamentom.

Što je, po mišljenju mnogih, nerealno jer su upravo Most i Domovinski pokret nastali na kritiziranju HDZ-a i njihove trgovačke koalicije sa Željkom Kerumom i njegovim HGS-om, koji ima četiri vijećnika u Skupštini. Svi su oporbenjaci u kampanji zazivali promjene, obećavajući biračima kako je dosta lošeg upravljanja županijom od strane HDZ-a, koji je od oformljenja na vlasti, kako treba uvesti nove vjetrove, mlade neiskvarene političare željne boljitka, prosperiteta, uzleta regije koju muče brojni problemi.

Da bi sad podržali HDZ, pri isteku vremena za pregovore jer u roku mjesec dana od službenih rezultata, a oni su bili 20. svibnja, treba oformiti Županijsku skupštinu. I izabrati predsjednika...

Pregovori zapeli

Te su svi čekali Domovinski pokret, odluku njihova trija, koji će prvi put biti uključen u rad regionalnog parlamenta, a to su Nikola Grabovac, predsjednik njihove županijske organizacije i član Škorine stranke na nacionalnoj razini, te Mate Šimundić, koji je bio kandidat za fotelju župana, i Marko Žaja, dojučerašnji član HDZ-a kojeg je "stara" stranka postavila na čelno mjesto Upravnog vijeća splitske gradske tvrtke Javna ustanova Športski objekti.

Pa je Domovinski pokret u srijedu, kada je već bilo izgledno kako su pregovori – zapeli, novinarima obznanio pomalo neostvarivu kombinaciju koju je iznio Nikola Grabovac.

– Domovinski pokret je na razini cijele države pokazao kako smo treća opcija, ostvarivši mnoge mandate diljem Hrvatske. A u Splitsko-dalmatinskoj županiji smo postigli dobar rezultat i sudjelovat ćemo u radu s tri vijećnika od njih 47. Povjerenje birača nećemo iznevjeriti jer ćemo se u Skupštini zalagati za sve naše programske smjernice koje smo prezentirali u kampanji pod sloganom "Za našu dicu", koje su sve usmjerene na budućnost! Eventualna suradnja je moguća s našim političkim, programskih i svjetonazorskim bliskim strankama, a ta suradnja nije moguća s krajnje lijevim opcijama, predvođenima SDP-om i Rankom Ostojićem, ali ni s HGS-om i Željkom Kerumom. Jer je upravo HDZ trgovačkom koalicijom s HGS-om omogućio da županija bude među prvima po nezaposlenosti, demografski devastirana. No kada govorimo o rezultatima izbora, moramo HDZ-u priznati pobjedu za izvršnu vlast župana Bobana, no s 18 vijećnika neće moći formirati vladajuću većinu u Skupštini svojim uhodanim trgovačkim koalicijama ili žetončićima. Bar se nadamo. A kako se Most i Domovinski pokret zalažu za promjene, kao dvije opcije desnog centra, na nama je velika odgovornost da preuzmemo provođenje svih onih nužnih reformi u županiji. I da postanemo ključni faktor i osigurač promjena koje će se morati dogoditi. Pozivam javno legende Mosta Mira Bulja i Ivicu Kukavicu na zajedničku suradnju kako bismo sve one reforme i nužne promjene osigurali. Svima je jasno i matematički da Most i HDZ čine elegantnu većinu u Skupštini desnog centra i mi bismo kao takva stranka podržali tu većinu i programsku suradnju, samo i jedino pod uvjetima programske suradnje bez ikakve trgovine položajima – poručuje Nikola Grabovac.

Bacili su tako Škorini rukavicu Mostu, bez da su odgovorili novinarima na pitanje što je s propalom suradnjom s HDZ-om, prebacujući odgovornost sklapanja većine "starijem" političkom bratu koji ima isti "bazen" birača.

– Most ostaje pri svom! Mi smo jasni, a sve će vam kazati Miro Bulj – kratak je na naš upit bio Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta, dok nam je Bulj, novi gradonačelnik Sinja i nositelj županijske liste Mosta, odmah "zagrmio":

– Ma dajte, da su mostovci htjeli s HDZ-om, to smo i bez Domovinskog pokreta mogli napraviti i u prošlom sazivu Skupštine. Ući u koaliciju i komotno vladati županijom. No mi želimo promjene, ukinuti HDZ-HGS-ovu trgovačku vladavinu! Koliko su štete napravili našim ljudima ovih trideset godina. A što kaže Domovinski pokret, mene ne zanima. Pa neće mi Domovinski diktirati s kim ćemo mi u koaliciju?

Neće nam oni određivati!

Naglašava dalje Bulj kako su glasači, građani Splitsko-dalmatinske županije, dali povjerenje da oporba sada vodi Skupštinu pa će oni na konstituirajućoj sjednici, s jednotrećinskim brojem vijećnika, predložiti i svog predsjednika Županijske skupštine.

– To će biti Ivica Kukavica! Prijedlog je to Mosta, Koalicije ZA i Centra, sa 16 vijećnika. I onda nek Domovinski pokret odluči koga će podržati! Da li HDZ-HSP i njihova koalicijskog partnera HGS-a, koji su unazadili našu prelijepu županiju, ili pak nas koji svi zajedno želimo promjene, koje ćemo i provesti – direktan je Bulj, pomalo i iznenađen ovim prijedlogom Domovinskog pokreta, pa nam dodaje kako Most ne zaziva nove izbore za Županijsku skupštinu, no oni su kao stranka uvijek spremni za novi ispit pred građanima. Jer i to Hrvatska zaslužuje.

Što će sada biti – hoće li Domovinski pokret ostati pri svom pokušavajući spojiti nespojivo: HDZ i Most? Ili će se, pak, prikloniti opciji "slaganja" većine HDZ-HSP s 18 vijećnika, uz četiri HGS-ova te njihova tri vijećnika, što je potrebnih 25? Ili će, pak, ići na stranu oporbe gdje ih čekaju i "lijevi": Most sa 7 vijećnika, SDP sa 6, Koalicija ZA s 5 te Centar s 4, uz već spomenuta tri vijećnika Domovinskog pokreta, što bi opet bilo 25 potrebnih ruku za vladanje! No, po svemu sudeći, ni teoretski to neće biti moguće jer se šef stranke Miroslav Škoro – užasava lijevih opcija.

A trenutačno su tihi i u HDZ-u! Kao stranka koja ima najveći broj vijećnika, njih 18, sada čekaju rasplet situacije. Nek "mali" pregovaraju, dogovaraju, prozivaju...

item - id = 1104692
related id = 0 -> 1125844
related id = 1 -> 1125532
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2021 11:43