StoryEditorOCM
SplitPROMETNI KOLAPS

Danas je prosvjed na Žnjanu, apelira se i na vlasnike parcela uz cestu: ‘Uklonite vaše ograde, zidove, stabla...‘

Piše SPLIT SD
17. svibnja 2024. - 08:18

Grad Split je prošloga tjedna, točnije 8. svibnja izvijestio kako su u tijeku pripremni radovi na izgradnji prometnice Put Žnjana, dionica 1, koja počinje kod križanja s Velebitskom ulicom, a završava oko 50 metara istočno od križanja s ulicom Ane Katarine Zrinske.

Zbog zahtjevnih radova na izgradnji potpornih zidova, trenutno je zatvoren jedan prometni trak, a regulacija prometa vrši se semaforima, a zatvorena je i dionica prometnice 100 metara zapadno od raskrižja s ulicom Ane Katarine Zrinske.

Pozvali su i sve sudionike u prometu za strpljenje i razumijevanje, ali čini se da nisu naišli ni na strpljenje a ni na razumijevanje.

Stanari Žnjana traže pauziranje radova na proširenju ulice do otvaranja sporednog puta, pa su za danas u podne najavili i prosvjed zbog nove regulacije promete. Prosvjed će biti održan na platou Ulica Put Žnjana i 15. studenoga.

- Želimo odgovornima dati do znanja da zahtijevamo pauziranje tih radova dok se ne otvori sporedni put s Bračkom ulicom kako bi se promet u kvartu mogao normalno odvijati - poručuju.

Kažu da im izvođač radova nije ponudio adekvatno rješenje pristupa kućama i zgradama im time bitno ugrozio kvalitetu života u cijelom naselju.

- Uz kvalitetu života doveo je u pitanje i našu egzistenciju jer ovakvom regulacijom prometa nije moguć pravodoban dolazak kola hitne pomoći i vatrogasaca - stoji u pozivu.

Radovi će, napominju, trajati duže od godinu dana pa drže da prometni kolaps nadilazi strpljenje i postaje pitanje zdravog razuma.

Oglasili su se i iz Gradskog kotara Žnjan. Tonći Vatavuk, predsjednik Vijeća Gradskog kotara, uputio je poziv svim vlasnicima zemljišta uz Put Žnjana. Prenosimo ga u nastavku:

Dragi sugrađani,

Obraćamo vam se na zahtjev stanovnika ulice Put Žnjana kako bismo žurno olakšali mimoilaženje vozila i promet Putem Žnjana u periodu do završetka radova na izgradnji Puta Žnjana, dionica 1, 2 i 3.

Izazovi u prometu:

S početkom dugo iščekivanih radova na izgradnji Puta Žnjana, neizbježno su se pojavili dodatni problemi u prometu. Put je u većem dijelu širok samo jedan kolnički trak, a koristi se za dvosmjerni promet. Situaciju dodatno otežava prometovanje građevinskih kamiona i mehanizacije. Stvaraju se kolone u oba smjera, što ugrožava sigurnost putnika, pješaka, a posebno učenika na putu do škole.

Privremena rješenja:

Kako bismo olakšali situaciju, potrebno je privremeno proširiti prostor uz postojeći put. Pozivamo vlasnike zemljišta da uklone ograde, zidove, stupove, stabla, grmlje i ostale prepreke koje onemogućavaju mimoilaženje vozila ili da nam se jave ako im je potrebna pomoć oko uklanjanja, privremenog nasipanja i tamponiranja zemljišta uz put, u obuhvatu buduće ceste do njene izgradnje. Sve ove prepreke će svakako biti uklonjene u budućnosti zbog izgradnje Puta Žnjana, a svima bi puno značilo da to odmah napravimo.

Podrška lokalne zajednice:

Stanari ulice pozivaju sve vlasnike ovih zemljišta da podrže i olakšaju ove privremene radove. Grad je već platio vlasnicima pojedinih zemljišta, dok su drugi u procesu otkupa ili izvlaštenja. Molimo vlasnike da javni interes zajednice stave ispred osobnih interesa i pomognu ove privremene radove.

Suradnja s investitorima:

Privatni investitori koji rade nove objekte u ulici, te imaju mehanizaciju, materijal i radnu snagu, već su pozitivno odgovorili na naš zahtjev i voljni su pomoći zajednici o svom trošku.

Kontakt:

Pozivamo sve vlasnike zemljišta da se odmah jave na mobitel 091/201-6429 ili na službeni kotarski email gkznjan@split.hr kako bismo mogli dogovoriti izvođenje radova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 06:07