StoryEditorOCM
SplitNOVA LOKACIJA

Besplatno splitsko kino seli na novu lokaciju u centru; posjetitelje očekuje pregršt premijera i poznatih filmskih faca

Piše SPLIT SD
22. svibnja 2024. - 21:08

Omiljena kulturna manifestacija, Festival mediteranskog filma Split koji se održava u lipnju u svom 17. izdanju uz već poznate lokacije, Ljetno kino Bačvice, Tvrđava Gripe i Kinoteka Zlatna vrata, svoje treće besplatno kino seli u susjedstvo spomenika Grguru Ninskom.

Na zelenoj površini uz sjeverni ulaz u Dioklecijanovu palaču FMFS će postaviti privremeno "Kino Portaula", kako ovaj dio zovu stanovnici Geta.

- Ove godine lokaciju kina za kratke filmove s platoa Doma mladih vratimo u centar Splita. Ideja nam je bila u večernjim satima ponuditi sadržaj zbog kojeg će naši sugrađani imati razlog prošetati do Dioklecijanove palače, a istovremeno stranim posjetiteljima dati informaciju da se održava fešta filma kojoj se mogu pridružiti na našim lokacijama van strogog centra - kazao je direktor FMFS-a Alen Munitić i najavio da će se u besplatnom kinu "Portaula" prikazivati kratkometražni programi festivalskih partnera.

image

Nova lokacija Festivala mediteranskog filma Split

FMFS

Po prvi put stižu Postira Seaside Film Festival i Revija UMAS-a, a selekciju kratkog metra već tradicionalno šalju Animafest Zagreb, Cinehill Film Festival, Sarajevo Film Festival i Zagreb Film Festival.

Premijere vrhunskih filmova

Organizatori FMFS-a počeli su otkrivati i premijere filmova koje će prikazati u dugometražnom programu "Parangal", a u kojem se nalazi odličan "ulov" naslova izvan mediteranskog bazena. "Krivnja" Gustava Möllera jedan je od najpamtljivijih hitova iz povijesti festivala, pa će sve ljubitelje ovog redatelja, ali i napetih zatvorskih trilera, zasigurno oduševiti njegov novi film "Sinovi" u kojem glavnu ulogu igra poznata danska glumica Sidse Babett Knudsen

image
FMFS

"Parangal" je u ovom izdanju bačen sve do Japana, odakle stiže novi film Oscarovca Ryûsuke Hamaguchia "Zlo ne postoji" nagrađenog Velikom nagradom žirija u Veneciji. S Berlinalea kao dobitnik nagrade FIPRESCI stiže iranski film "Moja najdraža torta", a za napetu i mističnu atmosferu pobrinut će se islandski kino hit "Studen" snimljen prema bestselleru. Topla preporuka je i norveški dokumentarno-igrani hibrid "Borci", dirljiva priča u kojoj plemeniti socijalni radnik izgubljenom mladiću spasi život. 

Mnogobrojni gosti

FMFS najavljuje i prve goste koji će predstaviti svoje filmove. Veliki hit ovogodišnjeg festivala u Sundanceu "Veni Vidi Vici" predstavit će austrijski redateljski dvojac Julia Niemann Daniel Hoesl. U pitanju je kontroverzna društvena satira smještena u svijet nedodirljivih superbogataša u kojem ne vrijede pravila kao za druge ljude. O svom "Toplom filmu" publici će govoriti i Dragan Jovićević, a pitanja zasigurno neće nedostajati jer se ovaj dokumentarac bavi istraživanjem LGBTIQ osoba kroz povijest jugoslavenske, a kasnije i srpske kinematografije za što koristi inserte iz više od 37 filmova. 

image

Festival mediteranskog filma Split

Milan Šabić

Tijekom 17. FMFS-a Split Nomad Gallery po treći put održat će i "NoMAD MOVIE ART" u sklopu kojeg će renomirani autori iz cijele Hrvatske interpretirati filmske klasike mediteranske tematike. Na ovoj prodajnoj izložbi predstavit će se i osam radova splitskih studenata Dizajna vizualnih komunikacija, djeca će sudjelovati na Mediteraonici, a predavanje posvećeno filmskom plakatu održat će dizajnerski studio Šesnić&Turković.

Ulaznice za Festival mediteranskog filma Split u prodaju kreću idućeg tjedna, a sve informacije dostupne su na njihovim web stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 08:09