StoryEditor
SplitUVIK KONTRA

Ajme, Vice i Ivice, imate li vi imalo splitskoga duha? Dosadi drugoga kruga nije se doskočilo kako bi Split volija - okretanjen na zafrkanciju s nešto malo stila

Piše Damir Šarac
28. svibnja 2021. - 14:06
I bez beskrajnih sučeljavanja drugoga kruga između Puljka i Mihanovića, Split se već podilija i teško će sad neko minjat odluke  Nikola Vilić/Cropix

Drugi krug izbora skratit - odma! Najduže na jednu sedmicu! Ova dva tjedna pritvorila su se u pravo mučenje, u agoniju, u štrapanje di više nemaš ništa novoga čut, osim šta se mic po mic vraćamo na dide i babe, katolike i komuniste, partizane i ustaše. Beskrajna sučeljavanja i parole koje više nemaju nikakvoga smisla.

Jer koliko se ima prilike vidit i čut, birači su se opredijelili već u ponediljak iza prvoga kruga za koga će glasat i nema više te poruke ni pameti koja bi ih svrnila s puta da zaokruže koga su naumili. Sve ostalo je mučenje i kandidata i glasača.

Gledan onoga bidnoga Tomislava Tomaševića, momak nepobitno pametan, obrazovan, pošten i spreman za ono šta ga čeka ako bude izabran za gradonačelnika Zagreba. Ali zmijski jezik Miroslava Škore u zadnjin sučeljavanjima totalno ga je izbacija s putanje; Škoro lupa ka manit istine, poluistine i neistine, bez ikakve grižnje savjesti optužuje i bombardira, a Tomašević iz broja u broj sučeljavanja radi kobnu grešku – opravdava se i ulazi u beskrajne rasprave. Zaludu je on nabuba sve o zagrebačkoj komunali, cestama, proračunu, planovima i projektima, Škoru to sve malo zanima, rastvorija mu ranu pa udri kopaj po njoj. A ovi se svaki put uvati ka glamac pa se pravda, iz očekivane ofenzive ide u neočekivanu defenzivu, u bunker. Njega Škoro milijarder proziva za kupnju stana od četrdeset kvadrata na kredit, a ovi se skoro rasplače ka malo dite. Pa čekaj...

Nemaju opću kulturu

Baš bi volija vidit jedno ludo sučeljavanje di bi Škoro sve one stvari pokuša pridbacit nekome ka Kerumu, pa vidit kako bi ga ogorski teškaš u dva poteza nokautira na ričima. Namiri se junak na junaka. Možda je Tomašević triba uzet par sati govorništva kod Žele, ne bi mu loše došlo, u samoobrani i napadu.

Naši iz Splita su se bome iskazali, Vice Mihanović i Ivica Puljak u samome finišu pokazali su šokantnu razinu neznanja oko "splićanistike", i to one najosnovnije; ne znaju ko je Julije Bajamonti, Ivo Tartaglia, kako je Vladimir Nazor 1945. u Splitu proglasio osnivanje Vlade NR Hrvatske, a nisu čuli ni za Vilu Ridulin. Majko moja. Mogu oni govorit kako gledaju u budućnost, ali je pitanje odakle gledaju? S neke niske vidilice ima bit. Ovo nisu bila pitanja za profešure povisti, nego stvar opće kulture i poznavanja grada u kojemu cili život živiš i kojega oćeš vodit.

Mo'š mislit kako bi znali di je Iza lože i Domaldova ulica, atroke ko je bija Domaldo i iz kojega su vika Buvinine vratnice. A Split i nema ništa osin povisti, od nje živimo, nju čučamo i eksploatiramo. Kako je ono reka Matoš: "Samo barbari ismijavaju povijest." Jer nešto novo baš i nemamo za pokazat ovin pustin fureštima šta dolaze iz ciloga svita i hrane nas na starinama. Nije važno, kažu oni, mi mislimo na budućnost. Dok oni gledaju naprid, sadašnjost nan je uvik ajme i kuku. Ili opet šta je na tu temu reka Churchill: "Ako zametnemo svađu između prošlosti i sadašnjosti, izgubit ćemo budućnost."

Pokazuju izbori da je malo ko nekontaminiran u svojoj privatnoj povisti, pa se pokazalo kako neko zna cilu ustašku pismaricu napamet, a neko mulja s doktoraton. Sve to izađe kad se predizborna špina otvori pa proteču dodaci biografiji za koje nikad ne bismo znali da se nisu kandidirali. Da nema izbora, svi zdravi i pravi.

I bez beskrajnih sučeljavanja drugoga kruga Split se već podilija, šta je i normalno, i teško će sad neko minjat odluke. Oni koji žele kraj HDZ-Kerum vladavini, koji su se utvrdili u antikerumovskome pokretu, glasat će za Puljka, oprostit će mu budnice i ufat se u znanstvenički ugled, a oni šta misle da bi Mihanović moga progurat više projekata radi famozne vertikale, mahnit će rukon na spomen "osječkoga doktorata", puno njih bi tako da in se pruži prilika. Pitanje je oće li Puljka satrat mlinski kamen administracije, jer oni te srede u čas posla, samo zalegnu i ne rade ništa, a opet je pitanje oće li bit po starome ako Vice zasedne u kancelariju poteštata, po onoj "di smo mi tuten?".

Struja "punjenih paprika"

Toga smo se već nagledali, Andro Krstulović Opara pokuša se oduprit struji "punjenih paprika" i jedva je živu glavu izvuka.

Nažalost, dosadi drugoga kruga nije se doskočilo na način koji bi Split volija: okretanjen na neku, baren minimalnu zafrkanciju, neki štos, nešto malo stila.

Jer, valjda smo shvatili šta nan žele reć, znamo sve o biografijama (valjda) i njihovin namjerama, planovima i projektima. Kad je nestalo pitanja i odgovora, počeli su se karat ko više a ko manje voli Split! Ali ne znamo imaju li nešto našega duha. Iz kojega su gnjizda ispali. Sve nešto priozbiljno i pripametno. A kad zasidnu, onda tiltaju.

Kako mi nismo spremni za duhovnu nadogradnju – a to se vidi po tome šta smo opterećeni samo komunalon – bolje bi bilo onome ko bude izabran fokusirat se na najvažnije projekte: dovršetak Žnjana, konačno rješenje škovaca, pa prometnih kucavica koje vode iz gužve u ništa, pitanja Istočne obale. I još nešto; da se obisi o vrat onima u Zagrebu dok do Splita ne dođe brza željeznica, jer bez toga smo još, ne u devetnajstome, nego u četrnajstome viku. O kulturnoj i zabavnoj nadogradnji, jer smo kronično dosadan, nezanimljiv i zaostali grad u tome smislu, ne smimo niti sanjat. Zaobilazi nas sve šta bi imalo bit na nekoj evropskoj ili svitskoj razini.

No, da se budući gradonačelnik uvati samo ovi četiri, pet stvari, nešto je napravija. Ako mu ovo ne budu prioriteti, znači da je izda birače. Sve su drugo trice i kučine. Nemamo šta pričat, to je pravo sučeljavanje - s biračima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 07:52