StoryEditorOCM
Zagoradobar glas daleko...

Ovo je nenadmašna ekipa ‘Hit radija‘ iz Sinja: Upoznajte glasove koji vas prate na poslu, kod kuće, u autu...

Piše Toni Paštar
13. siječnja 2024. - 17:23
Ante Botić, Mišo Gulić, Tatjana Čović, Joško Kontić, Trpimir Martinac, Ivana Vrančić, Jakov Šipić i Filip VučićNikola Vilić/Cropix

U rujnu 2006. godine u eteru se prvi put oglasio Hit radio kojemu je trebalo vrlo kratko vremensko razdoblje da se etablira kao "Glas Sinja i cetinskog kraja". Po službenim mjerenjima slušanosti Hit radio spada među najslušanije lokalne radijske postaje u Hrvatskoj.

Na njegovim frekvencijama od 92,2 i 104,9 megaherca program se "vrti" 24 sata svih 365/6 dana u godini s tim da svakodnevno od 7 do 17 sati program ide uživo. Glavni "krivac" što se već godinama iz alkarskog grada emitira radijski program - koji je po slušanosti u cetinskom kraju bez konkurencije, ima veliki broj slušatelja u okruženju, a nemali broj slušatelja diljem Hrvatske i svijeta prati program Hit radija i preko interneta - rekao nam je Joško Kontić, po očevoj lozi drniških korijena, a po majčinoj fetivi Sinjanin.

image

Jakov Šipić

Nikola Vilić/Cropix
image

Ante Botić

Nikola Vilić/Cropix
image

Ante Botić

Nikola Vilić/Cropix

U emitiranju radijskog programa u Sinju u praksi se potvrdila ona narodna "Bez treće nema sreće!". Prva lokalna radijska postaja u gradu pod Kamičkom počela je s emitiranjem programa krajem listopada 1974. godine. Emitirala je preko preuređene vojne radiostanice, na srednjovalnoj frekvenciji. U eteru je taj prvi Radio Sinj živio manje od 10 godina, a svoj program emitirao je tri dana u tjednu.

Drugi Radio Sinj, sa službenim nazivom "Hrvatski radio Sinj", osnovan je i oglasio se u eteru na UKV području neposredno pred početak Domovinskog rata, tijekom kojega je za građane sinjskog kraja odigrao nezamjenjivu ulogu. Među osnivačima drugog Radio Sinja od samog početka bio je već spomenuti Joško Kontić, koji nam o tome vremenu priča:

- Na Hrvatskom radio Sinju bio sam od početka emitiranja koje se poklopilo s početkom Domovinskog rata 1991. U svibnju 1992. postao sam direktor, ali sam cijelo vrijeme radio i kao novinar s naglaskom na poslove ratnog reportera i sportskog komentatora.

Kontić je profesionalno radio na sinjskom radiju do 1998., kada je u ožujku te godine ušao u Hrvatski sabor kao zastupnik HSLS-a. Saborski mandat na koalicijskoj listi SDP-HSLS u 9. izbornoj jedinici potvrdio je na trećesiječanjskim izborima 2000. godine te je tako postao zastupnik prve saborske većine koja je s trona skinula HDZ. Poslije kraha koalicije Račan – Budiša Kontiću prestaje saborski mandat 21. prosinca 2003. godine.

U međuvremenu je taj sinjski ekonomist na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti završio studij novinarstva i imao je ambicije radni vijek nastaviti u struci.

image

Jakov Šipić i Ante Botić

Nikola Vilić/Cropix
image

Joško Kontić

Nikola Vilić/Cropix
image

Tatjana Čović i Ivana Vrančić

Nikola Vilić/Cropix

- Nije išlo. Napravio sam otklon od politike, a uvidjevši da nailazim na otpor za posao u struci poslije nekoliko godina pauze s prijateljem Jerkom Ivandićem 2005. godine osnovao sam i pokrenuo Pučko otvoreno učilište Sinj. Godinu kasnije konkurirao sam Hrvatskom radio Sinju na javnom natječaju i dobio koncesiju te je u rujnu 2006. godine počelo emitiranje Hit radija.

Ja sam mu bio osnivač, vlasnik, direktor i glavni urednik. Uz mene u početnoj postavi bilo nas je još osmero: Petar kao tehnički urednik, Jakov je uređivao glazbu, Ivica je bio tehničar, Ivana, Božena, Ante i Mara bili su novinari voditelji, a Vito je bio reporter.

Kroz ovih 18 godina u kreiranju programa Hit radija sudjelovali su brojni novinari, urednici i tehničari. Neki su, poput Marije, otišli na druge postaje, Boženu je privukla lokalna samouprava, druge je život odveo drugdje. Ljudi su dolazili i odlazili, uvijek se broj onih koji su vukli kretao oko deset, a i danas su glavni oslonac veterani od samoga početka Ivana, Ante i Jakov.

Uz tehničkog urednika Petra i ja sam otišao u mirovinu, povremeno dadem ruke koliko to od mene traže, a dužnost direktora i glavne urednice preuzela je Tatjana.

Što biste naglasili kao glavne značajke Hit radija?

- U prvom redu bliski odnos sa slušateljima, naročito kroz kontakt emisije koje njegujemo od samog početka emitiranja. Programski smo uistinu glas Sinja i cetinskog kraja, a u glazbenom dijelu programa dominiraju hrvatske pjesme s naglaskom na mediteranski melos te pjesme autorski i sadržajno vezane za Dalmatinsku zagoru. Višestruka istraživanja potvrdila su da smo najslušanija radijska postaja na području Sinja i cetinskog kraja i jedna od najslušanijih lokalnih radijskih postaja u Hrvatskoj. Tu razinu Hit radio nastoji održati.

Hit radio visoko kotira i u stručnim krugovima?

- Do sada je Hit radio dobio više nagrada, uključujući i Zlatni mikrofon HURIN-a za emisiju Sinjanje. Iz te emisije proizišla su dva izdanja rječnika "Sinjanje" s tisućama starih zaboravljenih riječi sinjskog kraja kojih su se prisjetili naši slušatelji. Pokrenuli smo i web portal Ferata, koji je odmah postao veoma čitan, za koji nam je HURIN dodijelio nagradu Zlatni miš. Pojedinačne nagrade osvajali su i naši novinari. Uglavnom se može reći da uspješno sviramo - bilo da se radi o izgovorenoj riječi ili glazbi - već gotovo 20 godina i dokle god Hit radio bude tako radio, on će živjeti u eteru – zaključio je Kontić.

Kratko smo porazgovarali i s preostalom startnom trojkom, novinarima i voditeljima Antom Botićem i Ivanom Vrančić i glazbenim urednikom Jakovom Šipićem.

image

Trpimir Martinac i Filip Vučić

Nikola Vilić/Cropix
image

Joško Kontić









 

Nikola Vilić/Cropix

- Kao djelatni časnik HV-a 1. listopada 2004. godine otišao sam u mirovinu. Budući da sam u svojoj vojnoj postrojbi i općini Dicmo, odakle potječem, često bio u ulogama voditelja programa, na tadašnjem Radio Sinju ponudili su mi suradnju. Radio sam s prekidima jer se taj radio gasio, ostao je bez koncesije. Kada je oglašen natječaj za novog koncesionara, Joško Kontić me pozvao u svoju ekipu. Prihvatio sam poziv. U početku sam pokrivao uglavnom sport, jer sam svojevremeno bio aktivni nogometaš, ali u ovakvim malim postajama moralo se svaštariti. Tako me radijsko novinarstvo potpuno osvojilo. Danas radim teme s brojnih područja, a najdraže su mi one vezane za stare običaje – kaže Ante.

- Još u petom razredu osnovne škole upisala sam se u grupu mladih novinara koju je vodio moj razrednik i dugogodišnji novinar Nediljko Musulin. Tu sam se "zarazila" i sebi kazala da u životu želim biti samo novinar. Prvi novinarski posao dobila sam 1992. godine, poslije audicije za novinara i voditelja. Gašenje tadašnjeg radija dočekala sam na porodiljnom dopustu, a čim je Joško Kontić startao s Hit radiom, pozvao me u ekipu i od tada sam tu. Osim što radim kao novinar i voditeljica, pripadaju mi i poslovi oko portala Ferata. Najdraže mi je raditi istraživačke teme za koje sam dobila i priznanja. Za takve tekstove, koji su poticali pluralizam, dvije godine zaredom dobila sam nagradu Agencije za elektroničke medije – kaže Ivana.

- Ja ću prvog dana srpnja ove godine obilježiti 30 godina rada na radiju. Počeo sam raditi na Hrvatskom radio Sinju kao tonski realizator. Od prvog dana Hit radija preuzeo sam uređivanje glazbenog dijela programa uz smjensku tonsku realizaciju. Ovo je posao koji volim i još uvijek ga obavljam s nesmanjenim zadovoljstvom. Kada me pitate što mi se posebno urezalo u sjećanje, onako na prvu pada mi na pamet naš 24-satni program povodom oslobađanja generala Ante Gotovine. To je bilo nezaboravno. Inače, Hit radio je među rijetkim radijskim postajama koje na posebni način obilježavaju važne obljetnice iz novije hrvatske povijesti kao što su, primjerice, Vukovar, Alka, blagdan Gospe Sinjske i slični. Počašćen sam što sam od našega nenadmašnog Petra preuzeo realizaciju emisije Vjerske dimenzije – veli Jakov.

Vjerske dimenzije

Od formiranja drugog Radio Sinja pa u kontinuitetu preko Hit radija sve do danas, u svojevrsni "zaštitni znak" nemalog dijela slušatelja prerasla je polusatna emisija "Vjerske dimenzije". Emitira se svake nedjelje u 8.30. Emisiju volonterski uređuje fra Stipe uz pomoć Helene, a tehničku realizaciju je poslije Petrova odlaska u mirovinu preuzeo Jakov.

Ferata

Uz dirigentsku palicu Tatjane i veterane Ivanu, Antu i Jakova danas su u pripremi i realizaciji programa Hit radija još Trpimir i Filip te urednik sporta Mišo. Radijski novinari servisiraju i portal Ferata, a među inima bez kojih velike čitanosti Ferate ne bi bilo svakako su Kinez, Roko, Pile, Saša, Ivan, Toni i brojni drugi suradnici volonteri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 18:21