StoryEditorOCM
Zagora‘STAROST JE RADOST‘

Dalmatinska općina nastavlja pomagati starijim mještanima, evo koliko novca imaju na raspolaganju za taj projekt

Piše Sandra Barčot
2. lipnja 2024. - 23:38

Hvalevrijedno provođenje projekta pomoći starijim i nemoćnim osobama diljem Dalmatinske zagore, čime se rješava i problem slabo zapošljivih žena, nastavlja se i dalje u Primorskom Docu.

Naime, Kulturno umjetničko društvo Primorski Dolac, najzapadnije općine u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pokrenulo je novu inicijativu pod nazivom "Neka starost bude radost“.

- Projekt je odobren u sklopu Programa "Zaželi – prevencija institucionalizacije“ programa zapošljavanja žena financiran od Europske unija iz Europskog socijalnog fonda plus, odnosno "Učinkoviti ljudski potencijali 2021-2027“. Iznos bespovratnih sredstava je 396 tisuća eura, odnosno 100-postotna pokrivenost vrijednosti projekta je bespovratna - s ponosom iznosi podatke predsjednika KUD-a Primorski Dolac, Ivica Balov koji je u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatskog zavoda zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, i potpisao ovaj značaj ugovor za svoje mjesto.

image

Buduće djelatnice upoznate su i sa detaljima poslova u obuhvatu Crvenog križa, partnera na projektu

Privatni album

On je i prvi čovjek projektnog tima, gdje su još Josip Penić kao predsjednik Nadzornog odbora, a voditeljica je Diana Knez, uz administratoricu projekta Marinu Dujmović, te partnere na projektu Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Kaštela.

- Trajanje projekta je 36 mjeseci, znači od ožujka 2024. do ožujka 2027. godine i zaposleno je osam djelatnica koje će s radom početi 1. lipnja - pojašnjava Balov, te navodi:

- One će 33 mjeseca pružati pomoć i njegu za 48 korisnika ciljne skupine, a to su vam osobe starije od 65 godina i odrasle osobe s invaliditetom. Svaka radnica pomagat će i brinuti se za minimalno šest korisnika ciljne skupine. Osigurat će im pomoć oko osobne higijene, pomoć kod dostave namirnica, održavanje čistoće kućanstva, plaćanja računa, pratnja u odlasku liječniku...

Sve naravno u jednom cilju, a to je osiguravanje dostojanstvenog starenja starijih i nemoćnih osoba van institucija što doprinosi rasterećenju preopterećenog sustava institucionalne skrbi.

image
Privatni album

- Ujedno smo za 48 korisnika osigurali i besplatne mjesečne pakete kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština - rezimirao je      Balov tijekom početne konferencija projekta "Neka starost bude radost“ u prostorijama Multifunkcionalne školske sportske dvorane u Primorskom Docu na kojoj su potpisani i ugovori o radu sa osam djelatnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 17:46