StoryEditorOCM
Splitparaliza života

Znamo kome je danas u Splitu bilo najgore: ‘Sve nam je propalo, morali smo sve ispočetka...‘; ‘Nismo otvarali vrata...‘

Piše Mia Uzinić
21. lipnja 2024. - 16:54

Nestanak struje poremetio je rad Splićana u staroj gradskoj jezgri, a po ovoj vrućini svima je najgore pala činjenica da ne mogu upaliti klimu. Život u centru je na nešto više od sat vremena stao, ali ne i za gospodina Duška Pejovskog kojeg smo sreli na štekatu "Semafora". On je kavu stigao naručiti taman prije nego su Crnogorci kazali "fertig". 

image

Duško Pejovski.
 

Duje Klarić/Cropix

- Bija san u kafiću i naručija kavu, a deset minuta nakon toga je nestalo struje. Govorin ja srića da san stiga, ali odma san se pita šta ću sad, jer san mora ić do Fine uzet potvrdu. Dolazin tamo, kad ono struja njima radi, rekli su da imaju agregat.

Proša san lišo. Nije mi bilo jasno kakve veze ima Crna Gora s ovon pričon, al mi nemamo svoju struju? U Zagrebu je nije nestalo, on je ka nešto posebno, di će oni bez struje, to je gori klijentela, "high klasa" - govori u šali presimpatični gospodin Duško. 

Jako nezgodno je bilo sladoledarima, po ovoj žegi bez hlađenja...neki su zbrajali gubitke. Lirim Bajrami iz omiljene gelaterije "Emiliana" zatvorio je vrata do 14 i 30. 

image

Lirim Bajrami
 

Duje Klarić/Cropix

- Za nas, kao slastičarnu, baš je bilo katastrofa. Sladoled je jako kremast i ne može izdržat više od 20 minuta bez hlađenja. Sve što smo imali spremno je propalo, a upravo radimo nove sladolede od početka - kazao je Bajrami. 

Nezgodno je bilo u ljekarnama, ali oni su situaciju uspjeli održati po kontrolom. 

- Najveći problem je bio inzulin koji mora biti na odgovarajućoj temperaturi, ali sve će biti u redu jer nismo otvarali frižidere i pazili smo na temperaturu. Nismo otvarali ni vrata jer i radi drugih lijekova temperatura u apoteci treba biti do 25 stupnjeva pa smo uspjeli sve održati unutar zadanih parametara - rekla je magistra Bruna. 

image

Ljekarnica Bruna
 

Duje Klarić/Cropix

Iako konobari nisu mogli raditi kavu, navala na štekatima nije prestala: točeno pivo ostalo je dovoljno hladno da barem na nekoliko trenutaka olakša ovu nesnošljivu vrućinu. 

image

Konobar Roko

Duje Klarić/Cropix

- Bilo je grozno, unutra vrućina, klima ne radi, ne moš izbacivat kave...Mobitel je meni radija, iako znan da su drugi imali problema s interneton. U ton momentu je silo još više ljudi jer nisu znali šta će sa sobon. Kave nisu ni tražili, svi žele nešto za osvježenje, pivica, ovo ono...ali nažalost ih nismo mogli posluživati - govori mladi konobar Roko.

Nezgodno je bilo i u "Game of Thrones" muzeju jer su gosti platili ulaznice, a kada su se ugasila svjetla, nisu mogli ništa vidjeti.

image

Silvana
 

Duje Klarić/Cropix

- Nismo mogli naplaćivati normalno jer nam pos uređaji nisu radili, a s obzirom na temperature bilo je jako vruće. U svakom slučaju, jako nezgodna situacija jer je centar pun turista pa nam je ovaj prestanak struje teško pao. Nismo se prepali, nije bila panika, ali su nam se stvorile komplikacije - kaže Silvija.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 16:58