StoryEditorOCM
Splitpanika

Neće svi Splićani plaćati isti porez na nekretnine! Gradonačelnik Puljak otkrio kakav će model primijeniti

Piše split sd
25. rujna 2024. - 09:29

Mnogi se Splićani, pogotovo oni s viškom nekretnina koje iznajmljuju turistima, a takvih je na lopate, tresu od najavljenog poreza na nekretnine. S obzirom da dolazi u paketu s najavljenim drastičnim povećanjem komunalne naknade, ali navodn i poreznim paušalom, panika je tim veća pogotovo među malim iznajmljivačima koji su se i kreditno zadužili. Pola zarade će im pojesti davanja...

Prema riječima ministra financija Marka Primorca, odlučivanje o porezu na nekretnine većim je dijelom spušteno s državne na lokalnu razinu. Tako će gradovi i općine, unutar zadanih okvira, odlučivati o visini poreza, pa čak i o mogućim izuzećima od plaćanja, kada se radi o osobama slabijeg materijalnog statusa. Bit će slobodni kreirati i zone, tako da je moguće – i vrlo vjerojatno – da unutar istog grada i općine neće svi plaćati jednaki iznos poreza po četvornom metru, piše Forbes Hrvatka.

Osim toga, uvedeni su i novi rasponi za plaćanje paušalnog poreza na kratkoročni najam stanova turistima. Za najrazvijenija turistička područja minimalni iznosi višestruko su uvećani. Time se, kako tvrdi ministar, željelo postići da kratkoročni najam ima veće porezno opterećenje od dugoročnog najma. 

Prema izračunu Ministarstva financija, do sada je kratkoročni najam bio oporezovan s tek 2 posto, dok je za klasični najam porezno opterećenje bilo preko 8 posto. Sada će, prema izračunu Ministarstva, kada se zbroji paušalni porez na kratkoročni najam i porez na nekretnine, porezno opterećenje biti preko 13 posto.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak (Centar) također namjerava grad podijeliti u zone prema kojima će se plaćati porez na nekretnine.

‘Nastojat ćemo da novi porezi ne budu teret građanima, ali da se ipak ostvare ciljevi u smjeru priuštivog stanovanja‘, rekao je Puljak za Forbes Hrvatska.

Osvrnuo se i na česte porezne izmjene koje imamo u Hrvatskoj. Samo u mandatu prethodnog ministra financija Zdravka Marića provedeno je nekoliko ‘reformi‘ da bi se to sada nastavilo i s novim ministrom.

‘Smatram da česte izmjene nisu dobre. Porezni sustav trebao bi biti stabilan i predvidljiv. Stalne izmjene kakve imamo u Hrvatskoj stvaraju nesigurnost. Također, prije uvođenja novih poreza bilo je potrebno napraviti potpuno novi teritorijalni ustroj, za što smo se kao stranka već ranije zalagali‘, rekao je Puljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 09:54