StoryEditorOCM
Splituoči sjednice

Splitski vlasnici zemljišta upozoravaju na propust Banovine oko prometnica kroz park-šumu Marjan: ‘Osvećuju nam se...‘

Piše SPLIT SD
22. rujna 2024. - 15:51

Vlasnici zemljišta na Marjanu poslali su priopćenje uoči sutrašnje sjednice gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o postavljanju ograničenja u korištenju prometnica u Park-šumi Marjan. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Javnost grada Splita se posljednjih godina zabavlja igrokazima u Park-šumi Marjan. Kreatori igrokaza su uglavnom političari koji preko Marjana grade svoju karijeru predstavljajući se kao dušobrižnici koji će svojim građanina osigurati nesmetan i ugodan boravak u marjanskoj hladovini.

Međutim, marjanska park-šuma je u jednoj četvrtini površine u privatnom vlasništvu i pripada ‘splitskim težacima‘ koji su u poštenom višestoljetnom vlasništvu i sada su udruženi u udruzi Vlasnici zemljišta na Marjanu. Kako bi prevarili ‘splitske težake‘ i na svaki način otežali im život, angažirali su čak četiri odvjetnička ureda (Silvia Tasić, Željko Ostoja, Krstulović&Tvrdić i Daniela Jurić).

image

Rampa na ulazu u Park šumu Marjan.

Ante Čizmić/Cropix

Odvjetnički timovi, ‘stručnjaci‘ Javne ustanove i savjetnici Grada Splita pokreću upravne i pravne radnje donoseći razne akte kako bi vlasnicima onemogućili bavljenje poljoprivredom i u konačnici zabranili pristup njihovome vlasništvu, a sve s ciljem da napuste svoju imovinu zbog osobe koja je na privatnome vlasništvu zamislila borovu šumu koje ondje nikada nije bilo. Međutim, gle čuda, ti vlasnici, ‘splitski težaci‘ već treći put za redom dobivaju pravne bitke protiv navedenih ‘stručnjaka‘, njihovih brojnih odvjetničkih timova i pravnika u sjeni koji djeluju čak i iz Upravnog vijeća Javne ustanove.

Posljednji u nizu dokumenata proizašlih iz ‘kuhinje‘ gospodina Srđana Marinića, neslužbenog šefa Marjana te njegovih odvjetničkih društava je Prijedlog Odluke o ograničenju korištenja prometnica u Park-šumi Marjan. Taj dokument je u obliku odluke na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća, u ponedjeljak, 23. rujna kao točka 23. Međutim, odluka je već prije sjednice osuđena na propast jer su g. Marinić i odvjetnici Javne ustanove i Grada htjeli podvaliti gradskim vijećnicima dokument nije prošao savjetovanje s javnošću sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama.

image

Dopis Povjerenika za informiranje

Kako bi čitateljima bilo jasno što se događa, gradska uprava je početkom ove godine provela javno savjetovanje za izmjene i dopune Zaključka o korištenju prometnica Marjanom, međutim izvješće je objavljeno tek prije nekoliko dana i to uz prijedlog Odluke o ograničenju korištenja prometnica.

Naglašavamo, Zaključak je različiti dokument u odnosu na Odluku za koju savjetovanje nikad nije provedeno. Jednostavno rečeno, Grad Split i g. Marinić uzeli su izvješće Zaključka kojeg planiraju ukinuti i priložili ga uz Odluku koji planiraju nakon usvajanja na Vijeću staviti na snagu. Slučaj je prijavljen uredu Povjerenika za informiranje nadležnog za Zakon o pravu na pristupu informacijama, koji je odmah upozorio Grad Split da je takvo što u potpunosti nezakonito.

Prijedlog Odluke, za razliku od Zaključka koji planiraju ukinuti, predviđa novu rampu kod skretanja za Kašjune te zabranu pristupa imovini svim vlasnicima koji nemaju nikakve građevine već samo maslinike ili voćnjake, obiteljima čije su kuće u postupku legalizacije kao i vlasnicima s legalnim kućama koji nemaju prebivalište na području Marjana. Još skandaloznije, vožnja makadamskim putovima koji služe kao pristup poljima i kućama postala bi ilegalna, a prve legalne parkirališne površine udaljene su više od 2 kilometra (Zvončac i Sustipan).

Istovremeno, svakodnevno smo svjedoci da iza postojećih rampi, a plan je da tako bude i s novom rampom Kašjuni, uredno prometuju autobusi Prometa, Javne ustanove, turistički vlakići, vozila posebnih službi, ali nerijetko i taksiji i privatna vozila kojima bi ulaz i prema sadašnjem Zaključku trebao biti onemogućen. Pristup očito svima, osim legalnim vlasnicima. Stoga zaključujemo da je zaštita prirode samo farsa, riječ je o čistoj osveti vlasnicima zemljišta zbog svih aktivnosti koje su poduzeli u zaštiti svojih Ustavom i zakonima zagarantiranih prava.

Planovi i programi gospodarenja na području Park-šume Marjan jasno pokazuju da gotovo 55 hektara privatnog vlasništva koje se nalazi u obuhvatu PŠ Marjan nije šuma niti šumsko zemljište jer se ne nalaze u niti jednoj šumskogospodarskoj jedinici. Zašto? Pa zato što je riječ o poljoprivrednom zemljištu koje je kao takvo navedeno u katastru, ali i službenim kartografskim prikazima nadležnog ministarstva. Plan upravljanja Park šumom Marjan ni nakon 20 godina od osnivanja Javne ustanove ne postoji.

Posljednji pokušaji da se poljoprivredna zemljišta ucrtaju kao šuma odbijeni su od nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije. Riječ je o temeljnom dokumentu prema kojem bi jedna javna ustanova trebala upravljati zaštićenim područjem. Rad Javne ustanove sveo se na obične komunalne usluge – postavljanje koševa, klupica i farbanje ograda, umjesto da konačno zaposle struku i počnu se baviti onim što propisuje Zakon o zaštiti prirode.

O svemu smo detaljno obavijestili i gradske vijećnike te ćemo poduzeti sve što je u našoj moći, uključujući i pokretanje postupaka pred pravosudnim institucijama, kako bismo zaštitili naša prava sukladno pozitivnim propisima - naveli su u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 15:51