StoryEditorOCM
SplitŠta je ovo?!

Splićanka na gradskoj plaži snimila više zmija: ‘Sve su različite veličine...‘ Javio se stručnjak: ‘To je brzi šilac!‘

Piše P. K.
18. lipnja 2024. - 12:37

Na redakcijski mail od čitatelja smo zaprimili fotografije zmija koje su svoje "mjesto pod suncem" pronašle na poznatoj splitskoj plaži. Ovoga puta poprište događaja bila je plaža Obojena (Kaštelet), a kako su nam ispričali čitatelji, na istom mjestu bilo je više jedinki iste vrste.

Pošto nam oni nisu znali reći o kojoj se vrsti zmije radi, odlučili smo informaciju zatražiti od Tina Milata, višeg kustosa Prirodoslovnog muzeja u Splitu.

image

Radi se o vrsti šilac koja nije opasna za ljude

Čitatelji/Slobodna Dalmacija

Kako nam kaže viši kustos, radi se o zmiji šilac koja nije otrovna za ljude, iako je jako brza i pokretna. Jedinke ove zmije najčešće narastu do jednog metra, ali mogu se pronaći i nešto duži primjerci. Mogu biti od sivozelene do maslinastosmeđe boje.

Prirodno joj je stanište područje cijele naše obale, što znači da je u Splitu ova zmija doma. Preferira kršovita staništa, a može je se naći i na otocima. Dakle, voli boraviti u suhozidima pa ne čudi da su je naši čitatelji uočili baš tu gdje jesu. Omiljena hrana ove brze zmije su gušteri i skakavci.

Ako se slučajno na Obojenoj i uočite ove brze i vitke gmazove, nema razloga za strah. Nemojte ih dirati jer se radi o zaštićenoj vrsti, što je slučaj i s ostalim zmijama koje žive na području Hrvatske. 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 13:12