StoryEditorOCM
Splitpotpisan kolektivni

Puljak briljira; radnici ‘Čistoće‘ neće dobiti povećanje plaća ako ne zadovolje jedan prilično revolucionaran uvjet...

Piše Mario Matana
23. rujna 2024. - 16:36

Gradonačelnik Ivica Puljak neće dočekati sutrašnju tematsku sjednicu o Čistoći. Nije, ne daj Bože ništa opasno, nego jednostavno splitski poteštat mora ići na put. Druge, ranije preuzete obaveze su neodgodive.

No, zato nam je danas kazao najznačajniju vijest. Jutros je potpisan kolektivni ugovor sa "Čistoćom"! Prihvaćeni su više-manje svi zahtjevi radnika, uz kompromis od kojeg vlast nije htjela odustati – na bolovanju će u prvih 42 dana dobivati 70 posto plaće, a ne 90 posto kao do sada!

image
Saša Burić/Cropix

No, povećanje plaća i drugih materijalnih uvjeta – a o iznosima gradonačelnik Puljak nije želio govoriti, kazao je da to pitamo sindikaliste i upravu – ispregovarano je uz još jedan zanimljiv uvjet.

Naime, neće dobiti bonuse, odnosno povećanje plaća, dok ne potvrde da je grad čist. Kako molim?!

Da, da, dobro ste razumjeli, makar gradonačelnik Puljak nije htio ulaziti u detalje tog dogovora, dogovora kojeg možemo slobodno nazvati revolucionarnim u radničkim pravima.

Kao da se osobno Roza Luksemburg pojavila na pregovorima. Ponovimo, povećanje plaća radnici "Čistoće" će zaslužiti kada potvrde, oni sami dakle, ne neka nezavisna komisija ili gradonačelnik ili neki vještak, nego sami radnici "Čistoće", da je grad – čist.

Puljak je još najavio kako će se Za odvoz glomaznog otpada vratiti u kvartove veliki kontejneri koji će, kao i ranije, biti točno određene dane, na određenim mjestima, ali uz upozorenja o nepoštivanju zbog kojih će se neodgovorne građane kažnjavati, a ugradit će se i kamere za nadzor.

- Svatko treba preuzeti svoj dio odgovornosti, oporba želi nametnuti narativ da je Split šporak, a to nije. Ja mislim da imamo problema, najviše s pretrpanim kontejnerima. Jedan dio je zbog operativnih problema, drugi dio zbog  neodgovornih građana, a treći se može spekulirati o raznim stvarima - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 17:39