StoryEditorOCM
Split‘FINIJI‘ POSLOVI

Poznatu splitsku vulkanizersku radnju usred noći uništio požar, vlasnik ne odustaje: Vraćamo se na tržište u novom ruhu!

Piše Mario Matana
28. lipnja 2024. - 09:39

Prošlo je već godinu i pol od kada je izbio požar koji je uništio poznatu vulkanizersku radnju uz jednu od najprometnijih splitskih ulica.

Uz križanje Solinske i Puta Mostina (stare Solinske ceste i skretanja prema "Bauhausu" i Karepovcu, da to plastičnije objasnimo) 12. siječnja prošle godine je usred noći planuo strašan požar doslovno progutao poslovni prostor, trgovinu i servis za gume koji su godinama poslovalli na toj lokaciji.

image
Tom Dubravec/Cropix

Sreća da se vatra nije proširila na susjedni veliki salon namještaja (!) tvrtke "Prima", vatrogasci su bili brzi pa je tako i šteta, iako znatna, ostala limitirana. Zanimljivo međutim da je tjednima, dapače i mjesecima nakon što je plamena stihija poharala poslovne prostore u Dujmovači, policijski automobil bio danonoćno parkiran "na terenu", a i policijske trake kojima je ograđen prostor na kojem se radio očevid također su stajale dulje no što bi bilo očekivano...

image
Tom Dubravec/Cropix

Nikad iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske nisu poslali obavijest o rezultatima očevida, što je točno uzrokovalo taj požar koji je potencijalno mogao prerasti u katastrofu. Jer, da nije bilo desetak vozila s brojnim posadama, gasiteljima iz Javne vatrogasne postrojbe Split i DVD-ova "Split", "Solin" i "Vranjic" koji su u 3 sata u noći pohrlili na požarište i obuzdali stihiju, požar bi se proširio na susjednu trgovinu (drvenog) namještaja.

A u međuvremenu život ide dalje, nikoga se ne čeka, tako da je nedavno na mjestu zgarišta osvanula ploča koja sugerira i početak već vidljivih građevinskih radova, prostor je ograđen i uređen, od vatre oštećeni montažni objekti su uklonjeni, tlo je također počišćeno. Uglavnom, ozbiljno se krenulo s novim projektom, prvi je dojam.

image

Bivša vulkanizerska radnja je završila u pepelu na izlazu iz Splita

Privatni album

Potvrdio nam je to i investitor Hrvoje Beljan. Njegova tvrtka "Armerun" iz Trogira, nazvana po već arhaičnoj dalmatinskoj riječi za ormar, službeni je nositelj projekta, odnosno rekonstrukcije dijela poslovne zgrade.

- Točno je, mi smo prema zakonu prijavili gradilište i ogradili ga, nakon što je godinu i pol sve to skupa trajalo, a evo još traju pregovori i dogovori s osiguranjem oko isplate odštete - potvrdio nam je Beljan da kreće u radove, dok će intenzitet izgradnje ipak ovisiti o tome koliko brzo osiguranje bude plaćalo, dakle o financijama.

image

Tabla s opisom radova je već spremna, iako će financije odlučiti o brzini izgradnje

Privatni album

- Još uvijek nismo odlučili što će točno biti u poslovnim prostorima kada budu sagrađeni. U svakom slučaju neće biti vulkanizerska radnja, malo "finiji" poslovi će biti u pitanju. Ići će prostor na tržište, za iznajmljivanje, pa tko se javi s adekvatnim poslom...

Da, nije isključeno niti da ćemo proširiti postojeću trgovinu namještaja koja posluje u susjednom prostoru, ali sve to ćemo vidjeti kada završimo gradnju i sve bude funkcionalno. Procijenit ćemo i odlučiti se za najbolju opciju - odgovorio je vlasnik na naša pitanja o budućem sadržaju na toj lokaciji.

image

Vatrena stihija prije godinu i pol dana uništila je objek na križanju Solinske i Puta Mostina, a uzrok je bio - hladnjak!

Privatni album

U međuvremenu smo uspjeli dobiti i službeni stav na pitanje o uzroku požara! Odgovorili su nam iz Policijske uprave: planulo je zbog neispravne tehnike.

- Možemo izvijestiti kako je obavljenim očevidom požara na toj lokaciji, koji je izbio 12. siječnja 2023. godine, utvrđeno da je uzrok tehnički kvar, o čemu je podneseno posebno izvješće Državnom odvjetništvu.

Tako kažu iz splitske policije, kratko i jasno. Inače, očevid su morali obavljati eksperti iz Zagreba, a kako nam kaže Hrvoje Beljan, taj kvar je zapravo bio loš spoj na hladnjaku.

Svi uređaji u poslovnom prostoru imali su odgovarajuće ateste, uvjerava naš sugovornik, sve je bilo maksimalno sigurno, no eto, na koncu je neispravni frižider umalo postao koban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 09:39