StoryEditorOCM
SplitZA SVEUČILIŠTARCE

Novi studentski kapelan u efektnoj kampanji za pastoral mladih vjernika, evo o kojim je promjenama riječ

Piše Ivan Ugrin
2. rujna 2023. - 10:55

Novoimenovani studentski kapelan don Antun Mate Antunović s početkom rujna započeo je i efektnu kampanju animiranja studenata vjernika za pastoralne i druge evangelizacijske sadržaje koji će se početi realizirati s novom akademskom godinom. Sve će se odvijati pod dvjema egidama: SPAS - Sveučilišni pastoral Split i ZAZIV - Zagrljaj znanosti i vjere.

Antunović je krenuo zauzeto, upravo onako kako je i priopćeno o imenovanjima i razrješenjima u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji: “Uzimajući u obzir vrlo dobra iskustva drugih biskupija, a osobito narav i zahtjevnost pastorala mladih i pastorala studenata te imajući u vidu dobro mjesne Crkve, don Antun Mate Antunović razrješuje se službe župnoga vikara župe Presvetoga Srca Isusova, Split-Visoka, službe pomoćnika kapelana za mlade i službe pomoćnika studentskoga kapelana te se imenuje studentskim kapelanom Sveučilišta u Splitu, dok se don Ivan Terze razrješuje iste službe te nastavlja obavljati službe župnika Župe Presvetoga Srca Isusova, Split-Visoka, i nadbiskupijskoga povjerenika za pastoral mladih”, navodi se u priopćenju iz Ureda nadbiskupa Želimira Puljića.

Na dvije adrese

Neke aktivnosti poput svete mise za sve studente, sveučilišne djelatnike i druge istinotražitelje započele su već 1. rujna i trajat će svakodnevno (osim iznimno, što će biti najavljeno), što je novost u studentskom pastoralu jer to do sada nije bio slučaj, a osobito je zanimljivo što će se odvijati na dva mjesta kako bi sveučilištarci na dva različita mjesta u gradu mogli pristupiti misi.

Misa u kapelici blaženog Ivana Merza na Sveučilišnom Kampusu, na adresi Cvite Fiskovića 3, održavat će se svaki dan s početkom u 18 sati, osim u došašću i korizmi, kad će se služiti mise zornice od ponedjeljka do subote s početkom u 6.30 sati. Također, svakodnevno će studentski kapelan služiti misu za istu populaciju u velikoj kapeli Sjemeništa, posvećenoj Navještenju Marijinu, na adresi Zrinsko-frankopanska 19, i to u 20 sati.

Prije misa i po dogovoru don Antun Mate razgovarat će sa zainteresiranima, ispovijedati, održavat će se klanjanja pred Presvetim, moliti krunica... O susretima, hodočašćima, rekre-a(k)cijama obavijestit će se prigodno.

Odgovori na susretima

Sve se to navodi na displeju mobitela studentskog kapelana koji odgovara na pitanja koja se vide na displeju jednog studenta:

- Kapelane, moju ekipu i mene muče neka pitanja...

- Samo dajte, tko pita, ne skita!

1.) Ako ima Boga, odakle zlo?

2.) Kako znati koja je vjera prava?

3.) Na temelju čega vjerovati Crkvi u kojoj ima skandala?

4.) Zašto nevini trpe i postoje li zaista raj i pakao?

5.) Zar je zabranjeno slobodno ljubiti i uživati?...

Don Antun Mate Antunović na kraju odgovara: Upravo na ta i druga temeljna životna pitanja potražit ćemo odgovore na našim susretima...

Zajedno otkrivajmo istinski smisao i sreću života! I zaključno najavljuje Studij smisla i sreće, “studentski vjeronauk” plus poklon Poklonu, od listopada do lipnja, ponedjeljkom u 20.30 sati, u velikoj dvorani Sjemeništa. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 22:51