StoryEditorOCM
Splitlijepa tradicija

Memorijalni turnir u čast posljednjem poginulom branitelju osvojili osnovci sa splitskih Brda; stigao i dožupan Čogelja

Piše JOŠKO DADIĆ
19. listopada 2024. - 18:14

Osnovci Brda osvojili su memorijalni malonogometni turnir "Ante Bužančić", koji se  igrao na terenu Osnovne škole Ravne njive - Neslanovac. U finalu su igrači s Brda uvjerljivo pobijedili Split 3 s rezultatom 5:2.Treće mjesto zauzeli su učenci osmih razreda s Ravnih njiva.

Prethodnih godina to je bio turnir na kojem su igrali veterani, a ovo je bila četvrta godina zaredom da su igrali učenici osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije.

Istaknimo kako se ovaj malonogometni turnir od samog početka zove po Anti Bužančiću Tici, posljednjem poginulome hrvatskom branitelju u Domovinskom ratu. Inače i ovaj turnir odigran je u organizaciji Udruge branitelja veterana Vojne policije 72. bojne.

Naime, prije 29 godina, 17. listopada 1995. godine, poginuo je pripadnik Antiterorističkog voda 72. bojne Vojne policije – Split Ante Bužančić Tico. Nakon uspješno izvedene operacije "Južni potez", hrvatske snage zaustavile su se 23 kilometra od Banje Luke. Zauzele su Hidroelektranu "Bočac", ali su morale stati zbog intervencije SAD-a.

U kasnim popodnevnim satima pripadnici Antiterorističkog voda 72. bojne Vojne policije odbili su kod zaseoka Gradina napad, no srpski vojnici u povlačenju su pucajući mimo dogovora o primirju pogodili i pritom ubili Antu Bužančića Ticu.

Sve ove godine memorijalni turnir se igra pod pokroviteljstvom Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Inače, na ovaj je turnir došao i dožupan Stipe Čogelja.

Što se tiče finala  (Brda - Split 3), za slavljenička Brda igrali su Knežević, Renić (hat trick), Nevešćanin, Lušina (dva gola), Dujmović, Duran i Franić. Trener pobjednika bio je Umberto Coce.

Među brojnim gledateljima koji su bili zadovoljni viđenim, bio je i Marko Bitanga, ravnatelj OŠ Ravne njive - Neslanovac, koji od samog počeka ustupa teren za ovaj memorijalni turnir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 18:14