StoryEditorOCM
SplitSTRANAČKA KRIŽALJKA

HDZ-ovci se guraju za šefa KBC-a Split, ali Plenković će presjeći i postaviti svojeg pouzdanika? Evo o kome je riječ

Piše Sandra Barčot
13. lipnja 2024. - 13:08
Split, 110723. Premijer Andrej Plenkovic sudjelovao je na svecanosti otvorenja Objedinjenog hitnog bolnickog prijama KBC-a Split. Na Fotografiji: Julije Mestrovic, Andrej Plenkovic.Tom Dubravec/Cropix

Mogu oni kalkulirati, mogu oni slagati križaljku, ali čeka se velikog gazdu sutra, u petak.

Dolazi šef HDZ-a (Andrej Plenković, op.a.) u Split i onda će biti dogovoreno tko će biti ravnatelj bolnice. Podijelit će funkcije unutar stranačkih redova, ne brinite se... - javio nam se djelatnik Kliničkog bolničkog centra nakon naših tekstova o tome tko će zamijeniti na toj funkciji ravnatelja prof. dr. Julija Meštrovića, koji je podnio neopozivu ostavku, dvije godine prije isteka svojeg drugog mandata.

Sugovornik, koji je želio ostati anoniman zbog posla kojeg obavlja, otkriva i sve ono što se priča po bolničkim hodnicima, gdje mnogi imaju riječi hvale za dojučerašnjeg čelnika zdravstvene ustanove.

- Njegova jedina greška je to što nije imao stranačku iskaznicu. Dosta pritisaka je i izdržao.

Sada će izabrati one koji su mu sapunali dasku – prenosi naš sugovornik atmosferu iz ordinacija i operacijskih dvorana, pa dodaje:

- Doktoru Petričeviću (doc. dr. Mate Petričević, pročelnik Zavoda za kardikirurgiju, op.a.) sada se to čelno mjesto još više približilo, a posebno od kada je doktorica Daniela Marasović-Krstulović, predstojnica Klinike za unutarnje bolesti, izjavila kako ne želi biti prva dama bolnice.

Šteta, jer je ona je stručna i krasna osoba, svi je uvažavaju i cijene njezin rad. Pa ćemo, izgleda, imati Imoćanina u fotelji ravnatelja. A znate kako naši ljudi sve znaju, sad su izvukli i njegovu vezu s premijerom Plenkovićem, čija majka, također liječnica, iz obitelji je Raos, porijeklom iz Vrgorske krajine, dok su Petričevići iz Lovreća na zapadu Imotske krajine.

No, zanimljivo je da su preci doc. dr. Petričevića blisko rodbinski povezani s drugim Raosima, onima iz Medova Doca kod Lovreća, i to s najpoznatijim sinom tog plemena, književnikom Ivanom, autorom kultnog romana "Prosjaci i sinovi", ali i s čuvenom splitskom klarisom i pjesnikinjom Ankom sestrom Marijom od Presvetog Srca Petričević, koja je lani preminula u 94. godini.

Obiteljskim vezama tu nije kraj, jer je Marija Grančić, dugogodišnja bivša glavna sestra KBC-a, rođakinja oca doc. dr. Petričevića.

Od drugog izvora doznajemo kako će Plenković, prvi čovjek HDZ-a, u ovom slučaju pomno birati tko će to preuzeti ulogu ravnatelja jedinog dalmatinskog KBC-a.

image

Doc. dr. Mate Petričević, čelnik Kardiokirurgije

Paun Paunović/Cropix

Sada, u zadnjoj godini uoči lokalnih izbora koji će se održati treće nedjelje u svibnju 2025., vladajućoj stranci u državi i Županiji splitsko-dalmatinskoj, ali ne i u Splitu, upravo je grad podno Marjana u fokusu.

- Moraju zacementirati sve moguće pozicije sa svojim pouzdanim ljudima kako bi spremno dočekali lokalne izbore, te neće dopustiti grešđku oko KBC-a. Zbijaju se stranački redovi – govore naši sugovornici, koji u "bubanj" kandidata za čelna mjesta u bolnici, gdje su već imena vrhunskog kardiokirurga Petričevića i neurologa doc. dr. Krešimira Čaljkušića, sada ubacili i ime dr. Bruna Lukšića, sina danas pokojnog nekadašnjeg HDZ-ova župana Branimira Lukšića.

Ali i aktualnog sveučilišnog rektora prof. dr. Dragana Ljutića koji je involviran u rad KBC-a, posebno Klinike za unutarnje bolesti, kao i Medicinskog fakulteta, dok je trenutno u svom drugom mandatu na čelu krovne znanstveno-obrazovne ustanove, i to do 30. rujna 2026., odnosno 20 dana uoči svog 70. rođendana.

- I on je rodbinski povezan s premijerom Plenkovićem, također preko makarskih korijena, čovjek je od povjerenja, pa se već čuje kako bio on mogao biti "premosnica" za godinu dana vođenja bolnice kao vršitelj dužnosti ravnatelja, do okončanja lokalnih izbora, da sve prođe bez većih potresa i podjela među liječnicima, ali da se izbjegnu i stranačke podjele - naglašavaju naši izvori.

image

Doc. dr. Krešimir Čaljkušić, prvi čovjek Neurologije

Joško Ponoš/Cropix

Ako se pita domicilne HDZ-ove snage, ime doc. dr. Čaljkušića, predstojnika Klinike za neurologiju, i dalje je opcija broj jedan za novog ravnatelja. Splitski HDZ-ovci podržavaju tog liječnika za čelnu bolničku funkciju, dok je sramežljivo iskočilo i ime doc. dr. Lukšića, pročelnika Zavoda za ortopediju i traumatologiju.

Doc. dr. Lukšić je specijalist ortopedije i traumatologije, te subspecijalist traumatologije, koji je prvi čovjek odjela devastiranog odlaskom brojnih iskusnih ortopeda i kirurga, te je organizacijski pripojen Klinici za kirurgiju. Digla se tada velika buna liječnika zbog "gašenja" ortopedije, no sada je stanje puno mirnije i stabilnije, pa se očekuje i Lukšićeva kandidatura za ravnatelja.

Ovo su imena koja su trenutno aktualna za predstojeći izbor novog čelnika splitske bolnice. Hoće li biti i novih kandidata, koji svojom stručnošću imaju šansu za vođenje tog posla, ali ne i političku pozadinu, vidjet ćemo.

Kalkulacija oko imena je mnogo, a lobiranja još i više.

image

Doc. dr. Bruno Lukšić je predstojnik Ortopedije

Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 18:26