StoryEditorOCM
Splitstranka direkt

Branimir Urlić sprda Puljkovu vlast: ‘Koliko nam godina treba za zamijeniti te žarulje?‘

Piše SPLIT SD
4. rujna 2024. - 13:59

Branimir Urlić, član Predsjedništva stranke "Direkt" izjavio je da Split već godinama čeka dovršenje projekta modernizacije javne rasvjete. To prije svega, kako je naveo Urlić, uključuje zamjenu starih žarulja novim LED rasvjetnim tijelima, ali ne i potrebnu zamjenu dotrajalih rasvjetnih stupova te sustav upravljanja koji će omogućiti bolji nadzor nad izvorima svjetla u svrhu smanjenja svjetlosnog zagađenja.

- Projekt obnove rasvjete je pokrenut još za vrijeme gradonačelnika Opare s pretpostavljenom cijenom od 9 milijuna eura s tim da bi investitor, u tom slučaju, bila privatna tvrtka koja bi se naplatila iz ušteda električne energije. Srećom zbog pritiska oporbe i javnosti te neslaganja u samom HDZ-u zbog očito precijenjenog iznosa nabave od toga se odustalo.

Novi natječaj je tek nakon dvije godine nove vlasti gradonačelnika Puljka provela tvrtka Parkovi i nasadi koja je preuzela održavanje javne rasvjete.

image
Paun Paunović/Cropix

Taj natječaj je nakon devet mjeseci trajanja, početkom ove godine poništen zbog krivo deklariranih snaga žarulja ponuđenih od strane prijavljenih tvrtki. Pozitivna strana poništenog natječaja je da smo utvrdili da onih 9 milijuna eura iz doba gradonačelnika Opare, sada može iznositi samo 3 milijuna, koliko su otprilike iznosile ponude tvrtki prijavljenih na natječaj - poručio je Urlić, te nadodao:

- Parkovi i nasadi su početkom ljeta ponovili natječaj te prije mjesec dana dobili slične ponude istih tvrtki kao i u prvom natječaju. Nadamo se da odluku o odabiru ili odbijanju nećemo opet čekati nekoliko mjeseci kako bi pokrenuli proces zamjene čak 15 000 novih žarulja.

Kako će i sami proces zamjene žarulja vrlo vjerojatno trajati više od godinu dana, iako trenutno nije jasno s kojim resursima će se proces i provesti, sigurni smo da u cijelom mandatu gradske vlasti nismo uspjeli zamijeniti žarulje. Budući da je cilj ovog projekta izrazita ušteda potrošnje električne energije, svako kašnjenje s uvođenjem nove rasvjete je svaki mjesec veći trošak za građane Splita, a moguće još i veći, s obzirom na najavu smanjenja subvencija energije od strane vlade RH - zaključio je. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 11:58