StoryEditorOCM
OtociPREDAH UOČI UDARA

Što se događa, ugostitelji na Hvaru naglo pojeftinili?! Uspjeli smo popiti kavu za manje od 2 eura, donosimo sve cijene

Piše Dalmacija SD
3. lipnja 2024. - 09:05

Građevinska sezona na Hvaru se približava kraju i počinje ona turistička, što je idealno razdoblje za provjeriti divljaju li cijene u ugostiteljsvu i trgovinama i ove godine.

No, nismo se uputili u restorane, apartmane ni hotele... Odlučili smo usporediti cijene kave u četiri različita mjesta na otoku Hvaru.

Pili smo espresso, jer je to "obična kava" po čijoj bi se cijeni mogao donijeti i zaključak o ostalim cijenama u pojedinom mjestu. Niti jedno mjesto na škoju nije odabrano namjerno, ali smo odlazili u ugostiteljske objekte koji, zahvaljujući svojim lokacijama, privlače velik broj ljudi.

Obišli smo Vrbosku, Jelsu, Stari Grad i Hvar. Prvi espresso popili smo u Vrboskoj, u kafiću čiji inventar nije bio nov, ali je konobar bio uslužan, a lokacija mirna.

Jedrilice u čarteru su se lagano ljuljale na vezu ispred ugostiteljskog prostora, a jedino što je narušavalo prizor bile su suhe palmine grane koje odgovorne komunalne službe, u tom trenutku, još nisu bile pokupile.

Nekoliko stolova dalje, dvoje domaćih ljudi vodilo je prepoznatljiv tip razgovora za koji neiskusni promatrač nikako ne može biti siguran radi li se o svađi ili šali. Nekome tko je došao na Hvar da bi vidio autohtonu kulturu, opušteni lokalci mogu biti bonus.

Kafić nudi i pekarske proizvode, ali su njihove cijene veće nego u pekarama. Cijena kave je 2 eura.

image

Dva eura za kavu u Vrboskoj

Privatni album

Iz Vrboske smo se prebacili u Jelsu i pronašli stol u poznatom kafiću/slastičarnici. Širina i sigurnost rive i trga dozvoljavaju čak i roditeljima s malom djecom da u miru popiju kavu i opuste se.

Na većini stolova su, osim šalica za kavu, bili i tanjurići s kolačima, što je na tom mjestu uobičajen prizor. Naručili smo komad čokoladne torte, baklavu i espresso.

Račun je bio 9 eura. Slastice su bile na očekivanoj razini. Espresso je 2 eura.

image

Za kavu u Starom Gradu treba izdvojiti 1,8 eura

Privatni album

Iz Jelse smo se, osnaženi baklavom i tortom, prebacili u Stari Grad i sjeli u jedan od kafića na trgu Tvrdalj. Naručili smo novi espresso nekoliko desetaka metara od Tvrdalja Petra Hektorovića, u debelom hladu, okruženi kamenim kućama, turistima i domaćim ljudima.

Cijena espressa u tom kafiću je 1,80 eura.

Prebacili smo se iz najstarijega grada na Hvaru u najpoznatiji grad na otoku. Spustili smo se do rive i sjeli u ugostiteljski prostor koji svima koji doplove u Hvar prvi upadne u oko.

Razina udobnosti i usluge osjetno su viši nego na mjestima koja smo prethodno posjetili, što je očekivano od kafića na takvoj lokaciji u takvom gradu.

image

Kava u Hvaru košta 3 eura

Privatni album

Osjećaj koji stvara ispijanje omiljenog napitka na takvoj lokaciji drugačiji je od osjećaja pripadnosti koji možete osjetiti u Starom Gradu ili autohtonosti kojoj možete svjedočiti u Vrboskoj. Dok sjedite tu, znate da ste na "luksuznom" mjestu.

Tu spoznaju platite 1 do 1,20 eura više po šalici espressa (ovisno uspoređujete li cijenu s Vrboskom i Jelsom ili sa Starim Gradom) jer je šalica "obične kave" u Hvaru 3 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 00:05