StoryEditorOCM
OtociPOSLJEDNJI POZDRAV

Hvar zavijen u crno, preminuo veliki spasitelj života i humanitarac: ‘Galopirajuća bolest u trenu nam je uzela Andreja‘

Piše Mirko Crnčević
14. lipnja 2024. - 16:34

Na mjesnom groblju u Vrboskoj, uz posljednji ispraćaj rodbine te brojnih prijatelja i poznanika, sahranjen je Andrej Gabelić, čovjek za kojeg možemo reći da je bio dobri duh hvarske Male Venecije, ali i cijelog otoka Hvara.

Tuga je nemjerljiva, jer je preminuo u 60. godini života, nakon kratke i teške bolesti, okružen ljubavlju i pažnjom svoje obitelji iako je zadnje dane proveo u bolnici. Gabelić je bio doista fetivi Vrbovljanin, koji je svojedobno radio kao šef nabave u hotelskom poduzeću "Vrboska", ali je zbog invaliditeta umirovljen 2006. godine.

Kasnije se profesionalno bavio pružanjem usluga smještaja turistima, ali i poljoprivredom, a u društvenoj zajednici bio je iznimno aktivan. Uvijek je isticao ono što je dobro u mjestu, ali je isto tako znao uprijeti prstom i tamo gdje se radilo loše, pa je zbog toga ponekad trpio gnjev onih koji su to skrivili, koji nisu u odgovarajućoj mjeri brinuli o boljitku i prosperitetu voljene mu Vrboske.

No, Andrej je sve to stojički podnosio, a naprosto je teško nabrojiti sve organizacije i udruge u kojima je djelovao. Spomenimo barem neke u kojima je njegov rad bio itekako prepoznatljiv: Gradsko društvo Crvenog križa otoka Hvara, Klub dobrovoljnih davatelja krvi, Malteška služba za pomoć Hrvatskoj u Domovinskom ratu, Udruga osoba s invaliditetom otoka Hvara, Dobrovoljno vatrogasno društvo "Vrboska", Turistička zajednica Vrboska, Lovačka udruga otoka Hvara, Udruga maslinara "Sveti Špirijun"...

Mora se reći da je uz sve to bio veliki ljubitelj biljaka i životinja, praktično pionir ekološke poljoprivredne proizvodnje na svom OPG-u, sklon učenju i uvažavanju savjeta struke. Na posljednjim "Danima maslinovog ulja otoka Hvara 2024." u Jelsi bio je trećeplasirani proizvođač ekstra djevičanskog maslinovog ulja između 63 pristigla uzorka na ocjenjivanje.

- Okrutna i galopirajuća bolest u kratkom vremenu uništila je tijelo tog skromnog i radišnog čovjeka, ali mora se spomenuti da je još u veljači darovao svoju zadnju dozu krvi. Andrej je još kao mladi otočanin postao članom DDK Jelsa i do odlaska čak impozantnih 90 puta ispružio svoju ruku humanosti da bi dao krv, a ako svaka doza spašava tri života lako se može izračunati koliko nas je kao zajednicu zadužio – naglašavaju iz Crvenog križa otoka Hvara.

Također navode da je, pokraj Grada Staroga Grada i Crvenog križa, bio jedan od osnivača Udruge osoba s invaliditetom otoka i to vrlo aktivan.

- Uz to davatelji krvi su jedna živa obitelj i svaki odlazak nekog od njih za Crveni križ, baš kao i društvo u cjelini, veliki je gubitak. Otišao je prerano, mogao je još puno toga ostvariti za sebe, obitelj i svoj otok. Ovim putem želimo mu reći jedno veliko Hvala za sve. Obitelji izražavamo iskrenu sućut – poručili su njegovi prijatelji iz Crvenog križa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 16:35