StoryEditorOCM
Obalastiže cisterna

Uzbuna u mjestu punom splitskih vikendica i apartmana: ‘Drugi put u par dana smo bez struje i vode!‘; službe su u akciji

Piše Petra Klarić
27. lipnja 2024. - 16:03

U Sevidu, pretežito turističkom i vikendaškom mjestu pokraj Marine, na zapadnom rubu Splitko-dalmatinske županije jutros je došlo do neočekivanog prekida u opskrbi strujom, a kako nam kažu iz HEP-ove terenske jedinice u Trogiru, razlog je kvar na dalekovodu.

Stanovnici i njihovi gosti mogu odahnuti, jer iz državne tvrtke navode da je kvar sada riješen pa bi sva kućanstva na tom području sada trebala imati opskrbu strujom. 

- Sevid od 9.30 nema struje, a nema ni vode jer pumpe rade na struju i ne mogu crpit vodu iz vodospreme. Gosti su mi poludili, ovo je već drugi put u sedam dana - kazala nam je čitateljica koja u mjestu iznajmljuje apartmane. 

Posljedično je, dakle, u mjestu nestalo i vode, a detalje o tome zatražili smo od Ivice Perića, tehničkog direktora splitskog "Vodovoda i kanalizacije" (ViK). Perić ističe da upravo dogovara kamion-cisternu kako bi se korisnici mogli opskrbiti vodom, a dodaje i da na području Sevida, posebno u višem dijelu mjesta, često imaju problem s vodoopskrbom. 

- Sigurno će biti dovezena cisterna, baš sam u dogovorima vezano uz to. Problem je što voda u Sevid dolazi iz sustava s područja Šibensko-kninske županije, iz rijeke Krke iako je Sevid pod ViK-om. Inače na tom području imamo problema. 

Trenutno se radi vodosprema i sekundarni cjevovod, koji će uvelike olakšati stanovnicima kada budu završeni. Često se zna dogoditi da u vrijeme najveće potrošnje, oko podne i navečer, pritisak bude stvarno slab, pogotovo u višoj zoni.

Već smo kolege iz Šibenika zamolili da puste malo više vode u cjevovod kako bismo izbjegli slabi pritisak, a pitat ćemo ih da ga još malo pojačaju. Također, malo ćemo prigušiti donje zone kako bi situacija u gornjoj zoni bila bolja - tvrdi Perić.

Detalje projekta izgradnje vodoopskrbnog sustava Sevida na Moru, našoj je novinarki Sandri Barčot prije nešto više od mjesecdana dao Marko Čagalj iz ViK-ova Sektora investicija i razvoja.

Mještani bijesni: ‘EU plaća sve, a Općina od nas traži po dvi iljade eura!‘; Načelnik: ‘To vam je jedinstvena prilika‘

- Imat ćemo mrežu od 11,6 kilometara, koja obuhvaća oko 373 priključka, sve u vrijednosti 3,2 milijuna eura bez PDV-a. Znači, 80 posto troškova je osigurano iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a po deset posto plaćaju "Hrvatske vode" i ViK.

Radovi su počeli u travnju, a rok dovršetka je 17 mjeseci. U sklopu projekta gradi se i vodosprema "Sevid 2" kapaciteta 250 kubičnih metara. Potpisan je ugovor s izvođačem radova, tvrtkom "A&M" iz Vukovara - kazao je tada Čagalj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 16:04