StoryEditorOCM
ObalaAPOKALIPTIČNE SCENE

U Podgori poplavljeno više od 50 kuća, bujica ‘nosila‘ automobile, vatrogasac upao u otvor šahte i jedva se spasio!

Piše Dijana Turić
5. listopada 2024. - 22:15

Obilna kiša koja je skoro tri sata bez prestanka padala na Makarskoj rivijeri, od Podgore je napravila totalni kaos neviđenih razmjera pa smo se i sami šokirali ugledavši apokaliptične scene najviše u centru mjesta, na Trgu don Mihovila Pavlinovića.

Vodena bujica kakva se ne pamti, nosila je sve pred sobom, od automobila do inventara ugostiteljskih objekata, a na terenu su bile sve raspoložive vatrogasne snage s Rivijere.

Vatrogasci su ispumpavali vodu koja je dosezala do dva metra, iz apartmana, kuća, podruma, garaža, restorana i kafića koji su uništeni do neprepoznatljivosti.

image

Vatrogasci su ispumpavali vodu iz apartmana, kuća, podruma, restorana i kafića koji su uništeni do neprepoznatljivosti. Kolika je bila jačina bujice, dovoljno govori podatak da je ‘nosila‘ automobile

Ivo Ravlić/Cropix

Kolika je bila jačina bujice, dovoljno govori podatak da je ‘nosila‘ automobile, a s biokovske strane je prodrla u restorane i konobe pa je izbila i šankove i hladnjake, doslovno sve.

Apokaliptične scene iz Podgore: bujica nosila sve pred sobom, 3000 ljudi ostalo bez struje, načelnica izdala upute

Pred Podgoranima je duga noć jer su sada na terenu pripadnici DVD Podgora i bager kojim se iz zatrpanog potoka koji još izvire na rivi, pokušava izvući nataloženo kamenje kako bi voda nastavila put prema moru.

image

Bagerom se iz zatrpanog potoka koji još izvire na rivi, pokušava izvući nataloženo kamenje kako bi voda nastavila put prema moru

Ivo Ravlić/Cropix

Kako su nam kazali Podgorani koje smo zatekli ispred kuća s lopatama u ruci jer su uklanjali nanose blata i kamenja, najveći problem stvorili su betonirani, neodržavani i zatrpani potoci koji se od Biokova slijevaju u more tako da je voda našla svoj drugi put i sve je poplavilo.

image

Podgorani kazuju da je ovo druga ili treća ovakva poplava u zadnjih 10 do 15 godina, a nakon ovoljetnog požara u Podgora Selu, kiša je izgoreno granje odnijela u dva potoka čime su začepljeni, a prije toga dijelom i betonirani i onda su se naravno izlili iz svojih korita

Ivo Ravlić/Cropix

Potoci su osim kamenjem, zatrpani i granjem s opožarenih dijelova.

Voda se nenormalnom brzinom samo slijevala od mosta na ulazu u Podgoru do centra mjesta, a kolika je količina kiše pala u tri sata, dovoljno govori i činjenica da su mještani ‘išekavali‘ vodu iz svojih kaića svako pola sata i to sa susjednih brodica jer u svoje nisu mogli ni ući.

image

Vatrogasac je upao u otvor velike šahte čiji je poklopac izbila bujica, ali sva sreća je da se u otvoru bilo nataložilo kamenja pa se uspio izvući jer bi u suprotnome pred brzacem završio u moru i to tko zna gdje

Ivo Ravlić/Cropix

Prema riječima vatrogasaca koji su odradili lavovski posao i imali najmanje 50 intervencija, jedina sreća u nesreći je što nitko nije stradao, mada je njihov kolega koji je u rukama nosio pumpu, upao u otvor velike šahte, zapravo korito potoka, čiji je poklopac izbila bujica.

Sva sreća je da se u otvoru bilo nataložilo kamenja pa se vatrogasac uspio izvući jer bi u suprotnome pred brzacem završio u moru i to tko zna gdje.

Premda je bujica poharala Podgoru, mještani nam kazuju da se nešto slično dogodilo prije četiri godine, ali ni blizu ovakvoj apokalipsi, mada im svaka obilnija kiša zbog zatrpanih potoka, poplavi podrume kuća u koje nanese vodu, blato i kamenje.

image

Na terenu su pripadnici DVD-a Podgora i bager kojim se iz zatrpanog potoka koji još izvire na rivi, pokušava izvući nataloženo kamenje kako bi voda nastavila put prema moru

Ivo Ravlić/Cropix

- Katastrofa.

Više ne znamo što bismo napravili jer nam nakon svake jače kiše, poplavi kuća nakon čega danima saniramo štetu, a za sve su krive tvrtke koje ne održavaju odvode slivnih voda.

Kiša je padala bez prestanka tri sata i evo što nam se dogodilo.

Ovo je druga ili treća ovakva poplava u zadnjih 10 do 15 godina, a nakon ovoljetnog požara u Podgora Selu, kiša je izgoreno granje odnijela u dva potoka čime su začepljeni, a prije toga dijelom i betonirani i onda su se naravno izlili iz svojih korita – kazao nam je Podgoranin kojeg smo zatekli u čišćenju kamenja i blata ispred kuće.

Vlasnici uništenog restorana ‘‘Centar‘‘ u zadnji tren pobjegli pred bujicom

image

Pred bujicom je potpuno nastradao restoran ‘‘Centar‘‘ u koji je voda u naletu izbila kroz stražnja vrata konobe, a kako su nam kazali vlasnici Nevenka i Zoran Kokić, za vrijeme poplave su se nalazili u restoranu iz kojeg su jedva uspjeli pobjeći

Ivo Ravlić/Cropix

Pred bujicom je potpuno nastradao restoran ‘‘Centar‘‘ u koji je voda u naletu izbila kroz stražnja vrata konobe, a kako su nam kazali vlasnici Nevenka i Zoran Kokić, za vrijeme poplave su se nalazili u samom objektu iz kojeg su jedva uspjeli pobjeći.

-Sve se dogodilo u par minuta kada smo htjeli pobjeći pred naletom bujice.

Uništena nam je i konoba iza restorana i sam restoran, kuhinja i skladište kao i svi uređaji, uključujući i šank kojeg je bujica jednostavno izbila.

Voda se nije mogla sliti kroz začepljene potoke, već je prošla kroz naš restoran, a vrata nismo mogli otvoriti kako bismo pobjegli na kat kuće.

Nas dvoje smo se spasili baš u zadnji tren – kazali su Kokići.

image

Zoran Kokić: ‘Sve se dogodilo u par minuta kada smo htjeli pobjeći pred naletom bujice. Uništena nam je i konoba iza restorana i sam restoran, kuhinju i skladište kao i svi uređaji, uključujući i šank kojeg je bujica jednostavno izbila‘

Ivo Ravlić/Cropix

Kako kazuje zapovjednik DVD Podgora Željan Pivac, materijalna štete su ogromne.

image

Željan Pivac, zapovjednik DVD Podgora: ‘Dio Podgorana je izgubio doslovno sve što su gradili godinama, od apartmana do ugostiteljskih i stambenih objekata‘

Ivo Ravlić/Cropix

-Dio Podgorana je izgubio doslovno sve što su gradili godinama, od apartmana do ugostiteljskih i stambenih objekata.

S komunalnim službama radimo na ispumpavanju objekata i poslovnih prostora kao i garaža, a sada imamo tri kritična mjesta na kojima se nalazi većina vatrogasaca.

Iz kojih razloga se svako par godina ponavljaju ovakve grozne scene, morat ćete pitati ‘‘Hrvatske vode‘‘ jer su se kao i prije četiri godine, potoci začepili, voda se prelila preko njih i dogodila se katastrofa.

Ako se nešto ne poduzme, ista stvar će se događati i u budućnosti. Čeka nas puno posla ovih dana, a sama sanacija rive je najmanji problem – kazao je Pivac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 22:27