StoryEditorOCM
ObalaKAPETANI, PAZITE!

Pogledajte ‘ulov‘ splitske pomorske policije: objavili su detalje i pozvali sve da poštuju pravila

Piše SPLIT SD
4. srpnja 2024. - 11:58

Policijski službenici Postaje pomorske policije Split, jučer tijekom obavljanja poslova na moru, u vremenu od 10 do 16 sati, na području akvatorija Hvara i Visa sankcionirali su četiri osobe zbog tako zvanog "glisiranja".

Utvrđeno je da su vozili glisere i gumenjake na udaljenosti 50 metara od obale ne poštujući odredbe Pravilnika. Policijski službenici su ih prekršajno sankcionirali izricanjem novčanih kazni.

Pravilnikom o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometnom, te Pravilnikom o izmjenama i dopunama normirano je da motorne brodice i brodice na mlazni pogon (skuteri, jet ski, brodica na zračnom jastuku i slično) mogu ploviti s hidrodinamičkim uzgonom, odnosno glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na području na kojem nije zabranjeno glisirati.

- Prilikom upravljana gliserima, skuterima i sličnim brodicama na mlazni pogon obavezno se pridržavajte propisa i pravila ponašanja na moru, posebno propisane udaljenosti od obale, kako bi na taj način izbjegli mogućnost da se dogodi nesreća i stradavanje osoba.

S obzirom na povećani intenzitet prometa na moru upućujemo sve sudionike pomorskog prometa da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila kako bi zabilježili što manje negativnih događaja na moru - poručili su iz PU splitsko-dalmatinske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 12:01